Την ανάγκη να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στον αντιρατσιστικό νόμο, προκειμένου να έχει ευρεία υποστήριξη στη Βουλή τόνισε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Σεσίλια Μάλμστρομ, η οποία συναντήθηκε την Τρίτη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια.

«Δεν γνωρίζω ακόμη τις λεπτομέρειες του νέου νόμου, ξέρω ότι πρέπει να γίνουν κάποιες αναγκαίες τροποποιήσεις ώστε ο νόμος να έχει ευρεία υποστήριξη στο κοινοβούλιο, από όλα τα κόμματα, κάτι που είναι θεμιτό. Μίλησα με τον υπουργό για το ζήτημα αυτό και με διαβεβαίωσε ότι σύντομα ο νόμος θα κατατεθεί προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο και είμαι πολύ ευχαριστημένη γι’ αυτό» είπε σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ.

Η κ. Μάλμστρομ τόνισε ότι υπάρχει πρόοδος στην Ελλάδα, αλλά δεν έχουν επιλυθεί όλα τα προβλήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών.

«Έχει γίνει σημαντική πρόοδος» τόνισε η αρμόδια επίτροπος υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «υπάρχουν ακόμη μεγάλα προβλήματα όπως οι κακές συνθήκες κράτησης που δεν ανταποκρίνονται στα ευρωπαϊκά πρότυπα, για τις οποίες υπάρχουν παράπονα στα διεθνή δικαστήρια».

«Συζήτησα το ζήτημα με τον υπουργό αλλά και τον πρωθυπουργό, ότι δηλαδή υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια που δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί και θα είναι κρίμα αν χαθούν. Γι αυτό και τα υπουργεία πρέπει να συνεργαστούν αρμονικά και αποτελεσματικά για να αξιοποιήσουν τα χρήματα με τον καλύτερο τρόπο. H πρόοδος που έχει γίνει είναι μικρή, θα είναι κρίμα να χαθούν τα χρήματα, υπάρχουν κενά να καλύψουμε και συζητήσαμε που θα ήταν καλύτερα να επενδυθούν τα χρήματα που έρχονται».

Αναφερόμενη στα περιστατικά ρατσιστικής βίας στη χώρα μας η κ. Μάλμστρομ εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για την επίθεση κατά του 15χρονου Αφγανού και τόνισε ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν.

«Το ζήτημα αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα, τα γεγονότα στη Μανωλάδα φωνάζουν ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν […] Η κατάσταση είναι δύσκολη και αποτελεί γόνιμο έδαφος για λαϊκιστικά και ξενοφοβικά κινήματα, στα οποία δεν πρέπει να επιτρέψουμε να κερδίσουν τις καρδιές και το μυαλό των ανθρώπων. Γνωρίζω ότι υπάρχει σχέδιο νόμου προς ψήφιση που υπάρχει ήδη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, και θα είναι σημαντικό εργαλείο, η ρίζα όμως του προβλήματος βρίσκεται στην οικονομική κρίση. Οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν μέλλον και να εμπιστεύονται την κυβέρνηση».