Στην τελική ευθεία για το τακτικό της συνέδριο εισέρχεται η ΝΔ, η οποία σύμφωνα με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά βρίσκεται σε διαδικασία μετεξέλιξης. Το «κλειδί» των εξελίξεων βρίσκεται στα χέρια του και στην ανώτατη κομματική διαδικασία θα επιχειρήσει να ορίσει τις συντεταγμένες στον χάρτη της νέας ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς που ετοιμάζει με στόχο να υπερβαίνει τις διαχωριστικές γραμμές.
Το ενδιαφέρον είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητείται η κίνηση-έκπληξη που θα προκαλέσει το μεγάλο «μπαμ» στο τριήμερο συνέδριο (28-30 Ιουνίου), όπου ο κ. Σαμαράς στοχεύει στην πλήρη απενοχοποίηση της Κεντροδεξιάς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο επόμενο διάστημα τόσο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όσο και η ηγετική ομάδα θα προβάλουν ως κεντρικό σύνθημα την επανεκκίνηση του κόμματος, σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά την ίδρυσή του από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Η ΝΔ σιγά-σιγά ολοκληρώνει τις προσυνεδριακές της διαδικασίες –αυτό το Σαββατοκύριακο πραγματοποιείται στην Κομοτηνή το ένατο προσυνέδριο του κόμματος –και η ΟΝΝΕΔ αλλάζει ηγεσία με τις εκλογές που θα γίνουν την Κυριακή. Ο Πρωθυπουργός έχει κεντρικό στόχο να διαμορφώσει ένα σύγχρονο κόμμα εξουσίας το οποίο θα είναι η πολιτική ομπρέλα των ευρύτερων δυνάμεων της Κεντροδεξιάς, των μεταρρυθμίσεων και της ευρωπαϊκής προοπτικής.
Εν μέσω των συνεχών συσκέψεων για την οικονομία και τον έλεγχο της υλοποίησης των δράσεων που απορρέουν από τη συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας ο κ. Σαμαράς έχει πλήρη εικόνα των διεργασιών για την προετοιμασία του συνεδρίου, στο οποίο ουσιαστικά θα επισημοποιηθεί η «επανίδρυση» της ΝΔ. Ο ίδιος σε συνομιλίες που έχει το τελευταίο διάστημα υποστηρίζει ότι πλέον, λόγω και του πολιτικού περιβάλλοντος που διαμορφώθηκε τον τελευταίο χρόνο, είναι η κατάλληλη στιγμή για τη συνολική αναγέννηση της παράταξης ως κορμού των δυνάμεων της σύγχρονης ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς που θα προσομοιάζει περισσότερο με τα χριστιανοδημοκρατικά κόμματα με φιλελεύθερες απόψεις.
Κεντρική κατεύθυνση, με όχημα το συνέδριο, είναι να διευρυνθεί η κοινωνική και πολιτική βάση τηςΚεντροδεξιάς παράταξης, να εμπλουτιστεί –και άρα να ανανεωθεί ριζικά το στελεχιακό δυναμικό της –με νέο «πολιτικό προσωπικό», όχι μόνο από τον χώρο της ΝΔ, καθώς επίσης και να αλλάξει η νοοτροπία και η πολιτική κουλτούρα. Η ΝΔ έχει πάρα πολλές αδυναμίες, καταγράφεται η ανυπαρξία σαφούς ιδεολογικού πλαισίου και ουσιαστικά είναι ένα «νεκρό» κόμμα με αδρανοποιημένη κομματική βάση. Το αν θα αναστηθεί είναι μεγάλη συζήτηση, αλλά θα καταβληθεί προσπάθεια να αλλάξουν ριζικά οι δομές του κομματικού μηχανισμού, ώστε να αποδιαρθρωθεί πλήρως η κομματική γραφειοκρατία.
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να συμμετάσχει ενεργά τις επόμενες εβδομάδες στον προσυνεδριακό διάλογο με βασικό σταθμό το προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης στις 9 Ιουνίου. Εκεί θα μιλήσει, για πρώτη φορά έπειτα από καιρό, σε κομματικό ακροατήριο για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, ενώ το αντικείμενο του προσυνεδρίου είναι τα εθνικά θέματα, η εξωτερική πολιτική και η ασφάλεια. Μια εβδομάδα μετά, στις 16 Ιουνίου, ο κ. Σαμαράς θα κηρύξει από το Ναύπλιο, όπου θα γίνει το προσυνέδριο της ΝΔ με επίκεντρο τα θεσμικά ζητήματα και τη συνταγματική αναθεώρηση, την έναρξη του δημόσιου διαλόγου για τις αλλαγές στον συντακτικό χάρτη της χώρας.
Από την πρώτη ιστορική πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους, ο Πρωθυπουργός θα αναλύσει την πρότασή του για την «Ελλάδα του 2020» και θα δώσει το πλαίσιό του για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ο τελευταίος σταθμός του κ. Σαμαρά θα είναι ο Πειραιάς, όπου στις 23 Ιουνίου θα παρουσιάσει τις θέσεις της ΝΔ για την ανάπτυξη δίνοντας έμφαση στο πεδίο των φορολογικών συντελεστών.
Αλλαγές σε πρόσωπα


Από το συνέδριο θα αναδειχθεί και η νέα φουρνιά στελεχών, καθώς επιθυμία του κ. Σαμαρά είναι στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο, δηλαδή στην Πολιτική Επιτροπή (πρώην ΚΕ), να εκλεγούν κυρίως νέα πρόσωπα που θα δώσουν τον αέρα της ανανέωσης. Την Κυριακή 30 Ιουνίου, τελευταία ημέρα του συνεδρίου, αναμένεται να εκλεγούν ως είθισται τα νέα αιρετά μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, η οποία θα είναι ριζικά ανανεωμένη και θα επιχειρηθεί να αναδειχθούν πρόσωπα που δεν χαρακτηρίζονται ως στελέχη του «κομματικού σωλήνα» και των μηχανισμών.
Ως εκ τούτου αναμένονται πολλές εκπλήξεις, ενώ αλλαγή σκυτάλης θα έχουμε και στη θέση του Γραμματέα της ΝΔ, με τον κ. Κεφαλογιάννη να αποχωρεί. Ο νέος Γραμματέας θα εκλεγεί μία εβδομάδα μετά το συνέδριο, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής και ο επικρατέστερος διάδοχος του κ. Κεφαλογιάννη είναι ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Ανδρ. Παπαμιμίκος.
Ο κ. Παπαμιμίκος, που το βράδυ της Κυριακής παραδίδει τη σκυτάλη μετά τις εκλογές στη Νεολαία της ΝΔ (διαγκωνίζονται για τη θέση οι κκ. Σ. Ιωαννίδης και Γ. Ασημακόπουλος με επικρατέστερο τον πρώτο), θεωρείται από τον Πρωθυπουργό πρόσωπο που μπορεί να κάνει πράξη την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος και την επανασύνδεσή του με την κοινωνία και την κομματική βάση.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 24 Μαΐου 2013

HeliosPlus