Αρση της επιστράτευσης των καθηγητών, πάγωμα των νομοθετικών πρωτοβουλιών και διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και ΟΛΜΕ μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις πρότεινε το απόγευμα της Τρίτης ο κ. Αλ. Τσίπρας, αμέσως μετά την συνάντησή του με τη συνδικαλιστική ηγεσία των εκπαιδευτικών.
Με τον τρόπο αυτό ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να επιρρίψει στην κυβέρνηση την ευθύνη για το αδιέξοδο και ταυτόχρονα να εμφανιστεί ως παράγων αποκλιμάκωσης της έντασης.
Από την πλευρά της η ΟΛΜΕ ζήτησε παρέμβαση του κ. Τσίπρα για την άρση του καθεστώτος της επιστράτευσης και πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των προβλημάτων του κλάδου.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις δηλώσεις του σημείωσε μεταξύ των άλλων ότι: «Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών είναι δίκαια. Το μνημόνιο διαλύει το δημόσιο σχολείο. Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή τη σύγκρουση. Επέλεξε αυτή τη σύγκρουση, διότι θέλει να εκτελέσει το μνημόνιο, αδιαφορώντας αν με αυτόν τον τρόπο εκτελεί την κοινωνία».
Κάλεσε τον Πρωθυπουργό, κ. Αντ. Σαμαρά να πάρει πίσω την απόφαση για επιστράτευση, «διότι δεν μπορείς να επιστρατεύεις τους εκπαιδευτικούς, τους ανθρώπους που μαθαίνουν στα παιδιά μας γράμματα», .όπως είπε. Ζήτησε επίσης την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος και την δέσμευση ότι δεν θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε συρρικνώσεις σχολικών μονάδων και σε απολύσεις εκπαιδευτικών.
«Να ξεκινήσει μετά τις εξετάσεις ένας ουσιαστικός διάλογος με τους καθηγητές για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου στη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και συμπληρώσε: «Η εκπαίδευση είναι το μέλλον. Δεν μπορούμε να στερούμε το μέλλον από τους νέους ανθρώπους, από την ελληνική κοινωνία».
«Πιστεύουμε ότι αυτή η στάση της αδιαλλαξίας από την πλευρά της κυβέρνησης θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή, δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε χιλιάδες μαθητές που σήμερα βρίσκονται στην τελική ευθεία ενός σημαντικού αγώνα που δίνουν πριν από τις εξετάσεις και, κυρίως, δημιουργεί συνθήκες που δεν μπορούν να βρίσκουν εφαρμογή σε ευνομούμενες δημοκρατικές πολιτείες», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε λέγοντας: «Οι επιστρατεύσεις, για να χρησιμοποιήσω μια ορολογία που ο ίδιος ο κ. Σαμαράς χρησιμοποίησε στη βουλή πριν από 2 χρόνια, είναι μεθοδεύσεις που χρησιμοποιούν οι δικτατορίες. Και επειδή πιστεύουμε ότι έχουμε ακόμα δημοκρατία σε αυτό τον τόπο και συνταγματικές ελευθερίες τον καλούμε, έστω και τώρα, να κάνει πίσω σε αυτές τις επιλογές και να ξεκινήσει μετά τις εξετάσεις ένας ουσιαστικός διάλογος για το δημόσιο σχολείο».
Από την πλευρά του, ο κ. Ν. Παπαχρήστος, πρόεδρος της ΟΛΜΕ, είπε ότι η Ομοσπονδία ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να αρθεί «το απαράδεκτο καθεστώς της προληπτικής επιστράτευσης των εκπαιδευτικών και να ληφθούν από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες, ώστε να αναδειχθούν τα μείζονα ζητήματα της εκπαίδευσης».
Οπως ανέφερε, «η δημόσια εκπαίδευση βρίσκεται υπό διάλυση και θα πρέπει η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να παίζει με τα παιδιά του ελληνικού λαού. Δεν μπορεί επίσης να παίζει με τις οικογένειες χιλιάδων εκπαιδευτικών, δεν μπορεί να διαλύει τις οικογένειες 5.000 μονίμων εκπαιδευτικών και να απολύει 10.000 συμβασιούχους. Εμείς δεν θα το επιτρέψουμε».