Πρωτοφανές επεισόδιο σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή, με βουλευτές της Χρυσής Αυγής να φωνάζουν «Χάιλ Χίτλερ» μέσα στην Ολομέλεια.

{{{ audio1 }}}

Το επεισόδιο ξεκίνησε όταν με απόφαση του αντιπροέδρου Γ. Δραγασάκη αποβλήθηκε από την αίθουσα ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος.

{{{ audio2 }}}

Λαμβάνοντας το λόγο στη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τον αντιρατσιστικό νόμο, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής χρησιμοποίησε υβριστικές εκφράσεις για τη λειτουργία του θεσμού του κοινοβουλευτικού ελέγχου και το πρόσωπο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον οποίο αποκάλεσε «mister Alexis» που «κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και περιμένει να ξυπνήσει πρωθυπουργός».

«Αυτά που λέτε είναι υβριστικά και εκτός θέματος. Σας καλώ να αναπτύξετε την ερώτησή σας διαφορετικά θα ληφθούν μέτρα» τον προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Δραγασάκης. Όμως ο Π. Ηλιόπουλος επέμεινε να αναφέρεται με τη συγκεκριμένη υβριστική φράση στον κ. Τσίπρα και ο κ. Δραγασάκης κάλεσε τον φρούραρχο να έλθει στην αίθουσα.

Στο άκουσμα της πρόσκλησης του φρούραρχου, χειροκρότησαν οι βουλευτές των άλλων κομμάτων που άκουσαν όμως τον κ. Ηλιόπουλο να απευθύνεται σε αυτούς με φράσεις όπως «άντε ρε ξεφτίλες», «άντε ρε ξεφτιλισμένοι», «χειροκροτείστε γίδια», «αν εσείς θέλετε να παλέψετε για το δημοκρατικό τόξο, εμείς θα παλεύουμε για το ελληνικό τόξο», «καθίστε κάτω, τον εθνικισμό δεν θα τον νικήσετε».

«Σας αφαιρώ το λόγο» είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής.

«Να αφαιρέσετε το λόγο από τον εαυτό σας» απάντησε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής.

«Δεν είστε σε καμία συμμορία εδώ…» είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής. «Η συμμορία είστε εσείς και το απόκομμα από το οποίο προέρχεστε» ακούστηκε να λέει ο κ. Ηλιόπουλος.

«Σας αφαιρώ το λόγο. Κλείστε το μικρόφωνο. Να μην γράφεται τίποτα. Μπορείτε να σταματήσετε; Φύγετε να μην σας διώξουμε με άλλον τρόπο», προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και όταν διαπιστώθηκε ότι ο κ. Ηλιόπουλος δεν συμμορφώθηκε ο κ. Δραγασάκης σηκώθηκε από τη θέση του εφαρμόζοντας το άρθρο 79 που ορίζει ότι «πριν στερήσει το λόγο από βουλευτή, ο πρόεδρος εγείρεται από τη θέση του και καλεί τον βουλευτή να σταματήσει αμέσως τη συνεχιζόμενη ανεπίτρεπτη συμπεριφορά του. Αν δεν συμμορφωθεί, ο πρόεδρος απαγγέλλει την ποινή της στέρησης του δικαιώματος λόγου».

Με δεδομένη όμως την άρνηση του βουλευτή να υπακούσει στην εντολή του προεδρείου, ο κ. Δραγασάκης ανακοίνωσε ότι εφαρμόζει το άρθρο 80 του Κανονισμού της Βουλής που ορίζει ότι «σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις ο πρόεδρος της Βουλής μπορεί, κατά την κρίση του, αντί των πειθαρχικών μέτρων να διατυπώσει προς τη Βουλή πρόταση μομφής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά εναντίον βουλευτή που υπέπεσε ή επιμένει σε ανεπίτρεπτη ή ανάρμοστη συμπεριφορά».

Από την αίθουσα της Ολομέλειας αποχώρησαν όλοι οι βουλευτές της ΧΑ και κάποιοι δεν δίστασαν να φωνάξουν «heil Ηitler».

Την απόφαση του κ. Δραγασάκη χαιρέτισε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα, ζητώντας να εφαρμόζεται η διάταξη περί αποβολής βουλευτών κάθε φορά που παραβιάζεται ο Κανονισμός της Βουλής.

Χρυσή Αυγή: Το φώναξε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

«Καταγγέλλουμε τη νέα, βρώμικη συκοφαντική επίθεση όλων των συστημικών μέσων ενημέρωσης κατά της Χρυσής Αυγής. Η επίμαχη, προβοκατόρικη φράση «Χάιλ Χίτλερ» ειπώθηκε από τον βουλευτή Ζακύνθου του Σύριζα Κοντονή Σταύρο. Απαιτούμε από τα παπαγαλάκια του συστήματος, που συσχέτισαν την Χρυσή Αυγή με την συγκεκριμένη φράση να ανακαλέσουν άμεσα, ειδάλλως θα υποστούν τις νόμιμες συνέπειες για διασπορά ψευδών ειδήσεων και συκοφαντική δυσφήμηση» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κοντoνής στον ΒΗΜΑFM

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε τις κατηγορίες της Χρυσής Αυγής.

«Εκπλήσσομαι με το θράσος τους. Πρσπαθούν να μεταθέσουν το πρόβλημα αλλού, είναι προφανές» τόνισε ο Στ.Κοντονής και εξήγησε ότι «οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και όλοι οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές στράφηκαν προς το προεδρείο για να διαματυρηθούν, λέγοντας «τι heil Hitler · τι πράγματα είναι αυτά που ακούγονται!»»

Ο κ. Κοντονής επισήμανε ότι σημειώνονται πρωτόγνωρες καταστάσεις στη Βουλή και υπενθύμισε ότι προχθές ο Παππάς αναγνώρισε ότι κείμενο υπέρ του Χίτλερ είναι «γραπτό της νιότης του». «Αποκρύπτουν σκοπίμως πράγματα, γιατί θέλουν να δείχνουν κάτι άλλο από αυτό που είναι» σημείωσε.

Ο βουλευτής Ζακύνθου ανέφερε, δε, ότι του «κάνει εντύπωση που αναφέρονται προσωπικά» σε εκείνον στην ανακοίνωσή τους οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Την απόφαση του κ. Δραγασάκη χαιρέτισε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα, ζητώντας να εφαρμόζεται η διάταξη περί αποβολής βουλευτών κάθε φορά που παραβιάζεται ο Κανονισμός της Βουλής.

Δήλωση Γ. Δραγασάκη

«Σήμερα στη Βουλή δεν είχαμε κάποια διαμάχη μεταξύ κομμάτων. Είχαμε μια προσβολή του Κοινοβουλίου από την Χρυσή Αυγή. Προσωπικά δεν θεωρώ ότι ο φασισμός αντιμετωπίζεται με διοικητικά μέτρα. Ο φασισμός αντιμετωπίζεται με τη δημοκρατική εγρήγορση, τη συλλογική δράση της κοινωνίας και με την εξάλειψη των κοινωνικών αιτιών που τον τροφοδοτούν.

Ως Προεδρεύων του Κοινοβουλίου έκανα το αυτονόητο, όχι να τηρήσω τυπικά τον Κανονισμό, αλλά να υπερασπιστώ τον αυτοσεβασμό και του Κοινοβουλίου και όσων είμαστε εκεί μέσα. Δεν μπορούν να μας επιβάλουν να ακούμε τα υβρεολόγιά τους, να ακούμε την άθλια γλώσσα τους, να ακούμε τη ρητορική μίσους ενάντια σε κάθε τι διαφορετικό, σε κάθε τι το οποίο δεν θεωρούν δικό τους. Αυτό έγινε σήμερα.

Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου και να ευχαριστήσω όλους τους παρόντες βουλευτές αλλά και τους βουλευτές όλων των κομμάτων και βεβαίως τον Πρόεδρο της Βουλής, οι οποίοι στήριξαν τον συγκεκριμένο χειρισμό που έτυχε σε μένα η ευθύνη να κάνω».

ΝΔ: Καταδικάζει με κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ

Αποκρουστική και απολύτως καταδικαστέα, χαρακτηρίζει η ΝΔ την προσπάθεια, όπως σημειώνει, των βουλευτών της Χρυσής Αυγής να μετατρέψουν σε καταγώγιο το Ελληνικό Κοινοβούλιο «χρησιμοποιώντας ακραία προσβλητικές, υβριστικές και αγοραίες εκφράσεις».

Σε ανακοίνωσή του το κυβερνών κόμμα επισημαίνει ότι θα πρέπει να αντιληφθούν όσοι δεν το κατανοούν, ή αρνούνται επιμόνως να το συνειδητοποιήσουν, ότι η Βουλή έχει κανόνες οι οποίοι θα πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους, χωρίς εξαιρέσεις.

«Η Βουλή είναι ο Ναός της Δημοκρατίας και, είναι φυσικό, όσοι δεν ασπάζονται τις αρχές της, να μην αντέχουν και τους κανόνες του Κοινοβουλευτισμού», συνεχίζει, ενώ ασκεί κριτική και στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Ακολουθώντας το παράδειγμα των Χρυσαυγιτών, καταφέρθηκε με ακραίες εκφράσεις εναντίον βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με άψογη κοινοβουλευτική συμπεριφορά. Προτιμά να ξεχνά ο κ. Τσίπρας τους βουλευτές του κόμματός του, που έχουν φθάσει στο σημείο να απειλούν με λυντσάρισμα πολιτικούς και μάλιστα από το βήμα της Βουλής. Ας είναι βέβαιοι όλοι ότι δεν θα αφήσουμε την υπόθεση της Δημοκρατίας να γίνει αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στα δυο άκρα του πολιτικού φάσματος» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ

Τη στάση της Χρυσής Αυγής κατήγγειλε η ΔΗΜΑΡ. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, «ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος, αλλά και οι άλλοι παρόντες βουλευτές της, προσπάθησαν να μετατρέψουν την Ολομέλεια της Βουλής σε αρένα, με χαρακτηρισμούς και ύβρεις. Η προσπάθεια απέτυχε. Η Βουλή έχει συγκεκριμένους κανόνες, τους οποίους όλα τα μέλη της οφείλουν να σέβονται.»

Η ΔΗΜΑΡ αναφέρει, επίσης, ότι «για πολλοστή φορά η Χρυσή Αυγή έδειξε το αληθινό της πρόσωπο. Στα διαλείμματά της από τις δολοφονικές επιθέσεις κατά ανυπεράσπιστων μεταναστών, από παράνομες δράσεις, επιδιώκει να εκφυλίσει και τους θεσμούς. Η οργανωμένη Πολιτεία και οι προοδευτικοί πολίτες της χώρας οφείλουν να αμυνθούν. Αυτή τη δημοκρατική επιταγή υπηρετεί και το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης».

ΠΑΣΟΚ: Ορθή η απόφαση του προεδρείου

Ορθή χαρακτηρίζει την απόφαση του προεδρείου για την μομφή στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης.

«Δυστυχώς για μια ακόμη φορά είδαμε το αποκρουστικό πρόσωπο του ναζισμού στην ελληνική Βουλή. Ορθά αποβλήθηκαν, αλλά αυτό δεν φτάνει» αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Μανιάτης.

Παράλληλα, εκφράζει την ελπίδα «όλοι να κατάλαβαν την ανάγκη συνεργασίας των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου με πρώτο βήμα την ψήφιση του νομοσχεδίου κατά της βίας και του ρατσισμού, με βάση την πρόταση του ΠΑΣΟΚ».

Ανεξάρτητοι Έλληνες: «Να πάψει η εξύμνιση του φασισμού»

Ο Νότης Μαριάς τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του Κανονισμού «σε όλα τα επίπεδα και έκταση, όπως έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής». «Θα πρέπει να πάψει να ακούγεται η εξύμνηση του φασισμού και του ναζισμού σ’ αυτή την αίθουσα -κι αν κάποιοι επιθυμούν να αναβιώσουν το ρατσισμό και αυτές τις ιστορίες σε τούτη την κοινωνία, θα μας βρουν αντίθετους» δήλωσε ο κ. Μαριάς. Από την άλλη, ωστόσο, ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ επεσήμανε πως η αυστηρή εφαρμογή του Κανονισμού της Βουλής θα πρέπει να ισχύσει και ως προς τους υπουργούς, όπως για παράδειγμα στη χρήση που κάνουν της δυνατότητας κατάθεσης και υιοθέτησης τροπολογιών.

ΚΚΕ: Το αποκρουστικό πρόσωπο της ναζιστικής ΧΑ

«Τα σημερινά γεγονότα επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά το αποκρουστικό πρόσωπο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Ο λαός χρειάζεται, με την πάλη του στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές, να απομονώσει τις προκλήσεις της Χρυσής Αυγής και να αντιπαλέψει το σύστημα που τη γεννά, τη θρέφει και την αξιοποιεί σε βάρος του εργαζόμενου λαού και των αγώνων του» επισημαίνει το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ προσθέτει ότι «το σύστημα χρησιμοποιεί την Χρυσή Αυγή επίσης και για να καλλιεργεί το αντιδραστικό κατασκεύασμα της «θεωρίας των άκρων» βάζοντας στο στόχαστρο τις ριζοσπαστικές ιδέες και τη λαϊκή πάλη».

Τα πρακτικά της Βουλής

Εν τω μεταξύ από τα πρακτικά της Βουλής φαίνεται ότι την φράση Χαίλ Χίτλερ την ‘έχει πει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Πάντζας, ωστόσο σε αυτά δεν καταγράφονται όλα τα «Χάιλ Χίτλερ» που ακούγονται στο οπτικοακουστικό υλικό και τα οπόια είναι τουλάχιστον τρία. Και αυτό εξηγείται καθώς ο προεδρεύων της συνεδρ’ιασης αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γ. Δραγασάκης έχει δώσει ρητή εντολή στους πρακτικογράφους να μην γράφουν τίποτα από αυτά που λέγονται από την πλευρά της Χρυσής Αυγής.

Διαβάστε αναλυτικά τα πρακτικά της συνεδρίασης