ΠΕΚΙΝΟ. Αποστολή

Με την συνάντηση που θα έχει το απόγευμα με τον πρόεδρο της Κίνας κ.Σι Τζινπινγκ, ο κ. Αντ. Σαμαράς ολοκληρώνει σήμερα τον κύκλο των επίσημων επαφών του στο Πεκίνο και μεταβαίνει στην Σαγκάη για επαφές με εκπροσώπους κινεζικών κολοσσών.

Η κυβέρνηση δηλώνει απολύτως ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα των συνομιλιών της, ιδίως μετά τα δημοσιεύματα του κινεζικού τύπου, που καλωσορίζουν την επίσκεψη της ελληνικής αποστολής με ιδιαίτερα θερμές εκφράσεις, αλλά και με την επισήμανση ότι η επίσκεψη Σαμαρά, «έφερε στο Πεκίνο αυτό που έλειπε», δηλαδή την εγγύηση της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα και την βούλησή της να πατάξει φαινόμενα γραφειοκρατίας και ακαμψίας του κρατικού μηχανισμού που αποθάρρυναν τους κινέζους επενδυτές.

Ο κ. Σαμαράς μίλησε το πρωί σε ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ, στο οποίο συμμετείχαν 257 κινέζοι επιχειρηματίες και 73 έλληνες, αφού προηγουμένως είχαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις και συζήτησαν αμέτρητα νέα επιχειρηματικά σχέδια.

«Οι εξαγωγές Ελλάδας προς Κίνα έχουν αυξηθεί, στόχος είναι ο διπλασιασμός των ελληνικών εξαγωγών μέχρι το 2015» τόνισε στην ομιλία του ο έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας:

«Ξεκινά μια ουσιαστική συνεργασία με στόχοτο win win.

Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με ύφεση, η πολιτική μας αποσκοπεί να ξεπεράσουμε το χρέος και την μικρή ανταγωνιστικότητα. Στοχεύσαμε στα αίτια των προβλημάτων και αλλάζουμε την οικονομία. Μέχρι σήμερα πολλοί πίστευαν πως η Ελλάδα ήταν μια χαμένη ευκαιρία. Η κατάσταση αλλάζει.Η πολιτική και η κοινωνική σταθερότητα έχει εμπεδωθεί.

Η κυβερνητική συνοχή είναι δεδομένη. Την ίδια ώρα παρά τα σκληρά μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε, οι Ελληνες γνωρίζουν πως προχωρούμε καλά,Τα σενάρια εξόδου έχουν σταματήσει.Η συμφωνία με την ΕΕ είναι δεδομένη.Πλέον αυτή η αξιοπιστία αντανακλάται στις αγορές. Η ελλάδα είναι δεμένη στην Ευρωζώνη και αυτό είναι δεδομένο. Τελεία και παύλα».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς υπάρχουν σε εξέλιξη 28 προγράμματα αποκρατικοποιησεωνπου αφορούνΤρένα, λιμάνια αεροδρόμια, ενεργειακά, real estate.

«Τώρα ανακτούμε τον χαμένο χρόνο. Η αποκρατικοποίηση τουΟΠΑΠ ολοκληρώθηκε με επιτυχία, επόμενος στόχος ΔΕΣΦΑ θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομαδες» πρόσθεσε.

«Πιστεύουμε σε μια νέα περίοδο συνεργασίας Κίνας Ελλάδας.ΗCoscoείναι μια σημαντική επένδυση.Χαιρετίζουμε τις χθεσινές συμφωνίες , ΤΑΙΠΕΔ καιInvest in GR. Θα κλείσουν συμφωνίες σε ναυτιλία, για μάρμαρα, τουρισμός, αγροτικά προιόντα, νέες τεχνολογίες και φαρμακευτικά.Η Ελλάδα είανι αποφασισμένη να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία. Στα κινέζικα σημαίνει το ίδιο. Σας ενθαρρύνων να δείτε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πύλη για επενδύσεις μεταξύ Κίνας και Ευρώπης».

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται αυτήν την ώρα το Σινικό Τείχος και στην συνέχεια θα δεχθεί στο ξενοδοχείο του τον προπονητή της Εθνικής Ομάδας της Κίνας στο μπάσκετ κ. Παν. Γιαννάκη.

Το απόγευμα θα αναχωρήσει για το Χουντσόου, όπου θα συναντηθεί με τον κυβερνητή, επικεφαλήςfundγια την διαχείριση εμπορευμάτων με έδρα το Ντουμπάι, που μελετά την μεταφορά της έδρας του στον Πειραιά.