Με την έλευσή της στην Αθήνα, η επονομαζόμενη και «ιέρεια της αντιπαγκοσμιοποίησης», η αμερικανοκαναδή συγγραφέας και ακτιβίστρια Ναόμι Κλάιν αποτέλεσε το μήλον της έριδος ανάμεσα σε αυτούς που θα συναντήσει και αυτούς που θα δώσει διαλέξεις και στήριξη στους όποιους αγώνες τους. Ποιος την κάλεσε και γιατί δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Οι αντιεξουσιαστές λένε ότι αυτοί την προσκάλεσαν για να συμμετάσχει στο φεστιβάλ b-fest, άλλοι υποστηρίζουν ότι ήρθε μόνη της για να γυρίσει ντοκυμαντέρ στην Ελλάδα της κρίσης και άλλοι ότι βρίσκεται στη χώρα μας για να συμπαρασταθεί σε συλλογικές αυτοδιαχειριζόμενες δράσεις. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η κυρία Κλάιν είχε ήδη συνάντηση με τον κ. Αλέξη Τσίπρα και ας την ονόμασε πρόσφατα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ… Ναόμι Κάμπελ! Μάλιστα η συγγραφέας του βιβλίου «Το δόγμα του σοκ» πήρε συνέντευξη από τον κ. Τσίπρα στο πλαίσιο ντοκυμαντέρ που επιμελείται και στο περιθώριο αυτής της συνέντευξης συζητήθηκαν ευρέως τα ζητήματα που σχετίζονται με την κρίση στη χώρα μας.

Οι αντιεξουσιαστές επιμένουν ότι μπορεί η κυρία Κλάιν να συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα, αλλά αυτοί ήταν που την προσκάλεσαν στην Ελλάδα και θα είναι η κύρια ομιλήτρια του b-fest. Οπως και να ‘χει, η κυρία Κλάιν θα έχει συνάντηση με τον διοργανωτή του φεστιβάλ κ. Νώντα Σκυφτούλη. Ετσι, μια καστανή γλυκιά γυναίκα, 42 ετών, με βελούδινη φωνή, που κρύβει όμως μέσα της έναν απίστευτο δυναμισμό και που θεωρείται πλέον πολιτογραφημένη ως η «πασιονάρια» του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης με το βιβλίο της «Το δόγμα του σοκ», θα συναντηθεί με έναν γνωστό από τη δεκαετία του ’70 αντιεξουσιαστή. Με κάποιον που έχει συλληφθεί ως ύποπτος για τη συμμετοχή του στη 17Ν, για πολλούς απόμακρος, λιγομίλητος και δηλωμένος εχθρός κάθε έννοιας εξουσίας και κρατισμού, υπέρμαχος της «εξωσυστημικής Αριστεράς» και της αυτοδιαχείρισης.

Η κυρία Κλάιν αποδέχθηκε, λένε οι αντιεξουσιαστές, την πρόσκληση των εργαζομένων του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου ΒΙΟΜΕ (το οποίο τόσο πολύ προβάλλει ως υπόδειγμα κατά της οικονομικής κρίσης ο κ. Σκυφτούλης) να επισκεφθεί τη χώρα μας.
Ο επικεφαλής σήμερα της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης (ΑΚ) λέει ότι η αμερικανοκαναδή δημοσιογράφος βρίσκεται στην Ελλάδα για να μιλήσει στο φεστιβάλ και την προσκάλεσαν «επειδή τα εγχειρήματα από τα κάτω κάνουν τον άλλον κόσμο όχι εφικτό, ούτε πάνω από τα κέρδη, αλλά υπαρκτό και πέρα από τα κέρδη». Και κυρίως ζήτησαν να έρθει η Ναόμι επειδή όπως λέει «παύουν να είναι αυτοαναφορικές και ευκαιριακές οι συλλογικότητες».

«Αν πουλήσω 20.000 σουβλάκια θα βγάλω τα έξοδα του φεστιβάλ, διαφορετικά δεν θα ξεχρεώσω»
λέει ο κ. Σκυφτούλης. Υπολογίζει ότι τα έξοδα για τη διοργάνωση του φεστιβάλ είναι 20.000 ευρώ. Λεφτά που θα τα βγάλει από σουβλάκια, κρέπες και αναψυκτικά που θα πουλάει. Και τούτο διότι –όπως ζήτησε να αναφερθεί –η είσοδος είναι ελεύθερη για τους πάντες, εκτός βεβαίως αν κάποιος θελήσει να προσφέρει ένα χρηματικό τίμημα του ενός ή δύο ευρώ.
Πόσο σίγουρος όμως είναι για την επιτυχία του b-fest; Οι φίλοι του πάντως εξακολουθούν να θυμούνται την επιτυχία που είχε προηγούμενο φεστιβάλ στη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου 15.000 άτομα (κατά τους υπολογισμούς του ιδίου) πήγαν να ακούσουν τη γαλλίδα ράπερ Κενί Αρκανά, η οποία τραγούδησε για έναν καλύτερο κόσμο.
Η παρουσία ωστόσο της Ναόμι στην Αθήνα δεν θα περιοριστεί μόνο σε ένα φεστιβάλ. Η ίδια, αφήνουν να διαρρεύσει από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, ζήτησε να μιλήσει στους εργαζομένους της ΒΙΟΜΕ και να επισκεφθεί και τις Σκουριές στη Χαλκιδική: «Δεν κάνουμε φεστιβάλ για το φεστιβάλ. Δεν έχουμε εμείς γραφείο δημοσίων σχέσεων και κανένας δεν παίρνει λεφτά για τη συμμετοχή του σε ένα αντιεξουσιαστικό φεστιβάλ» λέει ο κ. Σκυφτούλης.
Εχοντας αποκηρύξει εδώ και χρόνια τον κλεφτοπόλεμο στα Εξάρχεια «λόγω ηλικίας, αλλά και άποψης», υπέρμαχος σήμερα του δόγματος ότι η εποχή των επαναστατικών πραξικοπημάτων πέρασε ανεπιστρεπτί και ότι η σύγχρονη επανάσταση θα γίνει στους δρόμους και στις πλατείες από την πλειοψηφία της κοινωνίας, ο κ. Σκυφτούλης ασχολείται σήμερα, όπως λέει, με ένα φροντιστήριο διδάσκοντας Εκθεση Ιδεών σε μαθητές. Σημείο αναφοράς του ωστόσο είναι το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι Nosostros στην καρδιά της πλατείας Εξαρχείων και στο οποίο πέρα από τις συνελεύσεις, καθορίζεται και η δράση της επαναστατικής κίνησης. Ηδη υπάρχουν παραρτήματα σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Πάτρα, Γιάννενα, Αγρίνιο και θεωρείται ως μία από τις ομάδες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον αντιεξουσιαστικό χώρο, δημιουργώντας όμως παράλληλα και πολλούς εχθρούς που δεν διστάζουν να τον κατηγορήσουν δημοσίως ότι το θέμα της αυτοδιαχείρισης που τόσο πολύ επαγγέλλεται, στην ουσία δεν είναι τίποτε άλλο από τον ίδιο, αφού αυτός είναι πίσω από όλες τις πολιτικές και ιδεολογικές επιλογές της Κίνησης.
Ο κ. Σκυφτούλης ήταν γνώριμος των διωκτικών αρχών από το 1992. Είχε κατηγορηθεί για πράξεις που τον συνέδεαν με τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η 17Ν και ο ΕΛΑ. Την πρώτη φορά μάλιστα με την κατάθεση ενός οδηγού ταξί, ο οποίος τελικά ανακάλεσε, ο κ. Σκυφτούλης οδηγήθηκε στη φυλακή για έξι μήνες ως ύποπτος για συμμετοχή σε τρομοκρατική ενέργεια στα Σεπόλια. Το 2004 καλείται ξανά από τον ανακριτή ως ύποπτος για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος δημοσιογράφου, πράξη η οποία αποδίδεται στον ΕΛΑ και στην «1η Μάη». Τελικά, όλες οι δικογραφίες κατέληξαν στην έκδοση αθωωτικών βουλευμάτων. Ηταν μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν, χαρακτηρίζοντάς τη μάλιστα ως «κουράγιο και αναστεναγμό της φτωχολογιάς».
Η κυρία Κλάιν παλαιότερα σε συνέντευξή της (στο «Βήμα») είχε αναφερθεί στην εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η χώρα θυσιάστηκε για να σωθεί η ευρωζώνη. Εκείνο που την είχε εντυπωσιάσει ιδιαίτερα ήταν ότι στην αρχή της κρίσης οι Ελληνες αντιστάθηκαν στα όσα πήγαιναν να τους επιβληθούν. Σήμερα, η κυρία Κλάιν έρχεται στην Ελλάδα για να διαπιστώσει, συν τοις άλλοις, τι αφήνει πίσω της η οικονομική κρίση…

Οι απόψεις
«Η περίοδος των νέων επαναστάσεων έχει ξεκινήσει»

«Υποβόσκει μια κοινωνική έκφραση αυτή την περίοδο» λέει σήμερα. «Δεν μπορεί να γίνει καμία εξέγερση, κανένας ξεσηκωμός με τους τρόπους που γνωρίζαμε από το παρελθόν. Οπως δεν μπορούσε να διανοηθεί ο Γάλλος παραμονές της Γαλλικής Επανάστασης ότι θα μπορούσε να ζήσει την επομένη χωρίς βασιλιά, έτσι και σήμερα δεν μπορούμε να φανταστούμε αυτό που μπορεί να γίνει αύριο. Θέλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα σε κατάσταση εξόδου από την κρίση. Και επειδή η περίοδος των νέων επαναστάσεων έχει ξεκινήσει, θα πρέπει να έχουμε συγκεκριμένο σχεδιασμό και προτάσεις για να υιοθετηθούν από την πλειοψηφία» λέει ο κ. Σκυφτούλης. Ως παράδειγμα φέρνει το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ, το οποίο κατέλαβαν οι εργαζόμενοι. Οι ίδιοι το διαχειρίζονται και έχουν βγάλει ήδη και τα πρώτα προϊόντα τους.

Με τη Ναόμι Κλάιν ταίριαξαν. «Είναι ο καλύτερος άνθρωπος την κατάλληλη στιγμή και την κατάλληλη ώρα. Συνδεόμαστε μαζί της, με τις αναλύσεις της για τον τρόπο με τον οποίο παρεμβαίνει ο καπιταλισμός στα κράτη έπειτα από μεγάλες κρίσεις, φυσικές καταστροφές, όπου γίνεται επαναθεμελίωση του καπιταλισμού στην πιο άγρια, φιλελεύθερη μορφή του. Αποσύρεται το κοινωνικό κράτος και παίρνει τη θέση του ο πιο άγριος καπιταλισμός. Δεν έχουμε μαζί τις εντυπωσιακές σχέσεις όπως με μια super star ούτε είμαστε δημοσιοσχεσίτες. Είναι μια διεθνούς φήμης ακτιβίστρια. Συμμετείχε στην αυτοδιαχείριση των εργοστασίων της Αργεντινής. Θα ασχοληθεί και με το θέμα στις Σκουριές στην Ελλάδα».
Οσο για τον κ. Τσίπρα, ο κ. Σκυφτούλης δεν ασχολείται μαζί του. «Δεν έχουμε καμία αναφορά για τον κ. Τσίπρα. Δεν θέλω να πω τίποτα. Ο καθένας θα κριθεί για ό,τι κάνει».
Αλλά για τους χρυσαυγίτες είναι κάθετος. Πέρα από το γεγονός –όπως λέει –ότι πρέπει να οργανώσουμε την πάλη ενάντια στον φασισμό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ