Στις ελληνικές καλένδες μετατίθεται το πολυδιαφημισμένο και πολυσυζητημένο ταξίδι του κ. Αντ. Σαμαρά στις ΗΠΑ και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», παρά τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν τις τελευταίες εβδομάδες, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού, δεν θα πραγματοποιηθεί –τουλάχιστον όχι τον Ιούνιο όπως ήλπιζε το Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως «Το Βήμα» πληροφορείται, η επιδίωξη του Πρωθυπουργού να διαβεί το κατώφλι του Λευκού Οίκου και να συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα δεν κατέστη εφικτή, σε αντίθεση με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που θα βρίσκεται την Πέμπτη 16 Μαϊου στην αμερικανική πρωτεύουσα για εφ’ όλης της ύλης συνομιλίες στον Λευκό Οίκο.
Η αδυναμία να εξασφαλιστεί μια συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο είναι και ο λόγος που ήδη δόθηκε εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου να ματαιωθεί η εμφάνιση του κ. Σαμαρά στο Παγκόσμιο Φόρουμ της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Committee –AJC), το διάστημα 2 – 4 Ιουνίου.
Η ακύρωση της συνάντησης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, την οποία επεδίωκε σφόδρα ο Πρωθυπουργός, τον αναγκάζει να μεταβάλλει το πρόγραμμά του και ουσιαστικά δεν θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην παγκόσμια σύναξη των Αμερικανοεβραίων, παρά το γεγονός ότι ήταν ο επίσημος καλεσμένος.
Εξαιτίας της μη επίσκεψης στη Νέα Υόρκη, δεν θα παραστεί τελικά και στο επενδυτικό φόρουμ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Α.Ε. (ΕΧΑΕ), όπου θα είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με κεντρικά στελέχη μεγάλων αμερικανικών πολυεθνικών εταιρειών.
Στη θέση του κ. Σαμαρά στο Παγκόσμιο Φόρουμ της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής αναμένεται να παρευρεθεί ο κ. Δ. Αβραμόπουλος. Ο υπουργός Εξωτερικών ενδέχεται μάλιστα να έχει και συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι στο Στέητ Ντιπάρτμεντ.
Σε αυτή τη συνάντηση δεν αποκλείεται μάλιστα να τεθεί ξανά το θέμα μίας επίσκεψης Σαμαρά, καθώς η ελληνική πλευρά δεν θέλει να υπάρχει η εντύπωση πως υπάρχει ψυχρότητα μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι όσοι σχολιάζουν αρνητικά το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς δεν έχει ακόμη μεταβεί στις ΗΠΑ, ούτε ως Πρωθυπουργός τους τελευταίους 11 μήνες, ούτε ως αρχηγός της ΝΔ επί 3,5 χρόνια.
Σύμφωνα με διπλωματικούς και κυβερνητικούς κύκλους, η μετάβαση του κ. Σαμαρά στις Ηνωμένες Πολιτείες και η παρουσία του στο φόρουμ του AJC είχαν εξαρχής τη στόχευση να κλειστεί ένα ραντεβού με τον κ. Ομπάμα. Προς τον σκοπό αυτό είχαν κινητοποιηθεί πολλοί παράγοντες, όχι μόνο μέσω διπλωματικών διαύλων, αλλά επίσης από την ομογένεια και την Αρχιεπισκοπή Βορείου Αμερικής.
Τελικά όμως, το βαρύ πρόγραμμα του αμερικανού προέδρου εξαιτίας των εξελίξεων στη Συρία, αλλά και το πυκνό πρόγραμμα συναντήσεών του εντός του καλοκαιριού (όταν και αναμένεται να επισκεφθεί το Βερολίνο για να συναντηθεί με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, καθώς και στη Μόσχα για τη Σύνοδο Κορυφής του G8, όπου θα συναντηθεί επίσης με τον Βλαντίμιρ Πούτιν) δεν θα επιτρέψουν την υλοποίηση μίας συνάντησης.
Σε αυτό το πλαίσιο, η σκληρή πραγματικότητα είναι πως το «ίχνος» της Αθήνας δεν είναι μεγάλο στο αμερικανικό ραντάρ. Αυτό δεν οφείλεται μονάχα στην «πρόσδεση της Ελλάδος στο γερμανικό άρμα», όπως κατά καιρούς γράφεται, αλλά συνδέεται και με το ευρύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι στην περιοχή και τις επιλογές που έχει κάνει η Αθήνα, αλλά και με το πώς «παίζεται» το παιχνίδι των αποκρατικοποιήσεων.
Παρά τις κατά καιρούς κινήσεις που γίνονται και οι οποίες κρίνονται θετικά από την Ουάσιγκτον (όπως η πρόσφατη συμφωνία για τη λειτουργία εμπορικού γραφείου του Κοσόβου στην Αθήνα), διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η ελληνική πλευρά δεν καταθέτει προτάσεις που θα κάνουν τους Αμερικανούς να τις ακούσουν, ιδιαίτερα για θέματα που ενδιαφέρουν την Ουάσιγκτον, όπως η Συρία ή η τρομοκρατία.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι αυτά τα δύο θέματα ήταν εκείνα στα οποία έδωσε έμφαση στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών κ. Ι. Κασουλίδης.
Ακόμη και στις σχέσεις με το Ισραήλ, έχει καταγραφεί η καθυστέρηση στην προώθηση του κοινού υπουργικού συμβουλίου και η Αθήνα εμφανίστηκε ως η επισπεύδουσα αφού ανακοινώθηκε η «ισραηλινή συγγνώμη» προς την Άγκυρα. Φυσικά, η αναμενόμενη για τις 29 Μαϊου επίσκεψη του κ. Αβραμόπουλου στο Ισραήλ αντιμετωπίζεται θετικά, αλλά στο προσεχές διάστημα η Αθήνα θα πρέπει να εμφανιστεί πιο ενεργή σε μέτωπα δύσκολα, όπως το Κυπριακό.
Η ελληνική πλευρά δεν θα πρέπει επίσης να αναμένει ισχυρή υποστήριξη στο Σκοπιανό, όπου παρά την ενόχληση των Αμερικανών με τον Νίκολα Γκρούεφσκι, κύκλοι που είναι σε θέση να γνωρίζουν την τελευταία πρόταση του Μάθιου Νίμιτς λένε ότι «δεν περνάει από τη Βουλή».