Με καζάνι που βράζει μοιάζει η Βουλή μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ και τις πολιτικές αναταράξεις που προκάλεσαν οι σχετικές αποφάσεις και χειρισμοί της κυβέρνησης παρά την αντίθεση των δυο κυβερνητικών εταίρων του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ. Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. κ. Π. Καμμένος, αν και το κόμμα του δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών (χρειάζονται τουλάχιστον 50), πρότεινε να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας από την πλευρά της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται προσανατολισμένος στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης καθώς εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα συσπειρώσει την συμπολίτευση.

Όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Π. Λαφαζάνης «η κυβέρνηση δεν διαθέτει την δεδηλωμένη στο λαό» προκαλώντας την κυβέρνηση αν επιμένει ότι την διαθέτει να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές εδώ και τώρα. Η αρχική τοποθέτηση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΠαΣοΚ κυρίας Εύης Χριστοφιλοπούλου η οποία είπε ότι αν η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΤΡ τότε τίθεται θέμα κυβερνητικής συνοχής, πυροδότησε έναν μεγάλο κύκλο πολιτικών αντιπαραθέσεων και έντασης και χρειάστηκε νεώτερη διευκρίνισή της για να αποσαφηνιστεί ότι το ΠαΣοΚ δεν αίρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση αν δεν αποσυρθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Χρειάστηκε η παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος σημείωσε ότι «στο κοινοβούλιο μπορεί να έρθουν νομοσχέδια και να μην περάσουν, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει δεδηλωμένη». Και τόνισε ότι «αν κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας θα προχωρήσουμε στην προβλεπόμενη διαδικασία». «Πάντως ζήτημα δεδηλωμένης αυτή την στιγμή βάσει του Συντάγματος δεν υπάρχει», υπογράμμισε. Υπέρ της άποψης αυτής τάχθηκε και η βουλευτής της ΝΔ κυρία Ντόρα Μπακογιάννη καταλογίζοντας στους βουλευτές που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει η δεδηλωμένη «άγνοια του Συντάγματος».

«Αντί να πολυλογούμε δεν έχει παρά να υποβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ πρόταση δυσπιστίας και να την συνυπογράψουν όσοι θέλουν για να μετρηθούμε να τελειώνουμε», σημείωσε η πρώην υπουργός, ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Μ. Βορίδης είπε απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση: «Έχετε τον απαιτούμενο αριθμό για υποβολή πρότασης δυσπιστίας. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα».

Παρά ταύτα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΝ.ΕΛΛ. κ. Ν. Μαριάς επέμεινε ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει την δεδηλωμένη καθώς το ΠαΣοΚ αίρει την εμπιστοσύνη του αν δεν ανακληθεί άμεση η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, παρά την διευκρινιστική δήλωση της κυρίας Χριστοφιλοπούλου που είπε: «Οι πλειοψηφίες για κάθε νομοθετική πρωτοβουλία είναι συγκεκριμένες, αλλά πρέπει να είναι και ουσιαστικές. Έβαλα ζήτημα ουσίας και συνεννόησης με αφορμή την τρομερή κρίση που υπάρχει. Έθεσα την αντίθεσή μας και την πρόθεσή μας να μην ψηφιστεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να υπάρξει τώρα συνάντηση αρχηγών. Το ότι έχουμε ψηφίσει ένα νόμο δεν σημαίνει ότι θα φέρνουμε πραξικοπηματικά την τελευταία στιγμή νομοθετικές πρωτοβουλίες. Έχουμε ζητήσει εδώ και καιρό τον επανασχεδιασμό των κυβερνητικών προτεραιοτήτων».

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Λαφαζάνης είπε ότι «η Δημοκρατία δεν λειτουργεί, καθώς έχει μετατραπεί σε κοινοβουλευτική δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα». «Η Δημοκρατία δεν ανήκει σε μια παράταξη, αλλά στον Λαό και πρέπει να την προασπίζουμε. Δεν μπορεί να μιλάμε για λειτουργία της Βουλής όταν η κυβέρνηση κυβερνά με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που ακυρώνουν και καταργούν τη Βουλή, καθώς διαμορφώνουν τετελεσμένα γεγονότα που δεν ανατρέπονται». Και συνέχισε: «Η κυβέρνηση δεν έχει καμία δεδηλωμένη. Διότι εδώ μπορεί ΔΗΜΑΡ και ΠαΣοΚ να παίζουν κρυφτό, αλλά κανείς δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί. Η κυβέρνηση δεν διαθέτει την δεδηλωμένη. Και αν θέλετε να την μετρήσουμε ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα: εκλογές εδώ και τώρα!».

Απαντώντας η κυρία Χριστοφιλοπούλου είπε ότι «είμαστε στη διαδικασία κατάθεσης δικής μας πρότασης νόμου» με την οποία θα ζητείται η κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. «Είχαμε σχέδιο για την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ. Η κυβέρνηση όφειλε να το δει. Επειδή δεν υπάρχουν κρυφά ή φανερά θέματα λέμε ότι η κυβέρνηση χρειάζεται επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας», υπογράμμισε.

Ενώ εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ ο κ. Β. Οικονόμου τόνισε ότι «η κυβέρνηση δεν είναι κυβέρνηση ενός κόμματος αλλά κυβέρνηση συνεργασίας». «Ο λαός δεν αποφάσισε μονοκομματική κυβέρνηση. Περιμένουμε τις πρωτοβουλίες της ΝΔ, να αντιληφθεί και να αρθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σήμερα», πρόσθεσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χ.Α. κ. Χρ. Παππάς είπε ότι «δεν υπάρχει κρυφτό αλλά θέατρο σκιών». «Η κυβέρνηση προσπαθεί με νύχια και δόντια να σταθεί στην εξουσία συνεχίζοντας τον καταστροφικό της δρόμο. Εμείς είμαστε υπέρ της δημόσιας τηλεόρασης, της εθνικής τηλεόρασης προς όφελος των απανταχού Ελλήνων και όχι υπέρ της μαρξιστικής προπαγάνδας», συμπλήρωσε.