Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται, τόσο στο παρασκήνιο όσο και στο προσκήνιο, ένας βαθύτατα ιδεολογικός πόλεμος με φόντο το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Προτού λάβει ο πόλεμος ανεξέλεγκτες διαστάσεις και δημιουργήσει ευρύτερο πρόβλημα στην κυβέρνηση, θα επιχειρηθεί… «συνθηκολόγηση» ή συμβιβασμός σε επικείμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν το τρικομματικό κυβερνητικό σχήμα. «Μπροστάρης» σε αυτόν τον πόλεμο εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου έχει τεθεί ο κ. Τ. Μπαλτάκος, εκ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, με τον οποίο είναι πολύ στενός φίλος εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες.
Ο κ. Μπαλτάκος, ο οποίος τοποθετήθηκε στη νευραλγική θέση του ΓΓ της κυβέρνησης μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας της χώρας από τον κ. Σαμαρά και αναλαμβάνει ειδικές αποστολές, αποτελεί ένα πρόσωπο με στέρεες και ξεκάθαρες απόψεις επί του καθαρόαιμου δεξιού προσανατολισμού της ΝΔ.
Στην παρούσα χρονική συγκυρία και με δεδομένη την αυξημένη επιρροή της Χρυσής Αυγής σε μεγάλο αριθμό παραδοσιακών ψηφοφόρων της ΝΔ, ο κ. Μπαλτάκος έχει αναλάβει δράση και εκτός των θεσμικών αρμοδιοτήτων του προβάλλει ξεκάθαρα και το ιδεολογικό πλαίσιο.
Επί της ουσίας ηγείται του ιδεολογικού αγώνα της ΝΔ, έχοντας και την πλήρη στήριξη του Πρωθυπουργού, ενώ ανοιχτά έχει τοποθετηθεί κινούμενος στην ίδια γραμμή από την πρώτη στιγμή, σε αντίθεση με άλλα προβεβλημένα μέλη της «γαλάζιας» ΚΟ, ο βουλευτής Επικρατείας κ. Ι. Μιχελάκης.
Η μη ψήφιση του λεγόμενου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου ως έχει αποτελεί κεντρικό στόχο του Μεγάρου Μαξίμου και καθοριστικό ρόλο στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο διαδραματίζει ο δικηγόρος κ. Μπαλτάκος, ο οποίος συγκρούεται με έναν άλλον δικηγόρο και άλλοτε πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτη.
Οι τριβές το τελευταίο διάστημα είναι έντονες και ένα ακόμη επεισόδιο κατεγράφη τις τελευταίες ώρες, με τις δύο πλευρές, το υπουργείο Δικαιοσύνης και τη ΓΓ της κυβέρνησης, να βρίσκονται σε τελείως διαφορετικό κλίμα.
Πολύ αργά το βράδυ της περασμένης Τρίτης από το υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, διέρρευσε ότι κατά την πρώτη ημέρα συνεδρίασης της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ) κρίθηκε «νομοπαρασκευαστικά άρτιο»,δίχως συνταγματικά κωλύματα, το επίμαχο νομοσχέδιο.
Η διαρροή εκνεύρισε το πρωθυπουργικό σύστημα και το πρωί της Τετάρτης παρενέβη ο κ. Μπαλτάκος ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά ότι δεν υπάρχει απόφαση.
Το βασικό μήνυμα του κ. Μπαλτάκου προς τον κ. Ρουπακιώτη, το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν στη δεύτερη παράγραφο της ανακοίνωσης όπου αναφέρονταν τα εξής: «Εγιναν παρατηρήσεις και ζητήθηκαν διευκρινίσεις κατ’ αρχάς ως προς τη νομική αναγκαιότητα κατάθεσης του νομοσχεδίου σε σχέση με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο αλλά και ως προς τις επί μέρους διατάξεις του».
Στο νομοσχέδιο, το οποίο υποστηρίζουν και ζητούν να ψηφιστεί με τη μορφή που έχει το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ, ενώ συμφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ορισμένοι βουλευτές, κυρίως φιλελεύθεροι της ΝΔ, εντοπίζονται κατά το Μέγαρο Μαξίμου αρκετές νομικές και ουσιαστικές ενστάσεις.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», έγινε εκτενής σύσκεψη το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας στο γραφείο του γραμματέα τής ΚΟ της ΝΔ κ. Αθ. Μπούρα και συζητήθηκε η γραμμή της κυβέρνησης.
Εκεί ήταν παρόντες, εκτός από τον κ. Μπαλτάκο, ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, ο κ. Χρ. Λαζαρίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χαρ. Αθανασίου (υποστήριξε ότι η χώρα έχει επαρκές νομικό οπλοστάσιο και δεν χρειάζεται νέος νόμος), ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Κ. Καραγκούνης και οι κκ. Αν. Νεράντζης και Π. Παυλόπουλος.
Στο Μέγαρο Μαξίμου διαφωνούν με το νομοσχέδιο και η κεντρική άποψη είναι ότι με τις διατάξεις που προωθούνται ενδέχεται να ενισχυθεί η Χρυσή Αυγή. Παράλληλα σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει επαρκέστατη νομοθεσία και επικαλούνται τον νόμο 927 του 1979, το Σύνταγμα και τον Ποινικό Κώδικα.
Ιδιαίτερη σημασία είχε και η παρέμβαση του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος ανέφερε ότι η κατάθεση και ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου συνιστά διεθνή υποχρέωση της χώρας και στοιχειώδες μέτρο αυτοπροστασίας του δημοκρατικού κράτους δικαίου.
Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος σημείωσε ότι η συνεχιζόμενη δημόσια συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα αδικεί την κυβέρνηση και το πολιτικό πλαίσιο της συνεργασίας των τριών κυβερνητικών εταίρων, υπέδειξε ως λύση να αντιμετωπισθεί το θέμα τάχιστα σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 22 Μαΐου 2013

HeliosPlus