Σε «απίστευτη ασχετοσύνη και προχειροδουλειά» η οποία «συνεχίστηκε από ανθρώπους που θέλανε να συγκαλύψουν την αλήθεια ή να παραπλανήσουν την προανακριτική επιτροπή και την κοινή γνώμη ή να ρίξουν λάσπη κάπου αλλού προκειμένου να αποφύγουν τις δικές τους ευθύνες», αποδίδει ο επιχειρηματίας κ. Σάμπυ Μιωνής την εμπλοκή του ονόματός του καθώς και των πρώην συνεργατών του κυρίας Μαρίας Παντελή και κ. Σολ. Λεβή στη λίστα Λαγκάρντ πίσω από τον λογαριασμό – «μαμούθ» των 550 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στη ένορκη κατάθεση που έδωσε ενώπιον του προξένου μας στο Τελ Αβίβ, όπου ζει τα τελευταία χρόνια και εργάζεται ως εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού στρατού για τα ελληνόφωνα ΜΜΕ, ο κ. Μιωνής, κάνει λόγο για «απαράδεκτα ψέματα» και «κατασυκοφάντησή» του, επισημαίνοντας ότι όσα έχουν γραφτεί «για μένα, για τη Μαρία Παντελή, για το Σταύρο Παπασταύρου, για συνεργάτες μου, για την εταιρεία, για την EFG, είναι άρες μάρες κουκουνάρες». Συγκεκριμένα, επαναλαμβάνει όσα είχε πει και πριν λίγους μήνες σε σχετικό υπόμνημά του, δηλώνοντας ότι δεν ήταν ένας λογαριασμός αλλά πάρα πολλοί λογαριασμοί θεματοφυλακής αμοιβαίων κεφαλαίων και ότι το υπέρογκο αυτό ποσό ήταν το άθροισμα αυτών διαφόρων λογαριασμών. Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Μιωνής ήταν διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, CM Advisors Ltd., η οποία ανήκει από το 2006 στον διεθνή τραπεζικό όμιλο EFG International του Ομίλου Λάτση με έδρα την Ζυρίχη.

Ο κ. Μιωνής στρέφεται κατά του συνεργάτη του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος είχε αναλάβει κατ’ εντολή του τότε υπουργού Οικονομικών να ξεχωρίσει τους 20 μεγαλύτερους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ, λέγοντας ότι «άσχετοι, άχρηστοι άνθρωποι αναλαμβάνουν να κάνουν τέτοιους ελέγχους», καθώς, όπως καταθέτει, «δεν ήξερε ούτε αγγλικά, ούτε γαλλικά και χρησιμοποίησε google translate για να καταλάβει τι διάβαζε, αλλά δυστυχώς δεν ήξερε να χρησιμοποιεί και google search για να καταλάβει ότι αυτά τα οποία έβλεπε κάτω από τα αρχεία της Μαρίας Παντελή δεν ήτανε απλές off-shore εταιρείες, ή ένας λογαριασμός, αλλά ήτανε αμοιβαία κεφάλαια τα οποία ήταν πάρα πολύ γνωστά και διαχειριζόταν πολύ γνωστή εισηγμένη Ελβετική Τράπεζα και να καταλάβει ότι η Μαρία Παντελή δεν ήταν δικαιούχος, αλλά ήταν ένας απλός internet user, ένας απλός υπάλληλος του back office». Ο κ. Μιωνής αναφερθείς στην εμπλοκή της κυρίας Παντελή και του κ. Λεβή, πρώην υπαλλήλων της εταιρείας του, κάνει λόγο για «απόλυτη παράνοια» και «υστεροβουλία». Δηλώνει δε κατηγορηματικά ότι δεν επενδύθηκαν στην εταιρεία του χρήματα πολιτικών προσώπων: «Αυτά είναι φαντασιώσεις υστερόβουλων ανθρώπων», επισημαίνει.

Για Παπασταύρου

Αναφορικά με τις σχέσεις του πρωθυπουργικού συμβούλου κ. Παπασταύρου με την εταιρεία CMA, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι «δεν εμπλέκεται στη διαχείριση προσωπικού μου λογαριασμού», αλλά «στη διαχείριση εταιρικού λογαριασμού ιδιοκτησίας μου υπό την ιδιότητα του πληρεξουσίου». Επίσης, αναφέρεται στην στενή φιλία που τους συνδέει εδώ και χρόνια και την σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί ανάμεσά τους, κάτι, που όπως σημειώνει, «με οδήγησε να του δώσω το δικαίωμα πρόσβασης σε έναν από τους εταιρικούς μου λογαριασμούς, σε αυτόν και στην οικογένειά του, προκειμένου, αν κάτι μου συμβεί και ειδικά κάτω από ορισμένες συνθήκες, να πράξουν σύμφωνα με τις δικές μου επιθυμίες».

Για Παπακωνσταντίνου και συγγενείς

Για τον πρώην υπουργό Οικονομικών δηλώνει ότι δεν τον γνωρίζει, ούτε τον έχει συναντήσει ποτέ, όπως και τους συγγενείς του, τα ονόματα των οποίων είχαν αφαιρεθεί από την αρχική λίστα Λαγκάρντ.

Για Γ. Παπανδρέου και Μαργαρίτα

Το ίδιο κατέθεσε και για τον πρώην πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας: «Ούτε τον ξέρω, ούτε αυτόν ούτε τους συγγενείς του τους έχω γνωρίσει ποτέ, ούτε τους έχω μιλήσει ποτέ. Δεν τους ξέρω τους ανθρώπους». Ενώ διαψεύδει ότι πίσω από την κυρία Παντελή «κρύβεται» η κυρία Μαργαρίτα Παπανδρέου, λέγοντας ότι κάποιοι το είπαν «μόνο και μόνο επειδή τα αρχικά του ονόματός τους είναι τα ίδια και το θέατρο του παραλόγου ολοκληρώθηκε κανονικά».

Για Βενιζέλο

Ο κ. Μιωνής εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά του κ. Ευ. Βενιζέλου κατηγορώντας τον για «κατασυκοφάντηση με έντονα στοιχεία αντισημιτισμού». «Βγήκε και είπε στη Βουλή ότι οι μεγαλύτεροι καταθέτες στη λίστα ήταν εβραίοι κλπ. Οι αντιρατσιστικές του ευαισθησίες οι τωρινές, οι όψιμες, φαίνεται ότι πριν μερικούς μήνες δεν περιλάμβαναν του εβραίους», κατέθεσε χαρακτηριστικά.

Πυρά κατά πολιτικών

Αίσθηση προκαλεί ο ισχυρισμός του κ. Μιωνή ότι «σκοπό όλη αυτή η κατασυκοφάντησή μου είχε να βλάψει τον Σταύρο Παπασταύρου, γιατί όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια και επίσης να ρίξει λάσπη σ’ εμένα, γιατί έχω τολμήσει να θυμίσω στην διεθνή κοινή γνώμη το πρόσφατο φασιστικό παρελθόν και τις νεοναζιστικές σχέσεις συγκεκριμένων ακροδεξιών πολιτικών, οι οποίοι προσπαθούν να ξεπλύνουν το παρελθόν τους και να κρύψουν το παρόν τους μεταπηδώντας σε παραδοσιακά κόμματα».