Λέγεται συχνά ότι πίσω από έναν σπουδαίο άνδρα κρύβεται μια έξυπνη γυναίκα. Πίσω από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα κρύβονται πολλές έξυπνες και ικανές γυναίκες. Το αντιλαμβάνεται κανείς αμέσως επισκεπτόμενος το γραφείο του. Η εικόνα που αντικρίζει έχει έντονο το άρωμα γυναίκας. Οι συνεργάτιδες του υπουργού Οικονομικών είναι νέες, όμορφες και αποπνέουν με την πρώτη ματιά εμπιστοσύνη με τις γνώσεις που διαθέτουν, τον επαγγελματισμό τους ενώ εντυπωσιάζουν τα πλούσια βιογραφικά. Είναι οι αφανείς ηρωίδες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ χωρίς αυτές, όπως λέει συχνά ο κ. Στουρνάρας, «δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ». Μακριά από τις οικογένειές τους, εργάζονται νυχθημερόν, δεν αφήνουν να περάσει τίποτε χωρίς έλεγχο, ενώ η αμοιβή τους δεν ξεπερνά τα 1.400 ευρώ μηνιαίως.
Αποφεύγουν τη δημοσιότητα, ζουν σε μικρά γραφεία, χωρίς ανέσεις και όμως όταν ακούς ότι ένα νέο κορίτσι έχει την ευθύνη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ένα άλλο την παρακολούθηση του μνημονίου, ένα άλλο έχει την ευθύνη του κοινοβουλευτικού ελέγχου, των σχέσεων με την τρόικα, την παρακολούθηση της πορείας των τραπεζών, τη σύνταξη των νόμων (ναι, αυτούς που καμιά φορά κόβουν μισθούς και συντάξεις) σίγουρα εντυπωσιάζεσαι. Βέβαια, όπως λένε, «οργίζονται όταν υπάρχει ανάγκη να θεσπίσουν τέτοιους νόμους» ή όταν βλέπουν στις οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών τους ότι το 65% και πλέον των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού προέρχεται από μισθούς και συντάξεις.
Το άρωμα γυναίκας στον 6ο όροφο του υπουργείου ξεκινά από το ιδιαίτερο γραφείο του υπουργού. Απέναντι ακριβώς από την είσοδο, πίσω από την πόρτα του υπουργικού γραφείου, βρίσκονται ίσως οι πιο στενές συνεργάτιδες του κ. Στουρνάρα. Η κυρία Αλίκη Δουλή και η κυρία Ελενα Καραμανλή. Ειδικότερα η κυρία Δουλή, η οποία προσφάτως αναβαθμίστηκε σε ειδική σύμβουλο του κ. Στουρνάρα, είναι αεικίνητη, τον ακολουθεί σε κάθε του βήμα και έχει την ευθύνη του νευραλγικού τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής. Ηταν στο παρελθόν συνεργάτις της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου. Οι κυρίες Τόνια Μπικάκη και Στεφανία Τσικά είναι οι γραμματείς του υπουργού, γνωρίζουν τα πάντα και τους πάντες, διευκολύνοντας έτσι το έργο του. Πίσω από αυτές βρίσκεται το λεγόμενο «βαρύ πυροβολικό» του υπουργού, τις οποίες εμπιστεύθηκε ο κ. Στουρνάρας στις πιο υπεύθυνες θέσεις. Είναι οι κυρίες Ευτυχία Μιχαηλίδου, Σοφία Ρίτσου.
Η κυρία Θάλεια Εμίρη είναι νομικός, υπεύθυνη για τη νομική πτυχή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ηταν πρώην στενή συνεργάτις και του κ. Ευ. Βενιζέλου όταν ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών. Για τον κ. Στουρνάρα όμως έχει ξεχωριστή άποψη: «Είναι ένας γοητευτικός, ενδιαφέρων άνθρωπος, με οξυδέρκεια και αισιοδοξία και διαθέτει υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη» λέει. Θυμάται ότι οι πιο κρίσιμες ώρες που πέρασε στον έναν χρόνο που βρίσκεται στο υπουργείο Οικονομικών ήταν κατά την κρίση στην Κύπρο: «Επρεπε να σκεφτούμε τη νομική λύση του ζητήματος. Αν πήγαινε κάτι άσχημα ήταν δύσκολο να το αντιμετωπίσουμε. Ευτυχώς πήγαν καλά» λέει.
Αρωμα γυναίκας όμως αποπνέει και στη γενική γραμματεία του υπουργείου, με την κυρία Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, «την αρχηγό» όπως συχνά την αποκαλεί ο κ. Στουρνάρας. Στην πραγματικότητα η κυρία Παπακωνσταντίνου είναι ένας μικρός υπουργός Οικονομικών, αφού έχει την ευθύνη των πάντων, εκτός από τα φορολογικά και τα τελωνιακά. Βασική συνεργάτις της είναι η κυρία Ευθαλία Καπιτσίνα. Ούτε ο κ. Στουρνάρας φείδεται επαίνων για τη γενική γραμματέα του, αλλά ούτε και η κυρία Παπακωνσταντίνου για τον υπουργό: «Είναι η κινητήρια δύναμή μας και κάνουμε τον σταυρό μας που τον έχουμε ως υπουργό» λέει με υπερηφάνεια και ας φεύγει από το γραφείο της τα μεσάνυχτα και ας βλέπει, λόγω πάλι των πολλαπλών ασχολιών της στο γραφείο της, μόνο για μισή ώρα τις δύο κόρες της κάθε πρωί. Κοιμάται ελάχιστα, όσο χρειάζεται για να έχει καθαρό μυαλό, όπως λέει. Δεν έχει απουσιάσει σε καμία σύσκεψη με την τρόικα και μάλιστα μία φορά από την ένταση που προκλήθηκε στις διαπραγματεύσεις, έπεσε η πίεσή της και σχεδόν λιποθύμησε μπροστά στον κ. Πόουλ Τόμσεν.

«Υπάρχουν όντως δύσκολες στιγμές στα Eurogroup»
λέει και θυμάται μία με την επίθεση που εξαπέλυσε ξαφνικά η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας κυρία Μαρία Φέχτερ. Μίλησε σχεδόν περιφρονητικά για τη χώρα μας, λέγοντας μάλιστα σε κάποια στιγμή απευθυνόμενη στον κ. Στουρνάρα: «Ξέρεις πόσο πολύ στοιχίζει η Ελλάδα στον αυστριακό φορολογούμενο;». Ο κ. Στουρνάρας με ευγένεια και κυρίως ψυχραιμία τής είπε ότι δεν της επιτρέπει να ομιλεί με τέτοιον τρόπο για την πατρίδα του. Και με επιχειρήματα την ηρέμησε. Λίγη ώρα αργότερα ήρθε και μίλησαν με τον κ. Στουρνάρα σαν να μην είχε προηγηθεί τίποτα: «Τον συνομιλητή σου τον κερδίζεις όταν έχεις επιχειρήματα, όταν είσαι σοβαρός και όταν λες πάντα την αλήθεια» αναφέρει συχνά όταν τη ρωτούν για τις σχέσεις της με τους τροϊκανούς.
Στον νευραλγικό τομέα του νομοπαρασκευαστικού έργου του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται η κυρία Γεωργία Μπέη, την οποία είχε βραβεύσει για την αποτελεσματικότητά της ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς. Μαζί της βρίσκονται και οι τρεις συνεργάτες της, οι κυρίες Μάρθα Καββαθά και Βασιλική Κωστοπούλου και ο κ. Αθ. Κοντογιώργης. Εναν χρόνο βρίσκεται η κυρία Μπέη κοντά στον κ. Στουρνάρα και έχει ετοιμάσει συνολικά δέκα νομοθετήματα, πράγμα που δεν θεωρείται εύκολη υπόθεση, αφού κάθε φορά για κάθε νόμο γίνεται προεργασία εντός του υπουργείου, συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και, τέλος, διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς φορείς.

Οι κυρίες και οι κύριοι του υπουργικού γραφείου
Η Τίνα γράφει ομιλίες, η Σοφία παρακολουθεί τα φορολογικά

Η κυρία Τίνα Παναγιώτου έχει ένα νευραλγικό πόστο. Εχει την ευθύνη του πολιτικού σχεδιασμού, του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ετοιμάζει τις απαντήσεις στους βουλευτές όταν καταθέτουν ερωτήσεις στη Βουλή και είναι η speech writer του υπουργού. Μπορεί να γράψει σε λίγη ώρα την ομιλία του κ. Στουρνάρα, φυσικά υπό τις οδηγίες του. Η κυρία Μένα Κλαουδάτου έχει την ευθύνη της παρακολούθησης του μνημονίου, ενώ η κυρία Σοφία Ρίτσου, με εμπειρία 20 ετών στο τραπεζικό σύστημα και στα χρηματοοικονομικά, είναι το «μάτι» του υπουργού στα φορολογικά. Αλλη μια γυναίκα, πρώην στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος, απoσπασμένη από το γραφείο του κ. Λ. Παπαδήμου (την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός), έχει επίσης ένα σημαντικό πόστο. Πρόκειται για την κυρία Ευτυχία Μιχαηλίδου που επιβλέπει όλη τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Τρία νέα κορίτσια στελεχώνουν την υπηρεσία επικοινωνίας του υπουργείου, στην οποία προΐσταται ο κ. Δ. Κανέλλης. Πρόκειται για τις κυρίες Δώρα Τσολάκη, απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής, πρώην συνεργάτιδα της Αννας Διαμαντοπούλου, τη δημοσιογράφο Ισμαρώ Σέρρα και τη Δήμητρα Ψαχούλια, η οποία έχει την ευθύνη του Διαδικτύου, των ποσοτικών αναλύσεων των δημοσκοπήσεων και του κοινοβουλευτικού έργου του υπουργείου.
Τώρα θα πείτε πώς βρέθηκαν τόσο αξιόλογες συνεργάτιδες του υπουργού, τις οποίες απόλυτα εμπιστεύεται. Ο κ. Στουρνάρας δεν διαθέτει κομματικό μηχανισμό, όταν πήγε να παραλάβει το υπουργείο του πήγε εντελώς μόνος του, βρήκε το δυναμικό αυτό που υπήρχε στο υπουργείο, τους ρώτησε αν θέλουν να παραμείνουν μαζί του, αξιολόγησε όλους τους υπαλλήλους (που είχαν εργαστεί και επί υπουργίας των κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Ζανιά, Σαχινίδη, Βενιζέλου και σε άλλους υπουργούς των προηγούμενων κυβερνήσεων), τους εμπιστεύτηκε και τους έβαλε να δουλέψουν. Βέβαια υπάρχουν και άνδρες συνεργάτες του, όπως οι κκ. Κρίστοφερ Γιουρετζιάν για το μνημόνιο, Π. Τσακλόγλου, Φώτης Κουρμούσης καθηγητής περιβαλλοντολόγος, άνθρωπος των ειδικών αποστολών, και αρκετοί άλλοι, όλοι τους νέοι άνθρωποι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ