Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα ξεκίνησε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης (συνολικού ύψους 8,8 δισ. ευρώ).

Η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα για την μορφή του κατεπείγοντος που επελέγη καθώς και για το γεγονός ότι ένα πλήθος διαφορετικών ρυθμίσεων κατατέθηκαν σε ένα άρθρο. Ένταση επικράτησε όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης δήλωσε ότι η όλη διαδικασία είναι αντισυνταγματική και ως εκ τούτου «δεν παράγει έννομα αποτελέσματα», προκαλώντας την αντίδραση του κ. Μ. Βορίδη, ο οποίος του είπε: «Αυτά στα ολοκληρωτικά καθεστώτα που υποστηρίζετε. Η πλειοψηφία αποφασίζει και η μειοψηφία αποδέχεται».

Η κυβέρνηση δια του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα επικαλέστηκε την συνεδρίαση του Euroworking Group της προσεχούς Δευτέρας 29 Απριλίου και το Eurogroup της Δευτέρας 13 Μαίου, ώστε να διασφαλιστεί η εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης (2,8 δισ. ευρώ). Ενώ ο υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης τόνισε ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις «που ανακουφίζουν» επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ήταν καθολικές. Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι είναι «άκυρη η διαδικασία, άκυρα τα αποτελέσματά της, άκυρη η κυβέρνηση». «Ξέρετε ότι υπάρχει Σύνταγμα και Βουλή, ότι υπάρχει αστική έστω αντιπροσωπευτική δημοκρατία, ότι υπάρχει Κανονισμός της Βουλής; Όλα αυτά γιατί τα γράφετε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας;», είπε απευθυνόμενος προς τον υπουργό Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι η Βουλή «λειτουργεί υπό συνθήκες δημοκρατικής εκτροπής». «Μνημονιακή τροϊκανή δικτατορία. Αυτό είναι το πολίτευμα της χώρας», είπε, υποστηρίζοντας ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου «δεν παράγει έννομα αποτελέσματα». «Κανείς δεν τα αναγνωρίζει. Γίνεται πλήρης παραβίαση κάθε ίχνους συνταγματικότητας. Νομοσχέδιο έκτρωμα σε ένα άρθρο. Το κάνετε πραξικοπηματικά για να μην γίνει ούτε συζήτηση επί των άρθρων», είπε, μιλώντας για «υφαρπαγή της ψήφου των βουλευτών».

Αλλά και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευ. Τσακαλώτος είπε ότι είναι «μεγάλο και απαράδεκτο το νομοσχέδιο». «Ο Θεός μπορεί να έβαλε το Eurogroup τη Δευτέρα, αλλά ο Θεός δεν είπε να φέρετε το νομοσχέδιο την Παρασκευή. Δικές σας είναι οι αποφάσεις», σημείωσε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «δεν σέβεται την ίδια την διαδικασία της Δημοκρατίας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Ν. Μαριάς έκανε λόγο για «συνεχή απαξίωση της Βουλής» και «υπονόμευση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας». «Κάθε φορά θα υπάρχει ένα δήθεν Eurogroup…», είπε χαρακτηριστικά, ενώ εκ μέρους της Χ.Α. ο κ. Ηλ. Παναγιώταρος σημείωσε: «Όλες οι ενέργειές σας δείχνουν ότι δεν είμαστε πλέον κυρίαρχη χώρα και υπακούετε στις επιταγές της τρόικας».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Ν. Καραθανασόπουλος κατήγγειλε την διαδικασία του κατεπείγοντος. «Έχουμε κλιμάκωση της βάρβαρης και αντιλαϊκής επίθεσης και διαλέγετε την διαδικασία του κατεπείγοντος και του ενός άρθρου», είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει «με σταθερότητα και συνέπεια την αντιλαϊκή πολιτική που είναι δεσμευμένη να ακολουθήσει».

Η εισηγήτρια της ΝΔ κυρία Φεβρωνία Πατριανάκου τόνισε ότι ο ορισμός του κατεπείγοντος έγινε επειδή είναι προαπαιτούμενο. «Η ίδια η ζωή βάζει τις προθεσμίες», σημείωσε, ενώ και ο εισηγητής του ΠαΣοΚ κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος τόνισε ότι «όχι μια ημέρα, αλλά και ένα μήνα να ήταν, η αντιπολίτευση είχε τις ίδιες αντιδράσεις».

Τέλος, από την ΔΗΜΑΡ η κυρία Ασημίνα Ξηροτύρη ανέφερε ότι «κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με την διαδικασία του κατεπείγοντος, όμως δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι αυτές οι ρυθμίσεις αποτελούν εφαρμογή του νόμου 4127 (επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο 2013-2016) και των τελευταίων διαπραγματεύσεων που έκανε η κυβέρνηση με την τρόικα, που είναι μάλλον θετικές για την ελληνική κοινωνία».

Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει το πρωί της Κυριακής και θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ με την ψηφοφορία.