Αντίθετοι με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δηλώνουν οι Ελληνες, καλώντας τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να συνεχίσουν την προσπάθεια σταθεροποίησης της χώρας. Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Kάπα Research που διενεργήθηκε για «Το Βήμα της Κυριακής» την περασμένη εβδομάδα, οι πολίτες δεν κρύβουν την ανησυχία τους, αλλά και την απογοήτευσή τους από τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, κρίνοντας αρνητικά τόσο το έργο της κυβέρνησης όσο και τις επιλογές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρνητικές γνώμες υπερισχύουν των θετικών για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ διατηρεί ένα οριακό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τα στοιχεία της δημοσκόπησης προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στο πολιτικό σύστημα γενικότερα έχει πλέον κλονιστεί ανεπανόρθωτα, προκαλώντας μια πρωτόγνωρη ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό και δημιουργώντας συνθήκες ριζικών ανακατατάξεων εν όψει των επομένων εκλογών, όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν. Παρ’ όλα αυτά, οι Ελληνες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι συμμαχικές κυβερνήσεις μπορούν πλέον να προσφέρουν περισσότερα από τις μονοκομματικές, απαιτώντας από τις πολιτικές δυνάμεις πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας και υπευθυνότητα στον πολιτικό τους λόγο.

Εναν χρόνο μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές, οι πολίτες τάσσονται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας σε ποσοστό 62,7%, ενώ μόνο ένα ποσοστό 24,6% τάσσεται υπέρ των μονοκομματικών κυβερνήσεων. Ταυτόχρονα, παρά την κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση τάσσονται κατά των πρόωρων εκλογών (57,1% έναντι 40,1% που επιθυμούν εκλογές).
Φαίνεται πάντως πως η δυναμική που είχε αρχίσει να αναπτύσσει τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση, λόγω της σταθεροποίησης της οικονομίας, αρχίζει και πάλι να ανακόπτεται κυρίως λόγω της αποτυχίας του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αλλά και μετά την απόφαση του κ. Αντ. Σαμαρά να διακόψει τη λειτουργία της ΕΡΤ μέχρι να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Κατά της διακοπής της λειτουργίας της ΕΡΤ τάσσεται σύμφωνα με την έρευνα της Kάπα Research τα δύο τρίτα των Ελλήνων (64,4%) ενώ θετικά αντιμετωπίζει την εξέλιξη αυτή μόνο το 32,1%.
Παράλληλα το 66,1% αποτιμά αρνητικά το έργο της κυβέρνησης, αλλά την ίδια στιγμή το 73,2% κρίνει αρνητικά και τη δραστηριότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο αρνητικά κρίνουν τις επιλογές του κ. Αντ. Σαμαρά (55,4%) αλλά και του κ. Αλ. Τσίπρα (66,5%), υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αν στις προηγούμενες εκλογές είχε προκύψει μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα θα ήταν χειρότερα (43,6%) ή τα ίδια (23,8%). Μάλιστα το 43,1% δηλώνει ότι προτιμά μια συμμαχική κυβέρνηση με επικεφαλής τον κ. Σαμαρά (43,1%) έναντι 37,3% που προτιμά μια συμμαχική κυβέρνηση με επικεφαλής τον κ. Τσίπρα.
Διατηρεί προβάδισμα η ΝΔ
Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ διατηρεί ένα οριακό προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, που δείχνει ακόμη και μετά τις τελευταίες εξελίξεις αδύναμος να αξιοποιήσει πολιτικά την κυβερνητική κρίση. Στο ερώτημα «τι θα ψηφίζατε αν είχαμε την Κυριακή εκλογές» η ΝΔ κατοχυρώνει ένα ποσοστό 21,4% έναντι 21,1% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτη δύναμη αναδεικνύονται και πάλι οι αναποφάσιστοι (19,4%) ενώ η Χρυσή Αυγή ακολουθεί με 9,5%, το ΠαΣοΚ με 6,1%, το ΚΚΕ με 5,1%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 4,4,% και η Δημοκρατική Αριστερά με 3,9%.
Ταυτόχρονα οι πολίτες πιστεύουν ότι αν είχαμε σήμερα εκλογές, θα επικρατούσε η ΝΔ (42,3%) ενώ το 32,6% εκτιμούν ότι θα επικρατούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Σαμαράς θεωρείτε από την πλειοψηφία (46%) καταλληλότερος για πρωθυπουργός έναντι 30,6% που θεωρούν καταλληλότερο τον κ. Αλ. Τσίπρα. Μάλιστα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Kάπα Research του περασμένου Μαρτίου, ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται να διευρύνει τη διαφορά του από τον κ. Τσίπρα στο ερώτημα αυτό, κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, όπου τις περισσότερες θετικές γνώμες συγκεντρώνει ο κ. Σαμαράς (45,8%) και αμέσως μετά ο κ. Φ. Κουβέλης (43,6%) και ο κ. Αλ. Τσίπρας (38,7%). Ωστόσο για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς οι αρνητικές γνώμες είναι περισσότερες από τις θετικές.

Η σύγκριση Σαμαρά με Τσίπρα
Χρήσιμα συμπεράσματα προκύπτουν από τα στοιχεία της δημοσκόπησης που συγκρίνουν τον Πρωθυπουργό με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια σειρά από ζητήματα.
Ο κ. Σαμαράς θεωρείται ότι έχει καλύτερη γνώση του διεθνούς περιβάλλοντος και ότι διαθέτει σχέδιο για τη χώρα. Θεωρείται επίσης πιο αποτελεσματικός, ηγετική προσωπικότητα και ότι εμπνέει περισσότερη εμπιστοσύνη. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τσίπρας θεωρείται ότι έχει περισσότερο μέλλον, ότι είναι αδιάφθορος, ειλικρινής και χαρισματικός.

Επίσης θεωρείται ότι είναι πιο κοντά στον λαό και πιο κοντά στα προβλήματά του.

Ο κ. Σαμαράς θεωρείται καταλληλότερος να χειριστεί τα εθνικά θέματα, τη διεθνή θέση της χώρας, τον χειρισμό δύσκολων και επώδυνων καταστάσεων, την αντιμετώπιση της βίας και της τρομοκρατίας, την ασφάλεια των πολιτών, την οικονομική κρίση και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
Ο κ. Τσίπρας θεωρείται καταλληλότερος να χειριστεί τις κοινωνικές ανισότητες που έχουν δημιουργηθεί, ένα πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, τη βελτίωση του συστήματος υγείας και τη μείωση της ανεργίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ