Μερικές ώρες πριν τη συζήτηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών το απόγευμα της Δευτέρας και ενώ πραγματοπείται η συνάντηση του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Βενιζέλου με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτη για το ίδιο θέμα η Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιστροπή (ΚΕΝΕ) έκρινε ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο, δηλαδή ο νόμος του 1979, είναι επαρκές για την αντιμετώπιση των φαινομένων ρατσισμού και μισαλλοδοξίας, ενώ σημειώνει ότι το κείμενο Ρουπακιώτη περιέχει αρκετές αντισυνταγματικές προτάσεις και αοριστίες.

Παράλληλα, σημειώνει ότι και τα άρθρα του Συντάγματος παρέχουν προστασία απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.

Διαβάστε ολόκληρο το πόρισμα της ΚΕΝΕ

ΠαΣοΚ: κακή υπηρεσία όποιος το έδωσε στη δημοσιότητα

Σε σχέση με το πρακτικό της ΚΕΝΕ για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα, από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Κακή υπηρεσία προσφέρει στην Κυβέρνηση και την αναγκαία συνεννόηση των κυβερνητικών εταίρων όποιος είχε την έμπνευση να επισπευσθεί η διατύπωση και άμεση δημοσιοποίηση του πρακτικού της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ) για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, λίγες μόνον ώρες πριν από τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών σήμερα το απόγευμα.

Είναι, κατόπιν αυτού, επιβεβλημένες οι ακόλουθες επισημάνσεις:

1. Η ΚΕΝΕ δεν είναι επιτροπή της Βουλής ή ανεξάρτητη αρχή, αλλά βοηθητικό όργανο της Κυβέρνησης.

2. Αρμοδιότητα της ΚΕΝΕ δεν είναι η αξιολόγηση της σκοπιμότητας των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης, αλλά η νομοτεχνική επεξεργασία των σχεδίων νόμου.

3. Η κυβερνητική πολιτική, βασική παράμετρος της οποίας είναι η νομοθετική πολιτική, δεν διαμορφώνεται από βοηθητικού χαρακτήρα επιτροπές, αλλά από την ίδια την Κυβέρνηση ως πολιτικό όργανο και από τα κόμματα που συγκροτούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, από την εμπιστοσύνη της οποίας εξαρτάται η ύπαρξη της Κυβέρνησης.

4. Το πρακτικό υπ’ αριθμόν 1153/17-10-2011 της ΚΕΝΕ, υπό την τότε σύνθεσή της, επεξεργάστηκε το αρχικό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης και προέβη σε νομοτεχνικού χαρακτήρα επισημάνσεις. Η σύγκριση των δύο πρακτικών, του σημερινού και αυτού του 2011, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί η ΚΕΝΕ και ποιο είναι το πλαίσιο της αρμοδιότητάς της.

5. Αντίστοιχου περιεχομένου με το πρακτικό της ΚΕΝΕ του 2011 είναι και η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για το αρχικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που υποβλήθηκε στις 13-1-2012.

Τα υπόλοιπα στη συνάντηση των τριών αρχηγών».

Διαψεύδει δημοσίευμα η Μαρία Ρεπούση

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κυρία Μαρία Ρεπούση σχετικά με δημοσιεύματα που την έφεραν να έχει στείλει επιστολή στην Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και να ζητά την καταψήφιση διατάξεων του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου Ρουπακιώτη έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Στηρίζω όπως έχω δηλώσει δημόσια την πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο αντιρατσιστικό νόμο και δεν έχω επιφυλάξεις για καμία από τις διατάξεις του. Οι οποιεσδήποτε επιφυλάξεις έχουν εκφραστεί από εμένα και άλλους ιστορικούς αφορούν την ποινικοποίηση της μνήμης και δεν συμπεριλαμβάνονται στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου. Περιττό είναι ίσως να πω ότι δεν έχω απευθύνει καμία σχετική επιστολή στην Επιτροπή Δικαιωμάτων ή σε άλλη επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ»..