Στην κοινοβουλευτική διαδικασία, κατά την οποία εκτιμάται από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα δοκιμαστεί στην πράξη η συνοχή της κυβέρνησης, ποντάρει η αξιωματική αντιπολίτευση, εν αναμονή και της νέας απόφασης του ΣτΕ για το θέμα της ΕΡΤ.
Σε αυτό το πλαίσιο και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων, ο κ. Αλ. Τσίπρας, τόσο σε δηλώσεις του έξω από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, όσο και σε ομιλία του νωρίτερα σε συνέδριο για την αναδιοργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος, ζήτησε να έλθει το ταχύτερο δυνατόν στην Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, βάσει της οποίας καταργήθηκε ο οργανισμός της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, αλλά και η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την ακύρωση της πράξης αυτής.
«Ας το καταλάβει ο κύριος Σαμαράς. Με τη δημοκρατία δεν παίζουν σε αυτό τον τόπο. Και όσο αρνείται να συμμορφωθεί με τη νομιμότητα, τόσο απομονώνεται και αυτοεγκλωβίζεται. Κυρίως, όμως, πρέπει κάποιοι να καταλάβουν ότι σε αυτό τον τόπο υπάρχει κοινοβουλευτική διαδικασία, η οποία δεν μπορεί να αγνοείται, δεν μπορεί να παραβιάζεται», δήλωσε ο κ. Τσίπρας στο προαύλιο της ΕΡΤ και συμπλήρωσε: «Οφείλουν άμεσα να φέρουν προς ψήφιση στη βουλή την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, ή και άλλων κομμάτων, που αφορά την ουσία, δηλαδή την ακύρωση της παράνομης, αντισυνταγματικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που δεν χαίρει της εμπιστοσύνης της βουλής, καθότι δεν έχει τη δεδηλωμένη πλειοψηφία».
Μιλώντας νωρίτερα στο συνέδριο για το συνδικαλιστικό κίνημα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε για μία ακόμη φορά βέβαιος ότι «η ώρα που αυτή η κυβέρνηση και η τυραννία των μνημονίων θα μας αφήσουν, έφτασε».
Μπροστά στην ΕΡΤ τόνισε δε πως πρέπει να έρθει άμεσα στην Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ή οποιου άλλου κόμματος, για την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που τερμάτισε την λειτουργία της ΕΡΤ.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε στο συνέδριο για την ανδιοργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος για παρανομίες εκ μέρους του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, και τόνισε μεταξύ των άλλων ότι «η πρώτη της παρανομία είναι αυτή της παραβίασης του Συντάγματος, της κοινοβουλευτικής διαδικασίας» και ειδικότερα ότι αποφάσισε το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Όπως επισήμανε, πρόκειται για μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «που δεν υπογράφεται από όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης».
Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας η κυβέρνηση Σαμαρά είναι μια τρικομματική κυβέρνηση και το κόμμα του οποίου ηγείτο ο πρωθυπουργός δεν τυγχάνει της απόλυτης εμπιστοσύνης της Βουλής.
Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άσκησε κριτική και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, για τον οποίο είπε ότι υπέγραψε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, «παραπλανημένος προφανώς από τον πρωθυπουργό», ο οποίος, κατά τον κ. Τσίπρα, εξευτελίζει τον Πρόεδρο, έστω κι αν τις προηγούμενες μέρες ο κ. Παπούλιας παρενέβη και εξεδήλωσε την αντίθεσή του με αυτήν την απόφαση.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε παρανομία και το ότι δεν έχει επαναλειτουργήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση, έπειτα από την έκδοση της προσωρινής απόφασης αναστολής από το ΣτΕ και σημείωσε ότι: «το σήμα της δημόσιας τηλεόρασης σε ένα κυρίαρχο κράτος πέφτει σε δυο περιπτώσεις. Όταν έρχονται τα ξένα στρατεύματα να μας καταλάβουν και βεβαίως πέφτει το δημόσιο σήμα όταν έχουμε πραξικόπημα ή καταλύεται η δημοκρατία. Τι απ’ όλα αυτά έχουμε στη χώρα; Το αφήνω σε σας».
«Αν ήταν καμιά δικαστική απόφαση που έβγαζε παράνομη καμιά απεργία εργαζομένων θα είχαν πάει τα ΜΑΤ με τα φύλλα της πολιτικής επιστράτευσης να τους επιστρατεύσουν», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Τον κ. Σαμαρά ποιος θα τον επιστρατεύσει στην πραγματικότητα; Ποιος θα τον επαναφέρει στην τάξη; Ποιος θα του δώσει το χαρτί της επιστράτευσης; Ο λαός μας θα του το δώσει, αλλά θα είναι χαρτί αποστράτευσης και όχι επιστράτευσης. Και είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα συμβεί πολύ γρήγορα».
Στις πολιτικές αναφορές του στο ίδιο συνέδριο, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ανατροπή της κυβέρνησης «είναι αναγκαία και επιτακτική» και «ο μόνος δρόμος».
Συμπλήρωσε όμως: «Η ανατροπή της κυβέρνησης δεν συνεπάγεται αυτόματα την επαναφορά της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης σε αυτή τη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλήρη επίγνωση ότι χρειάζονται ριζοσπαστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν το κράτος δικαίου πραγματικότητα. Το εγχείρημα αυτό δεν απαιτεί μόνο θεσμικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις του κράτους ή παρεμβάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Απαιτεί παράλληλα και ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών και την ενίσχυση των θεσμών εργατικής συμμετοχής και εργατικής παρέμβασης στους χώρους εργασίας».
Σε αυτό το πλαίσιο, κατέθεσε και τις εξής προτάσεις και στόχους για την αναδιοργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος:
– Αύξηση της συμμετοχής των νέων, των γυναικών και των μεταναστών στο συνδικαλιστικό κίνημα
–Ενταξη των επισφαλών εργαζόμενων και ανέργων στα συνδικάτα με την έκδοση κάρτας μέλους ισόβιας διάρκειας σε όσους το επιθυμούν
–Αύξηση της εργατικής συμμετοχής στη διοίκηση οργανισμών και επιχειρήσεων δημοσίου οφέλους
–Μείωση της πολυδιάσπασης και του οργανωτικού κατακερματισμού του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος
–Βελτίωση του συστήματος εκλογής αντιπροσώπων στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανα εργατικής εκπροσώπησης
–Εφαρμογή προγραμμάτων πολιτικής εκπαίδευσης συνδικαλιστικών στελεχών, με τη συμμετοχή συνδικαλιστών και ακαδημαϊκών από το εξωτερικό
–Κάλυψη κενών εκπροσώπησης ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων που βρίσκονται στη γκρίζα ζώνη μεταξύ μισθωτής εργασίας και άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος ή των εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις που δεν ισχύει κλαδική/ επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας ή η υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης συνοδεύτηκε από βλαπτική μεταβολή της εργασιακής σχέσης, καθώς και των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας.
–Καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς των εργατικών ενώσεων από την ύπαρξη ειδικής επιτροπής λογιστικού ελέγχου κατά το πρότυπο άλλων χωρών και την υποχρεωτική δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών πεπραγμένων των τριτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων εργατικών ενώσεων της χώρας
–Καθιέρωση ετήσιας έρευνας για τις εργασιακές σχέσεις κατά το πρότυπο της Workplace Employment Relations Study στη Βρετανία και την καθιέρωση παρατηρητηρίου επιχειρήσεων που εφαρμόζουν αντεργατικές πρακτικές
–Αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, με στόχο την πιο άμεση ανταπόκριση του στις καταγγελίες για φαινόμενα παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας
–Υποχρέωση ανανέωσης της συνδικαλιστικής προεδρικής θητείας σε μικρότερα χρονικά διαστήματα
–Ενίσχυση της δικτύωσης του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού.