Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Θανάσης Σκορδάς πήρε πίσω τα όσα ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή σχετικά με τη άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και σε ανακοίνωση του έκανε λόγο για προβληματισμό. Πράγματι δεν υπάρχει καμμιά σχετική διάταξη έτοιμη για την άρση της προστασίας, αλλά είναι διάχυτη πρόθεση της τρόικας – είχε γίνει γνωστή προ μηνών – να άρει το ισχύον καθεστώς.

Βέβαια ο κίνδυνος των αντιδράσεων είναι όχι μόνο ορατός, αλλά και επί θύραις. Και φυσικά είναι δύσκολο να να τεθεί σε εφαρμογή. Το πολιτικό κόστος στην προκειμένη περίπτωση θα είναι δυσβάστακτο όχι μόνο την πολιτική ηγεσία
του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά ιδιαίτερα για την κυβέρνηση και φαίνεται πως ούτε το ΠαΣοΚ αλλά ούτε κι η ΔΗΜΑΡ είναι διατεθειμένοι να συναινέσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προστασία – ανανεώνεται κάθε χρόνο – λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2013 και το 2014 είναι εκλογική χρονιά.

Στην δήλωση του ο υφυπουργός Ανάπτυξης αναφέρει πως «για την κυβέρνηση και ειδικότερα για το υπουργείο Ανάπτυξης δεν τίθεται απολύτως κανένα θέμα αλλαγής της υφιστάμενης απόφασης για αναστολή πλειστηριασμών
πρώτης κατοικίας.Ο προβληματισμός αφορά στην ομαλή μετάβαση μετά την έξοδο από την κρίση, που θα αποτρέπει τον μαζικό πλειστηριασμό ακινήτων, ώστε σε καμία περίπτωση να μην τεθεί σε κίνδυνο η αξία της ιδιοκτησίας των πολιτών».

Νωρίτερα, μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή επί του νομοσχεδίου για την διευκόλυνση των δανειοληπτών, ο κ. Σκορδάς επικαλέστηκε τον κίνδυνο που υπάρχει αν το καθεστώς του «παγώματος» των πλειστηριασμών παραταθεί κι άλλο, καθώς, όπως είπε, κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στο φαινόμενο των μαζικών πλειστηριασμών με το τέλος της οικονομικής κρίσης που θα έχει ως συνέπεια να πέσει δραματικά η αξία της ακίνητης περιουσίας του πολιτών.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Ανάπτυξης «μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2013 στην Ισπανία έγιναν 42.000 κατασχέσεις σε δανειολήπτες». «Εδώ δεν έγινε καμία. Αυτό έτσι το περνάμε; Άνευ αξίας;», σημείωσε ενώ πρόσθεσε: «Και εδώ, αν θέλετε, επειδή δεν φοβάμαι και να πω αλήθειες, θα σας πω ότι έχουμε και έναν πολύ μεγάλο προβληματισμό. Ξέρετε ότι εμείς δώσαμε παράταση στην αναστολή των πλειστηριασμών, μέχρι τέλος του 2013.



Αλλά θα πρέπει από τώρα, και το λέω για να το βάλουμε στο μυαλό μας και να το δούμε σε επόμενες αφορμές, ότι όσο θα βγαίνει η οικονομία από την κρίση τι θα κάνουμε με τις αναστολές πλειστηριασμών, που σωρεύονται από το 2008 και το 2009. Γιατί κάποια στιγμή θα μπει αναγκαστικά ένα τέλος στην αναστολή των πλειστηριασμών. Μα σε πέντε χρόνια, μα σε δεκαπέντε χρόνια. Ξέρετε τι θα έχει γίνει τότε; Θα έχει μπουκώσει το σύστημα με ένα πολύ μεγάλο αριθμό ακινήτων, που αν βγουν μαζικά έξω από το καθεστώς της αναστολής, τότε θα μηδενίσουμε την ακίνητη περιουσία του κάθε Έλληνα πολίτη. Αυτό θέλετε να συμβεί; Ή θέλετε έγκαιρα να έρθουμε να το συζητήσουμε όλο το καλοκαίρι και όλο το φθινόπωρο».

Σχολιάζοντας τις ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με το αν θα περάσουν ενυπόθηκα δάνεια σε distressed funds, ο κ. Σκορδάς τόνισε: «Ποιος σας είπε ότι τα distressed funds θα πάρουν ενυπόθηκα δάνεια; Ποια τράπεζα θα δώσει σε distressed funds ενυπόθηκα δάνεια; Τα ενυπόθηκα δάνεια είναι τα πιο καλά δάνεια. Το 80% των ενυπόθηκων δανείων, και μιλάμε για 800.000 στεγαστικά δάνεια αυτής της μορφής, εξυπηρετούνται σήμερα που μιλάμε. Ποια από αυτά θα πάνε; Στα distressed funds θα πάνε αυτά που είναι επιχειρηματικά δάνεια και έχει πτωχεύσει η εταιρεία, ή είναι απλά δάνεια από πιστωτικές κάρτες που δεν πληρώνονται και ο έχων την πιστωτική κάρτα δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο για να του κάνει διαταγή πληρωμής η τράπεζα».

Αντίδραση του ΠαΣοΚ

Έντονη δυσαρέσκεια εκφράζει το ΠαΣοΚ για τις δηλώσεις του κ. Σκορδά τονίζοντας ότι η ανακίνηση μιας τέτοιας συζήτησης μπορεί να έχει διαλυτική επίδραση στην ελληνική οικονομία αναζωπυρώνοντας κερδοσκοπικά φαινόμενα γύρω από την πιθανότητα μαζικών πλειστηριασμών.

«Την ώρα που η ανεργία συνεχίζει να κινείται ανοδικά δεν πρέπει με άστοχες δηλώσεις να πυροδοτούνται σενάρια ανασφάλειας στους πολίτες […] Η οικονομία δεν έχει ανάγκη και δεν αντέχει επιπόλαιες δηλώσεις» λέει το ΠαΣοΚ, και επαναλαμβάνει τη δική του θέση για αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2014.

Ειδικότερα στη δήλωσή του ο βουλευτής Θάνος Μωραΐτης, αναφέρει: «η κρίση είναι ακόμα παρούσα και η ελληνική οικονομία δεν έχει ανάγκη και δεν αντέχει επιπόλαιες δηλώσεις.

Το μέτρο της αναστολής πλειστηριασμών τα τελευταία χρόνια κατάφερε να προστατεύσει χιλιάδες δοκιμαζόμενες από την κρίση οικογένειες και να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή.

Η θέση του ΠαΣοΚ είναι ξεκάθαρη και διατυπώνεται μέσα στην ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και είναι η παράταση της αναστολής πλειστηριασμών ως το τέλος του 2014» υπογραμμίζει.

Η Ενωση Τραπεζών

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών δεν θέτει ζήτημα πλειστηριασμών προς την κυβέρνηση, τόνισε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χ. Γκόρτσος, ερωτηθείς από βουλευτές σχετικά με τη θέση της Ένωσης για το ζήτημα που… ανοιγόκλεισε την Τρίτη ο κ. Σκορδάς.

«Από τη στιγμή που όπως είπατε, η κυβέρνηση άνοιξε και ξαναέκλεισε το θέμα των πλειστηριασμών δεν βλέπω τον λόγο να το ξανανοίξω εγώ, αυτό το θέμα», δήλωσε.

«Πρέπει όμως να πω ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει πίεση της Ένωσης προς την κυβέρνηση για το θέμα», είπε ο κ. Γκόρτσος και πρόσθεσε ότι «οι τράπεζες δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να μαζέψουν ακίνητα όπως μαζεύονταν στο παρελθόν τα αυτοκίνητα».

Σημείωσε επίσης ότι και «στις περιπτώσεις που επιτρέπονται οι πλειστηριασμοί ο αριθμός είναι πολύ μικρός».