Εκατό περίπου άτομα που εμφανίζονται ως πελάτες που συνδέονται με τις καταθέσεις στα 2.062 αρχεία της λίστας Λαγκάρντ έχουν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις στην περιφερειακή διεύθυνση του ΣΔΟΕ διότι όπως έχει δείξει μια κατ’ αρχάς έρευνα δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στις φορολογικές αρχές οι καταθέσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι καταθέτες της λίστας έχουν δηλώσει στις ελληνικές φορολογικές αρχές εισοδήματα μικρότερα από τις καταθέσεις τους. Σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται βέβαια οι 21 που κατάφεραν το 2010, και ενώ η λίστα βρισκόταν αναξιοποίητη στα χέρια του τότε υπουργού κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, να επαναπατρίσουν περίπου 40 εκατ. ευρώ από τα 4,5 δισ. δολάρια των επίμαχων καταθέσεων και να φορολογηθούν μόνο με το 5%, όπως όριζε τότε η ευνοϊκή ρύθμιση της οποίας η ισχύς παρατάθηκε με πράξη του ίδιου του κ. Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, και για την πράξη του αυτή θα ελεγχθεί από την Προκαταρκτική Επιτροπή για το αν έχει διαπράξει το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου.
Μεταξύ εκείνων που έχουν δώσει υπομνήματα-εξηγήσεις είναι ο κ. Σάμπι Μιωνή, ο οποίος έπειτα από πολλές διαβουλεύσεις με το ΣΔΟΕ έχει υποβάλει μέσω του δικηγόρου του υπόμνημα για τη μεγάλη κατάθεση των 560 εκατ. δολαρίων. Ο επιχειρηματίας, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Ισραήλ και έχει λάβει τα ερωτήματα των μελών της Προκαταρκτικής Επιτροπής της ελληνικής Βουλής για να τα απαντήσει, επικαλείται στις εξηγήσεις του στο ΣΔΟΕ τα ίδια επιχειρήματα με τις επιστολές του στη Βουλή. Οτι δηλαδή, η κατάθεση ήταν διαφόρων επενδυτών αμοιβαίου κεφαλαίου και ότι οι εταιρείες είχαν έδρα στο εξωτερικό. Από την ελληνική Βουλή πάντως αναζητούνται οι πραγματικοί δικαιούχοι των λογαριασμών στους διαφόρους υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους –ή σε άλλες εταιρείες στην Ιρλανδία. Το αν οι εξηγήσεις του στο ΣΔΟΕ και στους αρμόδιους εισαγγελείς Πεπόνη και Μουζακίτη κριθούν ικανοποιητικές θα φανεί στο μέλλον. Ανοιχτό είναι και το θέμα αν θα ζητηθεί η αυτοπρόσωπη εμφάνισή του στις ελληνικές φορολογικές αρχές.
Για τη συγκεκριμένη κατάθεση εξηγήσεις έχουν δοθεί και από άλλους 60 εμφανιζόμενους ως δικαιούχους. Παρότι συγκεκριμένος νομικός κατηύθυνε τις εξηγήσεις, δεν έγινε δυνατόν να ταυτιστούν όλοι ανεξαιρέτως με την υπερασπιστική γραμμή Μιωνή, αφού οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να αναγκαστούν να καταβάλουν τον φόρο που τους αναλογεί, αλλιώς θα διωχθούν για κακούργημα. Η άρση του αξιοποίνου και σε περίπτωση καταβολής του φόρου εξαρτάται από τον οικονομικό εισαγγελέα… Πονοκέφαλος έχει γίνει και η κατάθεση του πρωθυπουργικού συμβούλου κ. Στ. Παπασταύρου, ο οποίος επικαλείται τη δικηγορική του ιδιότητα για την κατάθεση των 5,4 εκατ. δολαρίων. Παρ’ όλα αυτά θα δώσει εξηγήσεις, αφού στην κατάθεση εμφανίζονται και τα ονόματα των δύο γονέων του.
Η έρευνα για τις καταθέσεις των συγγενών Παπακωνσταντίνου που είχαν παραλειφθεί από τη λίστα παρουσιάζει επίσης φορολογικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη της Επιτροπής έχουν ενημερωθεί ότι και στο ζεύγος Παπακωνσταντίνου – Σικιαρίδη, αλλά και στον κ. Ανδρέα Ροσσώνη, εμφανίζονται «αποκλίσεις» από τα έσοδα που έχουν δηλώσει περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. Η μαύρη αυτή τρύπα, εκτός από τον φόρο που δεν εισπράχτηκε, εμφανίζει και ενδιαφέρον για την ποινική πορεία της υπόθεσης, αφού μπορεί να θεμελιώσει περιουσιακό όφελος για τον πρώην υπουργό και να θεμελιωθεί το κακούργημα! Εξηγήσεις στο ΣΔΟΕ έχει κληθεί και έχει δώσει και ο πρώην υπουργός κ. Ι. Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα, που επίσης δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους η κατάθεση των 2,5 εκατ. ευρώ. Πολλοί λένε ότι ο πρώην υπουργός Αμυνας παρ’ ότι έχει καταβάλει μέρος του φόρου θα κριθεί με αυστηρά κριτήρια και για άλλες υποθέσεις, ώστε εμφανίζεται δύσκολο να εξασφαλίσει την ατιμωρησία.
Ενδιαφέρον όμως για την υπόθεση εμφανίζει και το πόρισμα του εισαγγελέα Σπύρου Μουζακίτη για τη διαχείριση της λίστας. Το πόρισμα έχει παραδοθεί στην εισαγγελέα Διαφθοράς κυρία Ελένη Ράικου και εκείνη θα κρίνει αν τελικά παραγγελθούν οι διώξεις που προτείνει ο κ. Μουζακίτης.
Παρ’ ότι ακόμα δεν έχει υπολογιστεί η ζημιά του Δημοσίου από τη μη είσπραξη των φόρων, ο κ. Μουζακίτης προτείνει σύμφωνα με πληροφορίες τη δίωξη τουλάχιστον δύο προσώπων-στελεχών του ΣΔΟΕ που διαχειρίστηκαν τη λίστα την επίμαχη περίοδο. Ευθύνες αποδίδονται και σε άλλα πρόσωπα που έχουν πέσει σε αντιφάσεις κατά την προκαταρκτική εξέταση από τους δύο εισαγγελείς. Μεταξύ αυτών είναι και διπλωμάτες. Από τον κ. Μουζακίτη περιγράφεται συγκάλυψη της υπόθεσης, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες διαφοροποιείται για την περίπτωση του κ. Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος ως υπουργός Οικονομικών γνώριζε ότι η λίστα ήταν στα χέρια του αρμόδιου Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Φυσικά και ο κ. Ι. Διώτης, τότε επικεφαλής του οργανισμού, δεν έκανε καμία κίνηση προς την κατεύθυνση του ελέγχου.