Απέρριψε η Βουλή το αίτημα για άρση ασυλίας των βουλευτών Λιάνας Κανέλλη (ΚΚΕ) και Ρένας Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) έπειτα από τη… μήνυση που είχε υποβάλλει εναντίον τους ο χρυσαυγίτης βουλευτής Ηλ. Κασιδιάρης για το πρωτοφανές επεισόδιο που είχε προκαλέσει ο ίδιος στο στούντιο του ΑΝΤ1 χτυπώντας την πρώτη και πετώντας νερό στη δεύτερη. 182 βουλευτές ψήφισαν «κατά» της άρσης της ασυλίας τους έναντι 2 «υπέρ», 7 «παρών» και 1 λευκό, παρά το γεγονός ότι η κυρία Δούρου ζήτησε την άρση της ασυλίας της με το σκεπτικό ότι «η αίθουσα ενός δικαστηρίου σε περίπτωση άρσης της ασυλίας θα ήταν ένα ιδανικό πεδίο σύγκρουσης και αποκάλυψης των πραγματικών προθέσεων αυτών των ξεδιάντροπων μιμητών του Χίτλερ»!

Οι αναφορές αυτές της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν την αντίδραση των χρυσαυγιτών -με προεξάρχοντα τον κ. Κασιδιάρη- οι οποίοι μετά από έντονο καυγά που είχαν με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη, αποχώρησαν από την Ολομέλεια. Η ομιλία της κυρίας Δούρου προκάλεσε αίσθηση λόγω των βαρύτατων μομφών που επεφύλαξε για την Χρυσή Αυγή. «Είναι οι μέρες που η ακροδεξιά δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο», είπε, σημειώνοντας ότι «ζούμε τέτοιες στιγμές που δεν μας περισσεύει να λέμε τα πράγματα αλλιώς».

«Τα πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομά τους. Και να λέμε τους νεοναζί, νεοναζί. Να μην τους αφήνουμε εμείς που ανήκουμε και υπηρετούμε την Ελληνική Δημοκρατία σε χλωρό κλαρί! Να καταγγέλλουμε τα ψέματα και την υποκρισία τους. Να ρίχνουμε φως και να αποκαλύπτουμε το πραγματικό τους πρόσωπο, εκείνο της βίας κατά των γυναικών, των αδυνάμων, των μεταναστών. Να αρπάζουμε κάθε ευκαιρία αντιπαράθεσης μαζί τους, όχι να κρυβόμαστε!», υπογράμμισε η κυρία Δούρου.

Και συμπλήρωσε: «Δεν μπορεί! Θα βρεθεί ένας εισαγγελέας, θα βρεθεί ένας δικαστής που δεν θα δικάζει ανάλογα με το αν του δόθηκαν τα αναδρομικά ή όχι, αλλά θα υπηρετήσει τη Δικαιοσύνη και θα αποκαλύψει ότι δεν είναι αντισυστημικοί ούτε επαναστάτες. Απλώς κάνουν τη βρώμικη δουλειά του συστήματος πότε χτυπώντας τους πιο αδύναμους, πότε βρίζοντας και δυσφημώντας και πότε διαστρεβλώνοντας την ιστορία μας, παρουσιάζοντας προκλητικά τους θύτες ως θύματα και τα θύματα ως θύτες».

«Δεν μπορούμε λοιπόν, πλέον να μιλάμε για το αυγό του φιδιού. Κυρίες και κύριοι, το αυγό έχει σπάσει, το φίδι έχει εκκολαφθεί και το περιεχόμενό του το βλέπετε να κάθεται στα έδρανα της Βουλής!», ανέφερε η κυρία Δούρου, η οποία απευθυνόμενη προς την Χρυσή Αυγή, είπε: «Είναι συνειδητοί ναζί, συνειδητοί ρατσιστές, συνειδητοί ανθέλληνες, άνθρωποι του κοινού ποινικού δικαίου, μαζί με αρνητές του Ολοκαυτώματος. ΄΄Η Ελλάδα ταξιδεύει χρόνια ανάμεσα στους δολοφόνους΄΄, έγραφε ο ποιητής μας ο Τάκης Σινόπουλος. Οι δολοφόνοι, κυρίες και κύριοι, δεν αντιμετωπίζονται με το να κρυβόμαστε, δεν αντιμετωπίζονται με ευχολόγια, δεν αντιμετωπίζονται με δελτία Τύπου, αλλά με πράξεις».

Από την πλευρά της η κυρία Κανέλλη τάχθηκε κατά της άρσης της ασυλίας της καλώντας τους βουλευτές «να ψηφίσουν κατηγορηματικά ΄΄ΟΧΙ΄΄ στην άρση της ασυλίας μου, υπερασπιζόμενοι την ιδιότητα του βουλευτή να πράττει το αυτονόητο όπως όλοι οι πολίτες και μη εξισώνοντας το μαύρο με το κόκκινο του αίματος και της καρδιάς».

Αμέσως μετά ο κ. Κασιδιάρης ζήτησε τον λόγο, ωστόσο ο κ. Μεϊμαράκης επικαλούμενος τον Κανονισμό της Βουλής δεν του τον έδωσε καθώς θα έπρεπε, όπως του είπε, να μιλήσει εάν το επιθυμούσε πριν τις δυο εγκαλούμενες. «Κάθομαι κάτω υπομονετικά τόση ώρα, κύριε Πρόεδρε και ακούω τόσα αίσχη εις βάρος του Κόμματός μου!», διαμαρτυρήθηκε ο βουλευτής της Χ.Α. ζητώντας επιμόνως τον λόγο, παρότι ο Πρόεδρος της Βουλής του εξήγησε ότι «οι συνάδελφοι, η άρση ασυλίας των οποίων τίθεται σε ψηφοφορία, ομιλούν τελευταίοι» και ότι «μετά από αυτούς, δεν μπορεί κανείς να πάρει το λόγο». Και ακολούθησε ο εξής διάλογος:

– ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: «Αυτό δεν τηρήθηκε όταν ήρθε η αίτηση για τη δική μου άρση ασυλίας. Επομένως, ζητώ κι εγώ το λόγο όπως δικαιούμαι από τον Κανονισμό».

– ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Σας είπα ότι μπορούσατε να εκφραστείτε πριν, κύριε Κασιδιάρη».

– ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: «Επί προσωπικού, διότι εξυβρίστηκε το κόμμα μου σκαιότατα».

– ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Δεν υπάρχει προσωπικό, κύριε Κασιδιάρη. Παρακαλώ να καθίσετε. Δεν υπάρχει προσωπικό!».

– ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: «Η στάση σας αυτή τη στιγμή, κύριε Πρόεδρε, δείχνει πως δεν είστε Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου! Είστε κομματικός Πρόεδρος! Ντρέπομαι για σας και θα καταθέσω πρόταση μομφής!».

– Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ (ΝΔ): «Κάτσε κάτω εκεί πέρα, ρε! Μην μιλάς, που θα πεις ότι δεν είναι Πρόεδρος!».

– ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: «Στη δική μου άρση ασυλίας είχε μιλήσει τελευταία η κ. Κανέλλη. Γιατί έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά; Γιατί εκεί δεν τηρήθηκε ο Κανονισμός; Είναι ακριβώς ίδια περίπτωση».

– ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Σας είπα, μπορούσατε να ζητήσετε το λόγο πριν».

– ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: «Με αποκάλεσαν εμένα και τους υπόλοιπους Βουλευτές του Κόμματός μου ΄΄δολοφόνους΄΄»!

– ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Επ’ αυτού μπορεί να μιλήσει ο Κοινοβουλευτικός σας Εκπρόσωπος, όχι εσείς!».

– ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: «Αυτή τη στιγμή ορίζομαι εγώ Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος».

– ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Όχι, δεν γίνεται αυτό. Σας παρακαλώ πολύ!».

– ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: «Είναι ντροπή αυτό που κάνετε και αίσχος!»

– ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Κύριε Κασιδιάρη, σας παρακαλώ, μην με φέρνετε στη θέση να προχωρήσω σε επίπληξη».

– ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: «Αυτό που κάνετε είναι ντροπή! Θα καταθέσω εις βάρος σας πρόταση μομφής και θα μεταχειριστώ κάθε θεσμικό πλαίσιο που έχω δικαίωμα».

– ΠΡΟΕΔΡΟΣ: «Όλοι σήμερα καταθέτετε προτάσεις μομφής, αλλά κανείς δεν έχει καταθέσει! Καταθέστε, επιτέλους, να έχουμε και ένα χαρτί με μια πρόταση μομφής!».

– ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: «Με αυτά τα καραγκιοζιλίκια που κάνετε, το μόνο που καταφέρνετε είναι να ενδυναμώνετε το Λαϊκό Σύνδεσμο – Χρυσή Αυγή!».

– ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας παρακαλώ! Επί της αιτήσεως που αφορά την υπόθεση…».

– ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: «Εμείς δεν συμμετέχουμε σ’ αυτό το όργιο, σ’ αυτό το αίσχος. Είναι ξεφτίλα! Ντροπή σε εσάς!»

– Π. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: «Συγκυβερνήστε όλοι εσείς που μας διώχνετε! Ξεφτίλες!».

Στο σημείο αυτό οι βουλευτές της Χ.Α. αποχώρησαν έξαλλοι από την αίθουσα της Ολομέλειας.