Πολιτικές συγκλίσεις αναζητούν πλέον οι δυνάμεις που κινούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς, έπειτα από την αποτυχία των συζητήσεων για την οργάνωση ενός νέου σχήματος. Η αναζήτηση της πολιτικής έκφρασης ενός χώρου ο οποίος είναι υπαρκτός κοινωνικά και βρίσκεται σε αναμονή μιας νέας εκπροσώπησής του πυροδοτεί συνεχώς τον δημόσιο διάλογο για ανάγκη ενοποίησης της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης. Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και κυρίως η στάση του ΣΥΡΙΖΑ αναζωπύρωσαν τον προβληματισμό για την ανάγκη συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων και τη δημιουργία τρίτου πόλου ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, οι ασκήσεις ισορροπίας στις οποίας επιδίδεται η τρικομματική κυβέρνηση σε συνδυασμό με το αντιφατικό περιβάλλον που δημιουργεί η τρόικα καθιστούν επισφαλείς τις προβλέψεις για τον βίο της κυβέρνησης. Το καλοκαίρι θα είναι περίοδος προετοιμασίας, καθώς από το φθινόπωρο αναμένεται να εκδηλωθούν διάφορες πρωτοβουλίες.

Η συζήτηση για τη δημιουργία τρίτου πόλου ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να έχει ξεκινήσει εν όψει των διπλών εκλογών του ερχόμενου Μαΐου (αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές), αλλά δεν έχει πάρει τα στρατηγικά χαρακτηριστικά που θα της προσέδιδε μια αναπόφευκτη τρίτη αναμέτρηση σε κάλπες εθνικών εκλογών. Το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ παρακολουθούν αμήχανα τις σχετικές πρωτοβουλίες.

Ο κ. Ευ. Βενιζέλος ωστόσο φαίνεται ότι έχει λάβει μια καθοριστική απόφαση, να μορφοποιήσει το προσεχές διάστημα την ταυτότητα του ΠαΣοΚ ως ενός σοσιαλδημοκρατικού, μεταρρυθμιστικού κόμματος και να επιδιώξει συνεργασίες με όλους τους όμορους χώρους. Στην προσπάθεια αυτή θα αξιοποιήσει, λένε οι συνεργάτες του, και τους στενούς δεσμούς του κόμματος με την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία ως ιδρυτικό μέλος της Προοδευτικής Συμμαχίας.
Εκ των πραγμάτων ένα κομμάτι του παιχνιδιού παίζεται εκτός Ελλάδος. Ως τις ευρωεκλογές, τουλάχιστον οι δύο μεγάλες πολιτικές οικογένειες, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, θα μαρκάρουν στενά όλους τους πιθανούς συμμάχους με κριτήριο κυρίως τον αριθμό των εδρών που μπορούν να τους εξασφαλίσουν και λιγότερο τις ιδεολογικές συγγένειες. Στο πλαίσιο αυτό κατέστη σαφές από τους ευρωπαίους συνομιλητές του στον κ. Φ. Κουβέλη ότι ο δρόμος της ΔΗΜΑΡ για το ΕΣΚ περνά μέσα από τη συνεργασία με το ΠαΣοΚ, την ίδια ώρα που οι ίδιες ηγετικές προσωπικότητες φέρνουν σε δύσκολη θέση και το ΠαΣοΚ με το «φλερτ» προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.
Η επιμονή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ στην ανασύνταξη του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού προκαλεί στο εσωτερικό του κόμματος ανάλογες αντιδράσεις με αυτές για το ενδεχόμενο σύμπραξης με το ΠαΣοΚ. «Τι απέφερε αυτή η στάση; Τη μεταγραφή του Παπατόλια, του Οικονόμου και ενδεχομένως του Μόσιαλου. Δηλαδή ενός τμήματος του παπανδρεϊκού ΠαΣοΚ» σχολιάζουν στελέχη της ΔΗΜΑΡ, αλλά και του ΠαΣοΚ. Φαίνεται όμως ότι και η τάση για μεταγραφές δεν πάει μακριά. Οι τρεις ευρωβουλευτές του ΠαΣοΚ που φέρονταν να συνομιλούν με τη ΔΗΜΑΡ (Αννυ Ποδηματά, Μαριλένα Κοππά, Σπ. Δανέλλης) εξέδωσαν ανακοινώσεις ότι δεν φεύγουν από το ΠαΣοΚ. Τη σχετική φημολογία διαψεύδει και ο κ. Γ. Πεταλωτής, ο οποίος όμως πιστεύει ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί.
Ο κ. Ν. Μπίστης, στο άρθρο του με τίτλο «Οι πενήντα, το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ», πήρε μια ακραία θέση, να αυτοδιαλυθεί το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ, πέτυχε όμως να δώσει νέα σπίθα στον διάλογο. «Ο τόπος χρειάζεται μια νέα και ενιαία μεταρρυθμιστική παράταξη, από τους σοσιαλδημοκράτες και τους λογικούς αριστερούς ως τους λογικούς φιλελεύθερους και τους λογικούς οικολόγους, ένα Μέτωπο Λογικής –και το χρειάζεται τώρα» πρότεινε.
Ωστόσο κεντρικά στελέχη της Αγ. Κωνσταντίνου διατηρούν ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου. «Για εμάς προέχει η συνεννόηση με το ΠαΣοΚ, για τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στο πλαίσιο του κυβερνητικού συνασπισμού και η αντίσταση στα φαινόμενα ηγεμονισμού της ΝΔ. Επίσης επιθυμούμε την ευρεία συμπαράταξη του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της οικολογίας γύρω από τη ΔΗΜΑΡ. Ας μην προτρέχουμε» σχολιάζει ο κ. Θ. Μαργαρίτης.
Τις προηγούμενες ημέρες το ΙΣΤΑΜΕ διοργάνωσε στοχευμένες εκδηλώσεις –στη Θεσσαλονίκη παρέστησαν οι κκ. Μπουτάρης και Μπίστης. Επίσης ο Γραμματέας της ΚΟ του ΠαΣοΚ κ. Ι. Μανιάτης βρισκόταν σε συνεννόηση με τις τρεις κινήσεις (Νέοι Μεταρρυθμιστές, Πρωτοβουλία Β, Πολιτεία) οι οποίες εξέδωσαν ανακοίνωση στήριξης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου που κατέθεσαν από κοινού το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ, αλλά και με τον κ. Ηλ. Μόσιαλο.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι συζητήσεις εντός και εκτός Βουλής για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δημιούργησαν την πεποίθηση σε στελέχη και των δύο κομμάτων ότι η ΝΔ αντιμετωπίζει με ανοχή την άνοδο της Χρυσής Αυγής επειδή τη θεωρεί ανάχωμα στον ΣΥΡΙΖΑ. «Αν ο Τσίπρας απαλλαγεί από τις Συνιστώσες, θα φύγει από το δίλημμα «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» και θα το διευρύνει στη βάση της αντιπαράθεσης «Δεξιά – Αριστερά». Τότε θα πιεστούμε πολύ και από τον Σαμαρά και από τον Τσίπρα και θα πρέπει να έχουμε έτοιμη την απάντησή μας. Να φύγουν από τη μέση οι κομματικοί εγωισμοί και να φτιάξουμε ένα προοδευτικό ευρωπαϊκό σχήμα με προτάσεις για τη χώρα, οι οποίες θα υπερβαίνουν το μνημόνιο» επισημαίνει κεντρικό στέλεχος της Ιπποκράτους.
Το ΠαΣοΚ εμφανίζεται έτοιμο να εκχωρήσει την αυτονομία του σε ένα ευρύ σχήμα –όχι μόνο ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ –το οποίο θα κατέλθει στις ευρωεκλογές ως ο ελληνικός κλάδος του ΕΣΚ, αυξάνοντας τις ελπίδες να καταγράψει σημαντική δύναμη. Ο κ. Βενιζέλος έχει δηλώσει προ πολλού ότι δεν θα επιμείνει στη διεκδίκηση της ηγεσίας του νέου σχήματος. Επιπλέον, στελέχη του ΠαΣοΚ στέλνουν μήνυμα και προς τη ΔΗΜΑΡ –«είναι πιθανότερο να πέσει το δικό της ποσοστό στις ευρωεκλογές παρά του ΠαΣοΚ» λένε –και προς τα… «απελεύθερα» στελέχη του ΠαΣοΚ: «Οποιος δεν έρθει στο νέο σχήμα, εφόσον δημιουργηθεί, θα απομονωθεί».
Τα βέλη στρέφονται προς τους κκ. Α. Λοβέρδο, Ι. Ραγκούση και την κυρία Αννα Διαμαντοπούλου. Στην Ιπποκράτους υπάρχει η εκτίμηση ότι οι ευρωεκλογές θα λάβουν χαρακτήρα αλλαγής και ανατροπής του πολιτικού συστήματος και ότι δεν αρκεί ένα ευκαιριακό εκλογικό μέτωπο αλλά απαιτείται ξεκαθάρισμα προτάσεων σε σειρά ζητημάτων με προτεραιότητα τη λειτουργία του ίδιου του πολιτικού συστήματος και την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Συγκλίσεις
Η πρωτοβουλία των δημάρχων

Ορισμένοι θεωρούν ότι ο διάλογος σκοντάφτει επειδή δεν υπάρχει ένας ηγέτης που θα αναγνωρίζεται απ’ όλο το φάσμα της Κεντροαριστεράς. Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης, ένας από τους πέντε δημάρχους (Ι. Μπουτάρης, Π. Σκοτινιώτης, Φ. Φίλιος, Ι. Δημαράς) που υπέγραψαν το κείμενο-παρέμβαση για την ανάγκη να αναδειχθούν πλειοψηφικά προοδευτικά κοινωνικά ρεύματα σε τοπικό επίπεδο, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις, έχει διαφορετική άποψη. «Αυτές οι συζητήσεις για τα οργανωτικά θέματα βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο» παρατηρεί.
Ο κ. Καμίνης διευκρινίζει ότι δεν έχει στο μυαλό του τίποτε περισσότερο από τη σύμπηξη ενός ευρέος μετώπου των δημοκρατικών δυνάμεων στον Δήμο Αθηναίων. Επικαλείται ωστόσο την εμπειρία του στην καθημερινή διαχείριση προβλημάτων που υπερβαίνουν το τοπικό επίπεδο του δήμου για να επισημάνει ότι η συζήτηση για την Κεντροαριστερά θα πρέπει να έχει ως αφετηρία θέσεις για τα μεγάλα ζητήματα και πολιτικές συγκλίσεις και όχι συγκυριακές συγκολλήσεις για εκλογικούς σκοπούς.
«Εχει καθαρή θέση η Αριστερά για το Μεταναστευτικό ή παραμένει στα ταμπού της; Για την Αστυνομία και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους τι λέμε; Είναι όργανα μιας δημοκρατικής Πολιτείας ή θεωρούμε ότι κάνουμε ακόμη αντίσταση; Επίσης, στα θέματα των δικαιωμάτων, όπως π.χ. οι διαδηλώσεις, τι είναι συντηρητικό και τι προοδευτικό; Να κλείνει το κέντρο της Αθήνας κάθε τρεις και λίγο από μικρές ομάδες διαδηλωτών ή να τεθούν κανόνες; Για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα τι λέει η Αριστερά;» διερωτάται. Η κίνηση των πέντε δημάρχων, όπως διευκρίνισαν οι ίδιοι, είχε αυτοδιοικητικά ελατήρια. «Ούτε κόμμα θέλουμε να κάνουμε ούτε να παρέμβουμε στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό. Η παράταξη χρειάζεται ανανέωση και ενότητα. Εμείς δεν σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε ακόμη μία διάσπαση στο όνομα της ενότητας» παρατηρεί ο κ. Σκοτινιώτης.
Ο κ. Μπουτάρης όμως πιστεύει ότι δεν υπάρχει αυτή την ώρα ένας «άφθαρτος ηγέτης», μια προσωπικότητα χωρίς βάρη από το παρελθόν που θα συμβολίσει το νέο. «Και σίγουρα δεν βοηθούν οι προσωπικότητες των βαρόνων του ΠαΣοΚ στη δημιουργία ενός ισχυρού ενωμένου Κέντρου, με τον δεξιό και τον αριστερό κλάδο του» επισημαίνει. Προσθέτει επίσης ότι κατά την άποψή του η ΝΔ προσπαθεί να οδηγήσει τα πράγματα σε μια διπολική κατάσταση με τον ΣΥΡΙΖΑ και να απορροφήσει τη Χρυσή Αυγή, αλλά στο τέλος «θα τρίβει τα μάτια της με αυτά που θα γίνουν». Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης πιστεύει ότι οι δήμοι μπορούν να δώσουν στίγμα προς συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση, ότι χρειάζεται ένα κεντροαριστερό σχήμα και ότι ο ίδιος θα συμμετάσχει ενεργά στη δημιουργία του εφόσον πρόκειται για αξιόπιστη προσπάθεια, με πρόσωπα που έχουν αποδεδειγμένα καλή συμπεριφορά στα κοινά, χωρίς φθορά και αλαζονεία.

Παρέμβαση
Ανοιχτή επιστολή προς τους νέους για τον ρατσισμό

«Με το δικαίωμά σου νάσαι πολίτης εις των ιδεών την πόλι»

Κ. Π. Καβάφης
Εορτάσιμη για την Ευρώπη η 8η Μαΐου 1945. Είναι η ημέρα της νίκης των ελευθέρων Ευρωπαίων εναντίον της βαρβαρότητας του ναζισμού και του φασισμού. Ωστόσο, 68 χρόνια μετά την κατατρόπωση, την τελική νομίζαμε εξόντωση των μελανοχιτώνων, η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι υπό την απειλή οργανωμένων φασιστικών ομάδων. Τα μέλη τους διαλαλούν και πρεσβεύουν αυτό ακριβώς το οποίο αδιάκοπα και με θυσίες πολέμησαν οι δημοκράτες του κόσμου στα χρόνια της πιο αιματηρής σύρραξης που γνώρισε η ανθρωπότητα, στα χρόνια δηλαδή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Κόμματα και κινήματα με ιδεώδη και συνθήματα μισαλλοδοξίας και ξενοφοβίας, με κίνητρα σκοτεινά και ιδιοτελή, τρομοκρατούν βίαια τους πολίτες, εγκληματούν κατά των ξένων σχεδόν ατιμωρητί και βιαιοπραγούν κατά των νόμιμων εκπροσώπων της Πολιτείας, ακόμη και της δημοκρατικής τάξεως. Δεν αρκεί η ομόθυμη κατακραυγή σε τέτοια φαινόμενα βαρβαρότητας. Πρέπει να γίνει απ’ όλους αντιληπτό ότι η δήθεν φιλανθρωπική δράση των νεοναζιστών προς τις ευπαθείς κοινωνικά και οικονομικά ομάδες των συμπολιτών μας αποβλέπει σε επικοινωνιακά μόνο οφέλη. Είναι αναποτελεσματική και επικίνδυνη με τον διχασμό που προκαλεί, καταστρέφοντας τον ιστό της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής.
Είναι καθήκον όλων μας όχι μόνο να καταδικάσουμε και να πάρουμε τις πρέπουσες αποστάσεις από τις ομάδες αυτές, αλλά κυρίως να επιστήσουμε την προσοχή κάθε Αρχής στον κίνδυνο που ελλοχεύει με την αποδοχή, ή την απλή έστω ανοχή της δράσεως των νεοναζιστών. Η δράση αυτή είναι ύβρις για τον πολιτισμό και μίασμα για τον τόπο που δίδαξε στον κόσμο την ανθρωπιά. Πρέπει να μας προβληματίσει σοβαρά η απενοχοποίηση που επιτρέπει φασιστικά έκτροπα ως και μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Πρέπει να αντιδράσουμε αμέσως και αποτελεσματικά, προτού η Ιστορία μάς ζητήσει να λογοδοτήσουμε για έναν απαράδεκτο εφησυχασμό.
Οσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο αποφασίσαμε, με τα πνευματικά μέσα που διαθέτουμε, να εμποδίσουμε τη διάδοση των κηρυγμάτων του μίσους, να αποτρέψουμε εκδηλώσεις βαρβαρότητας στην πράξη και στον λόγο, να διακηρύξουμε τον σεβασμό των πολιτισμικών και πολιτικών παραδόσεων του έθνους. Καθήκον μας να καταγγείλουμε και να καταδικάσουμε κάθε απόκλιση από τα δημοκρατικά θέσμια που μας κληροδότησε η μακραίωνη ιστορία μας.
Διαλέξαμε από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή το σύνθημα που μας ενώνει: «Γεννήθηκα για ν’ αγαπώ και όχι για να μισώ» (ου συνέχθειν αλλά συμφιλείν έφυν).

Ελένη Αρβελέρ
, Νίκος Αλιβιζάτος, Θανάσης Βαλτινός, Βασίλης Βασιλικός, Θάνος Βερέμης, Παντελής Βούλγαρης, Κώστας Γαβράς, Χρήστος Γιανναράς, Νίκη Γουλανδρή, Αγγελος Δεληβορριάς, Αλκη Ζέη, Παντελής Καψής, Χαρά Κιοσσέ, Μιχάλης Κοπιδάκης, Μένης Κουμανταρέας, Γιώργος Κουρουπός, Εμμανουήλ Κριαράς, Στάθης Λιβαθινός, Γιώργος Λούκος, Δημήτρης Μαρωνίτης, Ναταλία Μελά, Νίκος Μουζέλης, Γιώργος Νταλάρας, Σταύρος Ξαρχάκος, Τίτος Πατρίκιος, Γιάννης Πρετεντέρης, Στέλιος Ράμφος, Μιχάλης Σταθόπουλος, Αννα Συνοδινού, Παναγιώτης Τέτσης, Κώστας Τσόκλης, Μαρία Φαραντούρη, Αλέκος Φασιανός, Θανάσης Φωκάς, Παναγής Ψωμόπουλος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ