Οι μεταβατικοί καιροί στην πολιτική απαιτούν μεγάλες κινήσεις. Ποιες ζαριές όμως μπορεί να έχουν τύχη σε μια χώρα που έχει χάσει ένα κομμάτι του είναι της; Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς επιχειρεί να ενοποιήσει τον συντηρητικό χώρο και ταυτόχρονα απλώνει δίχτυα προς το Κέντρο, σε μια προσπάθεια να συμπηχθεί ένας ισχυρός ευρωπαϊκός πόλος. Την ίδια ώρα το Σχέδιο Β, το νέο κόμμα του κ. Αλ. Αλαβάνου, ο οποίος προπαγανδίζει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, κινεί το ενδιαφέρον καθώς καταγράφει παρουσία στις δημοσκοπήσεις και ενδεχομένως μπορεί να πλαγιοκοπήσει την όποια δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ. Διάφοροι μοχλοί έχουν ενεργοποιηθεί το τελευταίο διάστημα, δίνοντας κίνηση σε παροπλισμένα γρανάζια και στα υπόλοιπα κόμματα. Oλο το πολιτικό σύστημα μοιάζει με μια σακαράκα, η οποία ενδεχομένως να κρύβει στα σωθικά της έναν μηχανισμό transformer, που θα το μετρατρέψει στο όχημα του μέλλοντος που έχει ανάγκη η χώρα. Στην ατζέντα των κομμάτων υπάρχει ένα ορόσημο, οι ευρωεκλογές τον Μάιο του 2014.

Ο κ. Σαμαράς ήδη υλοποιεί το σχέδιό του για την ανασύνθεση της Κεντροδεξιάς και την επιβολή των δικών του όρων στην παράταξη εν όψει του συνεδρίου της ΝΔ στα τέλη του προσεχούς Ιουνίου. Στην Κεντροαριστερά τα πράγματα είναι περίπλοκα επειδή δεν υπάρχει μια ηγέτιδα δύναμη και τα διλήμματα είναι υπαρξιακά. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ένα νέο σχήμα πρέπει να διεκδικήσει την ψήφο στις ευρωεκλογές. Υποστηρίζεται όμως και η αντίθετη άποψη, ότι το σενάριο των ευρωεκλογών πρέπει να καεί για να προκύψει το νέο μέσα από τις πραγματικές ανατροπές που θα προκαλέσουν οι εκλογές.

Εκτίμηση του Πρωθυπουργού είναι ότι το πολιτικό σύστημα μεταβάλλεται ριζικά και η τράπουλα θα μοιραστεί εξαρχής. Σε αυτό το παιχνίδι, με τους κανόνες ακόμη να διαμορφώνονται, ο ίδιος επιζητεί τον κυρίαρχο ρόλο του κατ’ εξοχήν εκφραστή του αστικού κόσμου. Οι προθέσεις του θα φανούν στο συνέδριο της ΝΔ, όπου αναμένεται να αναπτύξει ξεκάθαρα τη στρατηγική του, η οποία έχει στον πυρήνα της τη μετεξέλιξη της Κεντροδεξιάς.
Στις συζητήσεις που γίνονται στο πρωθυπουργικό επιτελείο κυρίαρχη είναι η άποψη ότι οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει ώστε ο κ. Σαμαράς να προχωρήσει στις μεγάλες αλλαγές για την ανανέωση του κόμματος με «αιμοδοσία» από δυνάμεις πέραν της ΝΔ.
Ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη «Νέα Μεταπολίτευση», κάνει λόγο για την αρχή ενός νέου ιστορικού κύκλου για τη ΝΔ, την οποία θεωρεί τον βασικό πυλώνα του αστικού συστήματος.
Οι διεργασίες είναι έντονες στο παρασκήνιο και αναμένονται πολλές και ενδιαφέρουσες κινήσεις. Εξάλλου η προσπάθεια, όπως παραδέχεται και ο ίδιος σε συνομιλητές του, δεν είναι εύκολη, καθώς η ΝΔ δέχεται ισχυρή πίεση από τη Χρυσή Αυγή, έναντι της οποίας σημειώνει, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, σημαντικές απώλειες, της τάξεως του 10%. Η επιδίωξή του είναι να επιστρέψουν όσο το δυνατόν περισσότεροι ψηφοφόροι που έχουν μετακινηθεί προς τη Χρυσή Αυγή και προς τους Ανεξάρτητους Ελληνες.
Υπό το άγχος της Χρυσής Αυγής

Οι πιέσεις που δέχεται η ΝΔ από τη Χρυσή Αυγή, η οποία έχει παγιωθεί στα άκρα δεξιά του πολιτικού συστήματος, ανάγκασαν τον Πρωθυπουργό να αναθεωρήσει την αρχική στρατηγική του ως προς το σχέδιο μετασχηματισμού του κόμματος.
Αυτή τη στιγμή, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν από δημοσκοπήσεις, οι απώλειες της ΝΔ προς τη Χρυσή Αυγή είναι της τάξεως του 10%, ένα ποσοστό που (δημοσκοπικά) καλύπτεται από εισροές ψηφοφόρων από το ΠαΣοΚ. Αυτή η κινητικότητα των ψηφοφόρων προκάλεσε τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ΝΔ από τα δεξιά της με κινήσεις επιστροφής στελεχών ώστε να χτυπηθεί η Χρυσή Αυγή.
Εκτός από την περαιτέρω ενεργοποίηση των βουλευτών κκ. Μ. Βορίδη και Αδ. Γεωργιάδη αλλά και στελεχών όπως ο κ. Αθ. Πλεύρης, μεθοδεύεται η επιστροφή διαγραφέντων βουλευτών όπως ο κ. Κ. Μαρκόπουλος και ο κ. Θ. Σολδάτος. Η συμβολική επιστροφή πάντως θα είναι αυτή του κ. Καρατζαφέρη, αν τελικώς υπογραφεί το «προικοσύμφωνο», το οποίο περιλαμβάνει την άδεια πανελλαδικής εμβέλειας που απέκτησε ο τηλεοπτικός σταθμός του με απόφαση του ΕΣΡ.
Οι τελικές διευθετήσεις πάντως αναμένεται να γίνουν σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση του προέδρου του ΛΑΟΣ με τον κ. Σαμαρά, όπου θα λυθούν οι παρεξηγήσεις του παρελθόντος και θα συμφωνηθεί η μελλοντική κοινή πορεία.
Ο διεμβολισμός των ΑΝΕΛ

Ο επιχειρησιακός χάρτης του Μεγάρου Μαξίμου δεν προβλέπει μόνο προσαρτήσεις αλλά και εξουδετέρωση εχθρικών δυνάμεων, όπως οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. Το κόμμα του οποίου ηγείται ο κ. Π. Καμμένος αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων, ιδίως μετά το πρόσφατο συνέδριό του. Είναι εμφανές ότι η επιλογή της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και το επακόλουθο σύρσιμο προς το Κέντρο δεν ικανοποιεί όλα τα στελέχη του. Οι ψηφοφόροι του πάντως παραμένουν σταθεροί παρά τους κλυδωνισμούς στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ και την αίσθηση που προκάλεσε η παραίτηση του βουλευτή Επικρατείας κ. Τέρενς Κουίκ από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.
Στο παρασκήνιο έχουν γίνει κρούσεις στον κ. Κουίκ από την πλευρά της ΝΔ, αλλά ο ίδιος δεν βιάζεται να πάρει τις αποφάσεις του. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες πάντως θα δεχθούν επίμονη πολιορκία από τη ΝΔ, η οποία θα ήθελε να βάλει ξανά κάτω από τη δική της στέγη βουλευτές όπως, π.χ., η κυρία Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.
Τις τελευταίες ημέρες γίνονται πολλές επαφές με στελέχη, κομματικούς παράγοντες και βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, και θεωρείται βέβαιον ότι η ΝΔ θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει τους καβγάδες στο κόμμα του κ. Καμμένου, όπως αυτόν ανάμεσα στις κυρίες Ραχήλ Μακρή και Μαρίνα Χρυσοβελώνη –η οποία πάντως διέψευσε ότι θα προσχωρήσει στη ΝΔ.
Την ίδια ώρα πολλοί προεξοφλούν ότι σύντομα ο βουλευτής και εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ κ. Ν. Μαριάς θα κάνει αριστερή στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο διατηρεί πάντα ανοιχτούς διαύλους.
Παράλληλα, επιχειρείται η επαναπροσέγγιση στελεχών που έχουν συστρατευθεί με τη Νέα Μέρα του κ. Χρ. Ζώη. Το νεοπαγές κόμμα εκπροσωπείται με δύο βουλευτές στο Κοινοβούλιο, προερχόμενους από τη ΝΔ, τους κκ. Ι. Κουράκο και Ν. Σταυρογιάννη, και στηρίζεται κυρίως από στελέχη που έφυγαν από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, όπως τους κκ. Μιχ. Γιαννάκη, Ι. Μανώλη κ.ά. Στον κομματικό χάρτη της Δεξιάς εμφανίστηκε προ ημερών και ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας κ. Ν. Νικολόπουλος, ανακοινώνοντας τη δημιουργία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, με έμβλημα τον πυρσό (για να θυμίζει τη ΝΔ), αναφορά στην παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή και … αντιμνημονιακή ατζέντα.
Η κυβέρνηση επιπλέον διαθέτει «plan B», και αυτό είναι το κόμμα του κ. Αλαβάνου. Το Σχέδιο Β φαίνεται ότι συγκινεί ένα άγνωστο σε επιρροή αλλά μετρήσιμο κομμάτι των αριστερών ψηφοφόρων, το οποίο όμως μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Λέγεται μάλιστα ότι η επιρροή των ιδεών του κ. Αλαβάνου δεν έχει περάσει απαρατήρητη από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο δεν προτίθεται να εμποδίσει την επικοινωνιακή προβολή του Σχεδίου Β. Παράλληλα, προβάλλονται καθημερινώς οι αντιφάσεις, τα εσωτερικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και τα γλωσσικά ολισθήματα του κ. Αλ. Τσίπρα, ο οποίος αδυνατεί να πείσει την κοινωνία ότι διαθέτει αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο.
Οι δορυφόροι
Κάτι «ψήνεται» στα πέριξ της Κεντροαριστεράς
Το τοπίο γύρω από το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ μεταβάλλεται. Ο κ. Α. Λοβέρδος μετέτρεψε την κίνηση που έφτιαξε σε κόμμα και τώρα προσηλυτίζει στελέχη. Στη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα εντάχθηκε ο κ. Δ. Δόλλης, εκ των στενών συνεργατών του κ. Γ. Παπανδρέου, ενώ υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον κ. Μ. Μπόλαρη. Η Νέα Ελλάδα ανήκει στο εξής στον χώρο της αντιπολίτευσης και οι κκ. Λοβέρδος και Χρ. Αηδόνης έχουν αποφασίσει να μη στηρίζουν στη Βουλή κυβερνητικά νομοσχέδια.
Προφίλ αλλάζει και η Δυναμική Ελλάδα, η οποία θα προσθέσει στο όνομά της τον «υπότιτλο» «Κίνηση για μια ριζοσπαστική σοσιαλδημοκρατία». Τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί προγραμματική συνδιάσκεψη και ο κ. Ηλ. Μόσιαλος διευκρινίζει ότι, παρά τη φιλολογία περί ένταξης στη ΔΗΜΑΡ, η Δυναμική Ελλάδα θα επιδιώξει διάλογο με όλους στοχεύοντας στις ευρύτερες δυνατές συγκλίσεις. Ο κ. Γ. Φλωρίδης επιμένει ότι πρέπει να αυτοδιαλυθούν το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ προκειμένου να αναδυθεί κάτι νέο στην Κεντροαριστερά.
Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου διατηρεί τις αποστάσεις της από την τρέχουσα πολιτική (και κυρίως από το ΠαΣοΚ) και ασχολείται κυρίως με τη δράση του think tank «Το Δίκτυο» –αύριο διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Βορράς –Νότος: Μια ισότιμη συνύπαρξη», με ομιλητές τον πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας Πάαβο Λιπόνεν και τον πρώην επίτροπο και πρόεδρο του Notre Europe Αντόνιο Βιτορίνο. Η πρώην υπουργός υπέγραψε την περασμένη Τετάρτη στη Λειψία την ιδρυτική διακήρυξη της Προοδευτικής Συμμαχίας και πιστεύει ότι, πρέπει να φτιαχτεί ένα νέο σχήμα, με νέα πρόταση και όχι να προτάξει απλώς μια ταμπέλα, όπως π.χ. της Κεντροαριστεράς.
Αυτό το Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί και το συνέδριο της Δράσης, το οποίο πολλοί θα παρακολουθήσουν με ενδιαφέρον καθώς υπήρχε η αίσθηση ότι η ανάδειξη του κ. Θ. Σκυλακάκη, ενός πολιτικού με έντονο φιλελεύθερο προφίλ ως επικεφαλής του κόμματος, θα «πάγωνε» τις συζητήσεις με τις κινήσεις της Κεντροαριστεράς.
Το ΠαΣοΚ, παρά την αμφισβήτηση που δέχεται, θα παραδώσει τελευταίο τα όπλα για την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς. Ο γραμματέας της ΚΟ του κόμματος κ. Ι. Μανιάτης προετοιμάζει νέες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις στην περιφέρεια καθώς φθάνουν στην Ιπποκράτους πολλά μηνύματα υπέρ της ενότητας των προοδευτικών δυνάμεων εν όψει και των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα κινηθούν στο τρίπτυχο ενότητα της Κεντροαριστεράς – ανάπτυξη και νέο σχέδιο ανασυγκρότησης – θεσμικά ζητήματα όπως ο νέος εκλογικός νόμος, η χρηματοδότηση των κομμάτων, η λειτουργία της Βουλής κτλ.

Ο κρυφός πόλεμος ΠαΣοΚ – ΔΗΜΑΡ
Υπόγειος ανταγωνισμός με έπαθλο την ηγεμονία
Στο βαρέλι της Κεντροαριστεράς οι χυμοί βράζουν εδώ και μήνες, αλλά ο μούστος δεν γίνεται κρασί. Οι δύο πρωταγωνιστές, το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ, δεν καταφέρνουν να συντονίσουν τα βήματά τους. Αντιθέτως, έχουν μπει σε έναν υπόγειο ανταγωνισμό επικυριαρχίας. Στον υπόλοιπο χώρο κόμματα, κινήσεις, δίκτυα και πρόσωπα εξαντλούν τον χρόνο σε ατέρμονες συζητήσεις και σε αυτόνομες πρωτοβουλίες και δεν κατορθώνουν να δέσουν τους χαλαρούς ιστούς της Κεντροαριστεράς. Αυτό το διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμη μία πρωτοβουλία για τη σύμπραξη προσωπικοτήτων του χώρου, εκτός κομμάτων, οι οποίες θα προετοιμάσουν ένα νέο κάλεσμα ενότητας.
Το ερώτημα είναι σε ποια χρονική στιγμή θα πρέπει να εκδηλωθεί η πρωτοβουλία αυτή, πριν ή μετά τις ευρωεκλογές. Ούτως ή άλλως οι ευρωεκλογές είναι ένα δύσκολο παζλ για το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Το ΠαΣοΚ συνταράσσεται από τα εσωτερικά του προβλήματα, τα οποία θέτουν υπό αμφισβήτηση την επιβίωσή του, αλλά είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και ιδρυτικό μέλος της Προοδευτικής Συμμαχίας. Η σύνδεσή του με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, η οποία προσπαθεί να διαμορφώσει ένα εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στη λιτότητα και να ενώσει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, είναι ισχυρή.
Η ΔΗΜΑΡ, από την άλλη πλευρά, δεν έχει ενταχθεί ακόμη σε κάποια από τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικογένειες, φλερτάρει με τη Σοσιαλδημοκρατία και παρακολουθεί με ενδιαφέρον τον εγχείρημα της Προοδευτικής Συμμαχίας. Ωστόσο η άποψη του κ. Φ. Κουβέλη, όπως και άλλων στελεχών του κόμματος, είναι ότι μια ενδεχόμενη συνεργασία των δύο κομμάτων δεν θα οδηγήσει αναγκαστικά και σε άθροισμα των ποσοστών τους. Μπορεί το αποτέλεσμα να είναι αρνητικό, ιδίως για τη ΔΗΜΑΡ, όπου σε μερίδα στελεχών τα αντιπασοκικά αισθήματα είναι ακόμη ισχυρά.
Στην Αγ. Κωνσταντίνου θα συνεχίσουν να πετούν τους φελλούς στο βαρέλι –όπως κάνουν στο Τενεσί οι παραγωγοί ουίσκι σύμφωνα με τη γνωστή διαφήμιση –ώσπου να φθάσει ο χρόνος της ωρίμασης και ως τότε θα επαναλαμβάνουν τη γνωστή θέση ότι δεν δέχονται συγκλίσεις κορυφής. Υποδέχονται όμως στελέχη του ΠαΣοΚ, όπως ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων κ. Αθ. Οικονόμου, την ίδια ώρα που ο κ. Ν. Μπίστης, ένθερμος υποστηρικτής της ενότητας της Κεντροαριστεράς, έχει αυτονομηθεί.
Στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ ο κ. Ευ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι η πρόσκληση που απευθύνει προς την Κεντροαριστερά δεν αφορά τις ηγεσίες αλλά τη βάση της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ, που προέρχεται από το ΠαΣοΚ. Αυτούς του ψηφοφόρους θέλει να επαναπατρίσει. Λίγες ημέρες αργότερα ο κ. Κουβέλης απηύθυνε και εκείνος πρόσκληση συμπόρευσης στη βάση της Κεντροαριστεράς. Η στάση της ΔΗΜΑΡ προκαλεί δυσφορία στο ΠαΣοΚ και είναι ενδεικτικό το σχόλιο του αντιπροέδρου του ΙΣΤΑΜΕ κ. Χρ. Δερβένη, ο οποίος συνόδευσε στη Λειψία τον κ. Βενιζέλο, ότι «δεν είναι δυνατόν σε όλη την Ευρώπη η Σοσιαλδημοκρατία να επιχειρεί να διαμορφώσει ένα ευρύ μέτωπο απέναντι στις συντηρητικές δυνάμεις και στην Ελλάδα το ΠαΣοΚ να αντιμετωπίζει μικροκομματικούς υπολογισμούς και μίζερες επιλογές».
Το πιθανότερο είναι ότι τα κόμματα θα κατέλθουν χωριστά στις ευρωεκλογές –«ο καθένας στο σπίτι του», όπως λένε χαρακτηριστικά διάφορα στελέχη. Η χαλαρή ψήφος των ευρωεκλογών, επισημαίνουν όσοι πιστεύουν ότι η προσπάθεια για κάτι νέο πρέπει να γίνει ύστερα από αυτές, δεν θα ενισχύσει κανένα από τα παραδοσιακά κόμματα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκπροσωπούνται ακραίες δυνάμεις, και τότε ενδεχομένως να αφυπνιστούν οι προοδευτικοί πολίτες. Από τον Μάιο του 2014 ως την άνοιξη του 2015 που αναμένεται να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές υπάρχει πολύς χρόνος, προσθέτουν, για να γίνουν οι αναγκαίες συγκλίσεις.
Τα σχέδια του Μαξίμου
Το κρυφό «χαρτί» Στουρνάρα

Στην εκστρατεία ανανέωσης των δυνάμεων του κόμματος ο κ. Σαμαράς στηρίζεται σε δύο «στρατηγούς». Στον κ. Δ. Αβραμόπουλο έχει αναθέσει τις εκ δεξιών επαφές και στον κ. Ι. Στουρνάρα τις κεντροαριστερές. Ο πρώτος ήδη στρατολογεί τον κ. Γ. Καρατζαφέρη, ο υπουργός Οικονομικών όμως έχει δυσκολότερα καθήκοντα. Θεωρείται ένα πρόσωπο με ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς προέρχεται από τον εκσυγχρονιστικό και μεταρρυθμιστικό χώρο και αποτελεί τον αναγκαίο, κατά τον κ. Σαμαρά, παράγοντα ο οποίος θα επιχειρήσει να πείσει ομοϊδεάτες του να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τον ανασχηματισμό.
Ο Πρωθυπουργός τρέφει μεγάλη εκτίμηση και εμπιστεύεται πλήρως τον κ. Στουρνάρα, ενώ έχει δεχθεί εισηγήσεις –και είναι απόλυτα θετικός –να ηγηθεί ο υπουργός Οικονομικών ή έστω να τοποθετηθεί στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμάται ότι την επόμενη περίοδο θα πρέπει να υλοποιηθούν δύσκολοι στόχοι και γι’ αυτό χρειάζεται να δοθεί στην κοινωνία ένα μήνυμα συστράτευσης δυνάμεων, όχι μόνο μέσα από την πιο ενεργό συμμετοχή των δύο μικρότερων εταίρων, του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, στην κυβέρνηση, αλλά και από την τοποθέτηση σε αυτήν προσωπικοτήτων από τον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Ηδη στο κυβερνητικό παρασκήνιο συζητούνται διάφορα πρόσωπα που θα μπορούσαν είτε να ενσωματωθούν είτε να συνεργαστούν με τη ΝΔ από τον εκσυγχρονιστικό χώρο, όπως π.χ. ο πρώην υπουργός κ. Αν. Γιαννίτσης, οι καθηγητές κκ. Γ. Παγουλάτος και Ν. Μαραβέγιας κ.ά. Επίσης επιδιώκεται συνεργασία με πρόσωπα που διετέλεσαν υπουργοί επί κυβερνήσεων ΠαΣοΚ, όπως με τους κκ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη, Γ. Φλωρίδη, Π. Καψή κ.ά. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν υπάρξει προσεγγίσεις και γίνονται συζητήσεις με ορισμένα από τα παραπάνω πρόσωπα, με επιχείρημα τη δημιουργία ενός ισχυρού μετώπου απέναντι στις δυνάμεις του λαϊκισμού και της δημαγωγίας που απειλούν να βυθίσουν τη χώρα τη στιγμή που έχει βγάλει το κεφάλι της από το νερό. Ωστόσο είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν το φλερτ θα καταλήξει σε γάμο, καθώς η σκιά του κ. Καρατζαφέρη πέφτει βαριά πάνω στην ομάδα των εκσυγχρονιστών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ