«Ενα μεγάλο ρεπορτάζ, στο οποίο αποτυπώνεται ο νεοναζιστικός και ρατσιστικός χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής, συνδεόμενος με πράξεις βίας», χαρακτήρισαν οι ομιλητές το βιβλίο του Νίκου Χασαπόπουλου «Η Χρυσή Αυγή, η ιστορία, τα πρόσωπα και η αλήθεια» το οποίο παρουσιάστηκε την Τρίτη στο κτίριο της Παλιάς Βουλής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Βορίδης τόνισε ότι ο εθνικοσοσιαλιστικός και νεοναζιστικός χαρακτήρας της ΧΑ προκύπτει από τα ίδια της τα κείμενα, που παραθέτει ο συγγραφέας, ανέφερε ότι το φαινόμενο ανοίγει τη συζήτηση για την πολιτική του αντιμετώπιση και υποστήριξε την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου μετώπου που θα διαχειριστεί πολιτικά και με προσοχή το φαινόμενο. Τόνισε επίσης την ανάγκη μηδενικής ανοχής σε κάθε έκνομη συμπεριφορά.

Αρνητή της κοινοβουλευτικής ζωής, χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη για απομόνωσή της με πολιτικά και ιδεολογικά μέσα και στηλίτευσε τις πρακτικές της. Η δημοκρατία μας πρέπει να γίνει καλύτερη και παράλληλα «χρειάζεται αυστηρότερη νομοθεσία γιατί τα ρατσιστικά εγκλήματα έχουν αυξηθεί», τόνισε.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, τάχθηκε υπέρ μιας ειδικότερης νομοθεσίας κατά του ρατσισμού, που δεν θα ποινικοποιεί καμία ιδεολογία, αλλά την προτροπή σε βιαιοπραγίες. Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι τα δημοκρατικά κόμματα μπορούν να συνεργαστούν σε ένα ελάχιστο πλαίσιο για τη θέσπιση αντιρατσιστικής νομοθεσίας.

Για κοινωνική ασυλία της Χρυσής Αυγής, μίλησε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γ. Πανούσης, σημειώνοντας ότι το κράτος πρέπει να βοηθήσει την κοινωνία να απεγκλωβιστεί και να απαντήσει με νομιμότητα και όχι με ανομία και δογματισμούς. «Πρέπει να πούμε όχι στον φασισμό και όχι μόνον στη Χρυσή Αυγή», υπογράμμισε.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη αρνήθηκε κατηγορηματικά το επιχείρημα ότι η κρίση και η φτώχεια εξέθρεψαν το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής και χαρακτήρισε μέρος των ευρωπαϊκών πολιτικών θερμοκήπιο ανάπτυξης τέτοιων φαινομένων. Αναφέρθηκε στην απρεπή και έκνομη συμπεριφορά που έχουν μέλη της Χρυσής Αυγής, σημειώνοντας το δικό της περιστατικό, και πρόσθεσε ότι «τα αντισώματα σ’ αυτά τα φαινόμενα είναι η παιδεία και η ευρύτερη κουλτούρα της κοινωνίας».

«Για την τόλμη του συγγραφέα, να τα βάλει με τα τεθωρακισμένα του συστήματος», μίλησε ο Αλ. Αλαβάνος, επικεφαλής του πολιτικού σχηματισμού «Σχέδιο Β», ο οποίος είπε ότι η ΧΑ προέρχεται από τις ακραίες δράσεις του συστήματος και τη χαρακτήρισε «παραστυνομία». Πρόσθεσε ότι «χρειάζεται ειδική νομοθεσία» για την αντιμετώπιση των πρακτικών της και διαφώνησε με την κυρία Κανέλλη, τονίζοντας ότι η οικονομική κρίση και η φτώχεια καθώς και η έλλειψη αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος σαφώς συμβάλλουν στην εκτροφή τέτοιων φαινομένων.

Ο συγγραφέας, δημοσιογράφος Ν. Χασαπόπουλος, προανήγγειλε ότι έχει άλλον έναν τόμο να γράψει ακόμη για το ίδιο θέμα και αυτή τη φορά θα απαντήσει και στο «πώς χρηματοδοτείται η Χρυσή Αυγή».

Μεταξύ των παρόντων ήταν οι Απ. Κακλαμάνης, Ι. Tραγάκης, Κ. Μπούρας, Γ. Κουτρουμάνης, Π. Τατσόπουλος Αδ. Γεωργιάδης, Ν. Κακλαμάνης, ενώ την παρουσίαση συντόνιζε ο διευθυντής του ΒΗΜΑ FM, δημοσιογράφος Β. Χιώτης.