Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη εργασίας του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Αζερμπαϊτζάν την Κυριακή. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μπακού με τον αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίγιεφ και στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν τα ενεργειακά θέματα.

Στο επίκεντρο των επαφών του πρωθυπουργού με την πολιτική ηγεσία της χώρας βρέθηκε το μείζον θέμα του αγωγού TAP για τη μεταφορά του αζερικού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.

O Δια-αδριατικός Αγωγός (Transadriatic Pipeline – TAP) θα εκκινεί από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα καταλήγει, μέσω Αλβανίας, στην Ιταλία μεταφέροντας αζέρικο αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ προς την Ευρώπη. Σκοπός της επίσκεψης της ελληνικής πλευράς είναι να πείσει για την πολιτική βούλησή της να υλοποιηθεί ο αγωγός.

Στη διάρκεια της συνάντησης με τον αζέρο πρόεδρο, ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών είχε γνωρίσει τον πατέρα του σημερινού προέδρου του Αζερμπαϊτζάν και ιστορικό ηγέτη της χώρας Χειντάρ Αλίγιεφ, ενώ υπογράμμισε πως θα πραγματοποιήσει στο μέλλον και επίσημη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν.

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, ο έλληνας πρωθυπουργός παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο αζέρος πρόεδρος.

Κατά την ολιγόωρη επίσκεψη του στο Μπακού, ο κ. Σαμαράς ξεναγήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο και στο μουσείο της πόλης.