Την Δευτέρα δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση real.gr επιστολή που υποτίθεται ότι είχε στείλει η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κυρία Μαρία Ρεπούση στην Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ζητούσε την καταψήφιση κάποιων άρθρων του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου Ρουπακιώτη που είχαν σχέση με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Η κυρία Ρεπούση αρνήθηκε ότι έχει στείλει επιστολή και έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Στηρίζω όπως έχω δηλώσει δημόσια την πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέοαντιρατσιστικόνόμο και δεν έχω επιφυλάξεις για καμία από τις διατάξεις του. Οι οποιεσδήποτε επιφυλάξεις έχουν εκφραστεί από εμένα και άλλους ιστορικούς αφορούν την ποινικοποίηση της μνήμης και δεν συμπεριλαμβάνονται στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου. Περιττό είναι ίσως να πω ότι δεν έχω απευθύνει καμία σχετική επιστολή στην Επιτροπή Δικαιωμάτων ή σε άλλη επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ»

Σήμερα Τρίτη μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος δήλωσε: «Η κ. Ρεπούση είναι ιστορικός. Είναι γνωστές οι απόψεις της και κρίνεται γι΄αυτές».

Ερωτηθείς ειδικότερα αν η ΔΗΜΑΡ αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Ποντίων, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε θετικά, θυμίζοντας σχετική δήλωση του Φ.Κουβέλη.

Στην επιστολή που είδε το φως της δημοσιότητας η κ. Ρεπούση φέρεται να σημειώνει: «Έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή, ο νέος αντιρατσιστικός νόμος που είναι θετικός, αλλά περιέχει τη γνωστή προβληματική διάταξη που ποινικοποιεί την άρνηση των γενοκτονιών και των εγκλημάτων πολέμου. […] Στη χώρα μας η υπόθεση αυτή ενδέχεται να έχει πολύ σοβαρότερες συνέπειες, αν αυτή η διάταξη χρησιμοποιηθεί όχι για την άρνηση των εγκλημάτων του ναζισμού, αλλά για εθνικιστικούς λόγους.

»Σε κάθε περίπτωση πρέπει νομίζω να υπάρξει αντίδραση, πολύ περισσότερο αν κυριαρχήσει η εκδοχή που θέλει η ΝΔ, που σύμφωνα με πληροφορίες που έχω αυτήν τη στιγμή, ενσωματώνει ως γενοκτονία ό,τι η ελληνική Βουλή έχει ψηφίσει ως γενοκτονία, δηλαδή και τη γενοκτονία των Ποντίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

»Νομίζω ότι επειδή ο νόμος είναι γενικά προοδευτικός, δεν υπάρχει στον πολιτικό κόσμο η συνειδητοποίηση των επιπτώσεων της συγκεκριμένης διάταξης. Ας κάνει ο καθένας μας ό,τι μπορεί με συναδέλφους, πολιτικά κόμματα και δημοσιογράφους».