Ο Πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του ζητήσει συνάντηση, η οποία και κανονίστηκε για την Τετάρτη στις 12.00 το μεσημέρι.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Κάρολο Παπούλια να μην υπογράψει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να μη συνδέσει το όνομά του με μια πράξη κατάφωρα αντιδημοκρατική, που δεν έχει και καμία πολιτική νομιμοποίηση από τη στιγμή που οι δύο από τις τρεις πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην κυβέρνηση -ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ- δηλώνουν ότι δεν τη στηρίζουν.

Ως πιθανή θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων – ενδεχομένως και ριζικών ανατροπών – «διαβάζουν» στον ΣΥΡΙΖΑ την αιφνιδιαστική απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Γεγονός είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο ελήφθη, ανακοινώθηκε και βαίνει προς υλοποίηση η απόφαση έφερε την αξιωματική αντιπολίτευση προ μίας κατάστασης την οποία προσπάθησε να διαχειριστεί όσο ταυτοχρόνως προσπαθούσε να «διαβάσει» τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό – και πάντως με δεδομένη την εκτίμηση ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης υποκρύπτει έναν γενικότερο σχεδιασμό, ο κ. Αλ. Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ενώ για μία ακόμη φορά έριξε το γάντι στα άλλα κόμματα της συγκυβέρνησης (ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ), καλώντας τα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να τοποθετηθούν για την εξέλιξη.
Και τα δύο αυτά στοιχεία, σε πρώτο επίπεδο κρίνονται ως τετριμμένες ή αναμενόμενες αντιπολιτευτικές τοποθετήσεις (κατά μία άποψη τέτοιες διατυπώσεις λειτουργούν συσπειρωτικά για τον αντίπαλο), όμως ακόμη και εντός των κύκλων της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστω και σε μικρή κλίμακα, κάποιοι έχουν και μία άλλη ανάγνωση: ότι κάποιοι στην Κουμουνδούρου βλέπουν μία αναπάντεχα σκληρή επιλογή πόλωσης από τον κ. Αντ. Σαμαρά, πίσω από την οποία ενδεχομένως να βρίσκεται η στρατηγική των εκλογών.
Το ερώτημα από εκεί κι έπειτα είναι αν σε αυτήν την ατμόσφαιρα ο ΣΥΡΙΖΑ όντως επιθυμεί τις εκλογές αυτήν την περίοδο, υπό την έννοια ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα τον βρει τουλάχιστον σε οργανωτικό επίπεδο απροετοίμαστο, με τα θέματα του συνεδρίου και της πολιτικής ομογενοποίησης σε εκκρεμότητα.
Τσίπρας με Βαρουφάκη και Γκαλμπρέιθ στην Θεσσαλονίκη

Εν αναμονή της διαμόρφωσης του σκηνικού έπειτα και από την εξέλιξη στην ΕΡΤ, ο κ. Αλ. Τσίπρας συνεχίζει την Τετάρτη τις δημόσιες παρεμβάσεις του.
Το απόγευμα θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση που διοργανώνει το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς στην Θεσσαλονίκη, στο Βελλίδειο συνεδριακό Κέντρο. Τίτλος της εκδήλωσης είναι «Για την κρίση» και ομιλητές είναι οι καθηγητές Οικονομικών κ. Ι. Βαρουφάκης και Τζέιμς Κένεθ Γκαλμπρέιθ.