Σε μια κλωστή κρέμεται πλέον ο βίος της τρικομματικής κυβέρνησης, μετά και την πολιτική παρέμβαση του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος από του βήματος της Βουλής δεν δίστασε να σηκώσει το γάντι των εκλογών που επισείει το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου, όπως σχολίαζαν βουλευτές του κόμματος.

Το «σημείο μηδέν» στο οποίο έχουν περιέλθει οι εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων αποδίδει το «BASTA!» που δεν δίστασε να απευθύνει ο κ. Βενιζέλος προς τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά σχετικά με όσα διακινούνται από το περιβάλλον του για όσα ειπώθηκαν μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για την ΕΡΤ.

«Πιέσεις, μυθεύματα και εκβιασμοί για το τι ήξεραν οι αρχηγοί, τι ειπώθηκε και τι δεν ειπώθηκε: Basta! Σεβασμός στη θεσμική μας λειτουργία γιατί και εμείς μπορούμε να μιλήσουμε για όλα τα θέματα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, διαμηνύοντας ότι: «Αν κάποιοι υποτίμησαν και είπαν ότι κάτι φοβάται το ΠαΣοΚ για δημοσκοπικούς λόγους, έχουν κάνει τραγικό λάθος. Αυτό είναι κολοσσιαίο λάθος». Και δήλωσε: «Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, αλλά το ΠαΣοΚ δεν τις φοβάται!».

Ο κ. Βενιζέλος οριοθέτησε σαφώς την θέση του ΠαΣοΚ ως προς την κυβερνητική συνύπαρξη με τη ΝΔ εν όψει της συνάντησης των αρχηγών: «Θα συναντηθούμε τη Δευτέρα το απόγευμα. Ο κ. Σαμαράς έχει την πρωταρχική ευθύνη να διασφαλίσει την σταθερότητα της κυβέρνησης στην οποία του κάναμε την μεγάλη τιμή να είναι πρωθυπουργός. Να είναι επικεφαλής όχι μιας μονοκομματικής κυβέρνησης της ΝΔ που ανέχεται τους άλλους, ή μιας μονοκομματικής κυβέρνησης που γίνεται ανεκτή από τους άλλους εταίρους», είπε και κατέστησε σαφές από την πλευρά του ότι μιλάει για μια «κανονική κυβέρνηση εθνικής ευθύνης με αμοιβαίο σεβασμό».

«Είμαστε υπέρ της αποφασιστικότητας, αλλά της πραγματικής αποφασιστικότητας με: σχέδιο, κανονικές θεσμικές διαδικασίες και συμφωνία των εταίρων», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, δηλώνοντας ότι «δεν δεχόμαστε μαθήματα». Μιλώντας κατά την συζήτηση επί της πρότασης νόμου του ΠαΣοΚ για το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών, εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος με το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Μάλιστα ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι η δημοσιότητα των εργασιών της Βουλής έχει πληγεί και είναι δραστικά μειωμένη γιατί δεν μεταδίδεται μέσω του Καναλιού της Βουλής. «Διεκόπη, παρεμποδίζεται διότι η τεχνική του υποδομή ταυτίζεται με την ΕΡΤ και η εσωτερική αυτονομία του Κοινοβουλίου ρυθμίζεται από την εκτελεστική εξουσία ερήμην της Βουλής», είπε με έμφαση, παρατηρώντας ότι «το μαύρο στην οθόνη έχει συνέπεια να διακόπτεται και η δορυφορική επαφή με τους απανταχού Έλληνες, το ΡΙΚ αλλά και ξένων δημόσιων ΜΜΕ που εκπέμπουν στη χώρα μας».

Για τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ «είτε το θέλουμε είτε όχι υπάρχει πρόβλημα θεσμικό και πρόβλημα Δημοκρατίας». «Αυτό που συνέβη στην ΕΡΤ είναι ένας καταλύτης», τόνισε, εξηγώντας την θέση του κόμματός του ως εξής: «Προφανώς θέλουμε αλλαγές, διαφάνεια, εξορθολογισμό και όχι εκ των ενόντων και εκ του πλαγίου πρόχειρες λύσεις για να καλύψουμε την υποχρέωση μείωσης προσωπικού κατά 2.000».

Ενώ ζήτησε «πλήρεις θεσμικές εγγυήσεις για την ανεξαρτησία της ΕΡΤ». «Έχουμε κάνει κι εμείς πολλά λάθη στο παρελθόν. Τώρα είναι αίτημα και ανάγκη να έχουμε μια θεσμικά ανεξάρτητη και απογαλακτισμένη από το πολιτικό σύστημα ΕΡΤ με υψηλό επίπεδο παρεχόμενων υπηρεσιών», σημείωσε και τάχθηκε υπέρ «της άμεσης ριζικής αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ αλλά εν λειτουργία». Όπως είπε «το μαύρο της οθόνης μάς βρίσκει απολύτως αντίθετους, ταυτιζόμαστε με το φρόνημα της συντριπτικής πλειονότητας του Ελληνισμού».

Ο κ. Βενιζέλος έθεσε τρία βασικά ζητήματα τα οποία, όπως είπε, επιθυμούν οι έλληνες πολίτες:

1. Μεταρρυθμίσεις, διαρθρωτικές αλλαγές. «Είναι ζωτική ανάγκη οι βαθιές, ουσιαστικές και οι καλά σχεδιασμένες μεταρρυθμίσεις παντού. Αυτό δεν γίνεται με εντυπωσιακές κινήσεις καταδρομικού χαρακτήρα αλλά με διάλογο», τόνισε.

2. Απόλυτο σεβασμό της Δημοκρατίας και των θεσμών. «Υπό συνθήκες κρίσεις και με την ναζιστική ακροδεξιά να ανεβαίνει, αυτά είναι όρος επιβίωσης του έθνους. Δεν υπάρχουν περιθώρια εκπτώσεων και ανοχών με αυταρχικές κινήσεις και επιδείξεις δύναμης», ανέφερε.

Πολιτική σταθερότητα. «Έχουμε καταβάλλει μεγάλο κόπο. Δεν έχουμε διαταράξει ως ΠαΣοΚ ποτέ την πολιτική σταθερότητα. Άλλοι το έκαναν», είπε, κάτι που ερμηνευόταν από βουλευτές του κόμματος ως αιχμή προς τον κ. Σαμαρά. Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, πολιτική σταθερότητα σημαίνει «καθαρή πολιτική συμφωνία». «Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να μιλάω για επικαιροποίηση και εξειδίκευση της προγραμματικής συμφωνίας με κανόνες λειτουργίας. Υπάρχει πράγματι μια εθνική ανάγκη, αλλά όχι με συγκαλύψεις, τετελεσμένα και διαδικαστικά τεχνάσματα μέσα στη Βουλή», υπογράμμισε