Ανω – κάτω έχει γίνει η τρικομματική κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας. Το «πάγωμα» του νομοσχεδίου με απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, τόσο από την αντιπολίτευση όσο και στους κόλπους των κυβερνητικών εταίρων, ενώ ακόμη και στο εσωτερικό της ΝΔ καταγράφονται αντιδράσεις.
Η κίνηση του Μεγάρου Μαξίμου εξέπληξε, εκτός από φιλελεύθερους βουλευτές της ΝΔ, τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους, το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ, που επιμένουν στην άμεση κατάθεση στη Βουλή του νέου αυστηρότερου αντιρατσιστικού νομικού πλαισίου. Ειδικά ο κ. Ευ. Βενιζέλος, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματός του το μεσημέρι της Πέμπτης, ανέφερε ότι αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τον ίδιο η πρόταση του ΠαΣοΚ να είναι ο κορμός του νομοσχεδίου.
Ολα ξεκίνησαν νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν από την κυβέρνηση μετέδιδαν ότι το νομοσχέδιο δεν θα κατατεθεί, διότι χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία, καθώς –όπως έλεγαν κυβερνητικοί παράγοντες –κρίθηκε πως ορισμένες διατάξεις του μπορεί να εγείρουν συνταγματικά ζητήματα και άρα πρέπει να εξετασθούν από την αρχή. Μάλιστα, μεταδόθηκε άτυπα ότι τη σχετική εντολή για να «παγώσει» το νομοσχέδιο δόθηκε από τον υπουργό Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτη και τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης κ. Τ. Μπαλτάκο.
Το κείμενο του σχεδίου νόμου είχε αποστείλει στον κ. Μπαλτάκο ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτης, ο οποίος είχε προαναγγείλει εδώ και μέρες ότι το πρωί της Παρασκευής θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Ο κ. Ρουπακιώτης φέρεται ότι πληροφορήθηκε για το «πάγωμα» του νομοσχεδίου από τον υφυπουργό του κ. Κ. Καραγκούνη, ο οποίος θεωρείται και ο κυβερνητικός παράγοντας που είχε κάνει συγκεκριμένες διαρροές επί των επίμαχων διατάξεων στα ΜΜΕ. Πάντως ως νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, από το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ έλεγαν ότι δεν είχαν λάβει το επίμαχο σχέδιο νόμου, ενώ υπήρχε η πληροφορία ότι το νομοσχέδιο θα έφθανε στα γραφεία των δύο κομμάτων το αργότερο ως τη Δευτέρα.
Ωσπου να φθάσουμε στο «πάγωμα» του νομοσχεδίου με τη σημερινή του μορφή, από τη διαδικασία της διαβούλευσης, ασκήθηκαν πολλές πιέσεις στο παρασκήνιο και υπήρξαν πολλά διαβήματα στο πρωθυπουργικό γραφείο. Στο εσωτερικό της ΝΔ διίστανται οι απόψεις για το σχέδιο νόμου. Από τη μία πλευρά υπάρχει η λογική των πιο συντηρητικών, που επισημαίνουν ότι η ΝΔ πρέπει να αντιμετωπίζει πιο χαλαρά τη Χρυσή Αυγή με τελικό στόχο να την ενσωματώσει στο σύστημα, ώστε να εξουδετερωθεί. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πιο φιλελεύθερες φωνές, όπως π.χ. του βουλευτή Β’ Αθηνών κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτη, που επιμένει ότι πρέπει να υψωθεί τείχος στη Χρυσή Αυγή και υπερασπίζεται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να δοκιμάσει και τη συνοχή της ΚΟ της ΝΔ, αφού το Μέγαρο Μαξίμου έκρινε δικαιολογημένες τις αντιδράσεις σε πολλές διατάξεις. Ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος έλεγε ότι υπάρχει διάταξη στο νομοσχέδιο που προβλέπει την ποινική δίωξη και για ομάδες ή φορείς που προωθούν την «εχθροπάθεια και την αντιπαλότητα». Μάλιστα, σημείωνε ότι με αυτή τη διάταξη μπορεί κάλλιστα να βρεθεί αντιμέτωπο το ΚΚΕ με ποινικές ευθύνες, διότι υποστηρίζει την ταξική πάλη, αλλά ακόμη και με παράγοντες της Εκκλησίας για διάφορες απόψεις τους.
Από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι το νομοσχέδιο χρειάζεται εκ νέου επεξεργασία και πρέπει να επαναδιατυπωθούν ορισμένες διατάξεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα και αφορούν την εχθροπάθεια και την αντιπαλότητα. Στο κλίμα αυτό είχε ιδιαίτερη σημασία η παρέμβαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Ν. Δένδια, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δρουν πολλές φορές εκτός του Συντάγματος και των νόμων, ενώ τόνισε (ΝΕΤ) ότι «η πρότασηΡουπακιώτηείναι προς τη σωστή κατεύθυνση».
Το ανοιχτό μέτωπο της Παιδείας
Το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι η στάση της ΟΛΜΕ και η απόφασή της για απεργία εν μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων. Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς επιμένει ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω και έχουν δοθεί οι απαραίτητες εντολές στον υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο να μην υποχωρήσει.
Ηδη η απόφαση για επιστράτευση των καθηγητών είναι ειλημμένη και μένει να δούμε πότε θα ενεργοποιηθεί και τι θα επακολουθήσει. Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες και όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση των καθηγητών και το αν τελικά θα υποχωρήσουν και δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στις εξετάσεις.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 10 Μαΐου 2013

HeliosPlus