από metereologos.gr
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
 
 

Ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής

Αποκαλυπτικό βιβλίο του δημοσιογράφου του «Βήματος» Νίκου Χασαπόπουλου
Ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Το βιβλίο του Νίκου Χασαπόπουλου με τίτλο «Χρυσή Αυγή: η ιστορία, τα πρόσωπα και η αλήθεια» (εκδ. Λιβάνη) είναι ένα οδοιπορικό στην πορεία που ακολούθησε το κόμμα της Χρυσής Αυγής από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα μέσα από την προσωπική πορεία και τις μεταλλάξεις του αδιαμφισβήτητου  αρχηγού  της Νίκου Μιχαλολιάκου.

Πρόκειται για ένα κόμμα που αρχίζει σαν κίνημα ιδεών, μετεξελίσσεται σε πολιτικό κίνημα για να πάρει τη μορφή κόμματος, να διαλυθεί και να επανασυσταθεί αρκετές φορές μέχρι τη σημερινή του κατάληξη. Ο συγγραφέας παρακολουθεί αυτές τις χαμαιλεοντικές μεταλλάξεις του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου που πλέοντας με  το ρεύμα των καιρών αλλά και το ένστικτο της πολιτικής του επιβίωσης διαμόρφωνε αναλόγως την στρατηγική και τακτική του εκάστοτε μορφώματος στο οποίο πρωτοστατούσε.

Η  πτώση της δικτατορίας των συνταγματαρχών βρίσκει τον τότε έφηβο Νίκο Μιχαλολιάκο να συχνάζει στα Εξάρχεια και στα γραφεία του κόμματος της 4ης Αυγούστου του Κωνσταντίνου Πλεύρη. Εκεί μέσα στις παρέες των σκληρών με καθοδηγητή τον καταδικασμένο ως τρομοκράτη Αριστοτέλη Καλέτζη θα ανδρωθεί η προσωπικότητα του .  Όπως παρατηρεί ο συγγραφέας οι απόψεις του μετέπειτα αρχηγού της Χρυσής Αυγής, παρά το ότι ο ίδιος κινείτο μέσα στα χουντικά κατάλοιπα της δικτατορίας,  προσιδίαζαν περισσότερο στους ιταλούς φασίστες και κυρίως τη ναζιστική θεωρία. Η μεταπολιτευτική περίοδος της αποχουντοποίησης είναι και η εποχή διαμόρφωσης των «πιστεύω» του αρχηγού.

Το όλο κείμενο του βιβλίου διανθίζεται με ένθετα περιγραφικά αποσπάσματα από τα έντυπα υλικά της Χρυσής Αυγής σε διάφορες περιόδους της δράσης της. Ήδη από το Δεκέμβριο του 1980 που εκδόθηκε το πρώτο τεύχος του ομώνυμου περιοδικού της η Χρυσή Αυγή δίνει το στίγμα της: «είναι  η πρώτη φορά που μια ομάδα στην Ελλάδα εμφανιζόταν με ξεκάθαρη αναφορά στον εθνικοσοσιαλισμό του Χίτλερ και αντιχριστιανικά μηνύματα. Στο περιοδικό υπήρχαν σαφείς αναφορές στο Τρίτο Ράιχ, φωτογραφίες, ύμνους στον Χίτλερ και στα Ες-Ες, ενώ ο χριστιανισμός κατηγορείτο ως μία εβραϊκή αίρεση και προβαλλόταν η παγανιστική θρησκεία του δωδεκάθεου».

Ο Ν. Χασαπόπουλος αναφέρει ότι με ένα μικρό διάλειμμα μεταξύ 1983 -1984 όπου ο Μιχαλολιάκος εξαφανίζεται επειδή φέρεται να συμμετέχει σε απόπειρα πραξικοπήματος, επανέρχεται ιδρύοντας τη νεολαία της χουντικής ΕΠΕΝ, η οποία θ έχει άδοξο τέλος. Η Χρυσή Αυγή το 1986 θα βγει και πάλι στο προσκήνιο και όπως αναφέρεται στα έντυπα της θα είναι ο μοναδικός πολιτικός εκφραστής του ελληνικού εθνικοσοσιαλισμού.  Τώρα πια στη ΧΑ εμφιλοχωρούν πυρήνες των σκληρών ναζιστών και ρατσιστών ενώ αρχίζουν οι μεθοδευμένες «ακτιβίστικες» ενέργειες, τουτέστιν οι τραμπουκισμοί. Παράλληλα δυναμώνει η ιδεολογική θωράκισή των μελών της με διαλέξεις και έντυπα. Τα κύρια θέματα του περιοδικού της έντυπου είναι η ανάδειξη της σχέσης ναζισμού και αρχαίου ελληνικού, κυρίως σπαρτιάτικου, πολιτισμού, ο δωδεκαθεισμός, η απαξίωση των μη λευκών φυλών και το ανάθεμα στους εβραίους- αυτοί ευθύνονται για όλα τα κακά του κόσμου.

Εκτός από την ιδεολογική καθοδήγηση η  ομάδα της Χρυσής Αυγής με την πάροδο του χρόνου, ανακάλυψε ότι μπορεί να λειτουργεί όπως και τα άλλα κόμματα φτιάχνοντας μαζικές μετωπικές οργανώσεις, είτε αυτές ήταν η ΝΟΠΟ (Ναζιστική Οργάνωση Παναθηναϊκών Οπαδών), είτε η Γαλάζια στρατιά  (ομάδα των εθνικιστών οπαδών της Εθνικής Ελλάδος στο ποδόσφαιρο που κυνήγαγε στους δρόμους τους Αλβανούς), είτε νεαροί ανεγκέφαλοι που περιστοίχιζαν τα  heavy rock συγκροτήματα. Η Χρυσή Αυγή ανακαλύπτει ότι μπορεί να γίνει κόμμα σαν όλα τα άλλα. Οργανώνει και τη νεολαία της με πάρτι, Φεστιβάλ, κατασκηνώσεις, ειδικά έντυπα, ύμνους, σύμβολα και «αθλητικές» ενέργειες- τραμπουκισμούς.

Μετά τις εκλογές του 2012 και την ανέλπιστη άνοδο της η Χρυσή Αυγή και προσωπικά ο αρχηγός της Νίκος Μιχαλολιάκος, όπως αναφέρει ο Νίκος Χασαπόπουλος, θα προσπαθήσει να «τροποποιήσει», να μεταλλάξει την «σκληρή» ιδεολογική της προβιά, αποφεύγοντας τις πολλές αναφορές στο φιλοναζισμό της,  σβήνοντας από το site της όλα όσα θα μπορούσαν να εκθέσουν τα πραγματικά πιστεύω της, κάνοντας από τον παγανισμό στροφή προς την ορθοδοξία, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τον οπορτουνισμό του αρχηγού της.

Σε ένα ειδικό κεφάλαιο ο συγγραφέας θα αποκαλύψει τις διαστάσεις της εσωκομματικής πάλης. Ποικίλες ομάδες, φράξιες, σκληροί και ήπιοι, κοινοβουλευτικοί και τραμπούκοι  θα συγκρουστούν με κάθε ευκαιρία. Σε όλες τις περιπτώσεις ο αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος βγήκε νικητής καθιερώνοντας ένα προσωποπαγές κόμμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κανένα στέλεχος, από όσα σε αυτήν την πορεία βρέθηκαν δίπλα του και χρημάτισαν Νο2, δηλαδή υπαρχηγοί, δεν έμεινε τελικά κοντά του. Και δεν πέρασαν λίγοι: Γιαννόπουλος, Περίανδρος, Κουσουμβρής, Ζαφειρόπουλος….

Ο συγγραφέας στο τέλος του βιβλίο θα δώσει και ορισμένους σύγχρονους προβληματισμούς που απασχολούν τα στελέχη της Χρυσής Αυγής, καθώς σημειώνει ότι « Τα πιο ''φωτισμένα'' στελέχη της γνωρίζουν καλά ότι με το σημερινό προφίλ του γκρουπούσκουλου με τις προδιαγραφές μιας εξωκοινοβουλευτικής ομαδούλας, μιας κλειστής οργάνωσης, στην οποία γίνεται ό,τι θέλει ο ''αρχηγός'', δεν θα έχουν μέλλον. Έτσι, λοιπόν, οι συσκέψεις των τελευταίων ημερών κινούνται προς την κατεύθυνση της ανανέωσης του πολιτικού προφίλ τους». Όμως και ο ίδιος ο αρχηγός ανησυχεί μήπως το κόμμα του τεθεί εκτός νόμου και επεξεργάζεται το Plan B: νέο τίτλο, νέο λογότυπο, νέα στελέχη.

Επειδή το τελευταίο διάστημα η Χρυσή Αυγή μετά την αύξηση του εκλογικού της ποσοστού προσπαθεί να κρύψει βασικά στοιχεία της πολιτικής της πρότασης και των πιστεύω της το βιβλίο αυτό προσφέρει πολλά στοιχεία και ντοκουμέντα ( αποσπάσματα από ομιλίες, διαλέξεις, μπροσούρες, άρθρα από τα περιοδικά της Χρυσής Αυγής) που φανερώνουν τις πραγματικές ιδεολογικές και πολιτικές της προθέσεις.

 Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Στοπ» Καμίνη στην πασχαλινή διανομή τροφίμων της Χρυσής Αυγής 
 
 
σχόλια (53)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  "Εκπτωτική Διαφήμιση" | 09/05/2013 21:24
  Καινουργιο βιβλίο ... σε έκπτωση 9 € ; Χμμ.. Ποσο σας καιει τελικα η Ανοδος του Ελληνικου Εθνικισμού; Να ξερετε κυριε Χασαπόπουλε ότι βάλατε και σεις το λιθαράκι σας στην διαφήμιση του κόμματος. Όσοι το διαβάσουν θα καταλαβουν ότι πέρασαν πολλά χρόνια να ωριμάσει το κόμμα και να γίνει αυτό που είναι σήμερα! Δηλαδή το ΤΕΛΟΣ σας. Καληνυχτα σας
  Ιωαννης
  απάντηση135
   
   
  Όταν το...Όργανο έγραψε βιβλίο! | 25/04/2013 03:35
  Το Νο 1 Όργανο προώθησης επί σειρά ετών της πασοκικής πολιτικής που έφτασε την Πατρίδα σε αυτό το χάλι γράφει κατά της ΧΑ. Άρα οι Έλληνες Εθνικιστές βαδίζουμε σωστά...
  ΤΟΜ
  απάντηση148
   
   
  Η Χρυσή Αυγή προς τους αντιπάλους της... | 24/04/2013 19:22
  Μας τρέμετε, δεν σας φοβομάστε!!!
  'Αφοβος
  απάντηση129
   
   
  Το πραγματικό πρόσωπο... | 24/04/2013 19:20
  Το πραγματικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής είναι τα πρόσωπα όλων των ψηφοφόρων της! Και είναι καθαρά πρόσωπα!!!
  Φυσιογνωμιστής
  απάντηση1310
   
   
  Όλοι ξέρουν το γιατί... αλλά στρουθοκαμηλίζουν | 24/04/2013 14:57
  Δεν ξέρω τι είναι η Χ.Α. αλλά ξέρω γιατί πολλοί θα ψηφήσουν Χ.Α. και δεν είναι φασίστες .... Μαντέψτε τους 3ης λόγους .
  Δεν θέλουν να ξέρουν ; η ηθελημένη άγνοια ;
  απάντηση1212
   
   
  το "μαρούλι" το πήραν τα παιδιά μας; | 24/04/2013 06:00
  τελειώσατε γατάκια χρυσαυγίτες με τον αρχηγό σας που πήρε τη σκυτάλη απο τον καρατζαφέρη και πιό παλιά το 80 έπαιρνε το μαρούλι μαζί με τον πλεύρη απο το γαντοφορεμένο χέρι της ΚΥΠ ( απο τις παλιότερες καραβάνες της).. τελειώσατε για 1002 λόγους που έχω αναπτύξει και που βέβαια ποτέ δεν απαντήσατε πλήν εκκωφαντικών , απο την πλευρά σας ,΄υβρεων και απειλών..
  η ΧΑ τελειώνει
  απάντηση1522
   
   
  NA MAS KALOSORISI ... | 23/04/2013 17:21
  EINAI H PROSOPIKI FROURA THS BASILIKIS OIKOGENOIAS POU EPISTREUFI .MAZI ME MIA TAXIARXIA EFOPLISTON...NANE KALA.. MAS XORAEI OLOUS H ELLADA....KANE KAI DIAFORETIKA.
  christos
  απάντηση811
   
   
  Το πραγματικο προσωπο της χ.α..... | 23/04/2013 16:49
  ...μπορουμε να το δουμε μονο σε καθρεφτη,αν προηγουμενως κατεβασουμε το πισω μερος του παντελονιου μας.Οταν τεθει σε λειτουργια το ανατομικο αυτο σημειο του οργανισμου μας,τοτε εξερχονται αυτα που ονομαζουμε στην καθημερινη γλωσσα"δηλωσεις στελεχων της χ.α."Εμβριθη στοιχεια,εξερχομενα απο τις καταλληλες οπες που ως στοχο εχουν την αναδειξη της πηγης τους.Με ενα βαθος αμετρητο!Ενα ταξιδι σε κοσμους σκοτεινους,αρωματικους,ολο εκπληξεις.Ακριβως οπως η Γερμανια 33-45(τοτε που διευρυναν την οπη του χιτλερ),ή η Ελλαδα 67-74(τοτε που οταν ο κοσμος ακουγε οτι "το εσφαξαν το γουρουνι",πανηγυριζε απο την ελπιδα για επιστροφη στην Δημοκρατια)
  ο προσωπογραφος της γειτονιας.
  απάντηση1616
   
   
  Mia volta.. | 23/04/2013 15:13
  Egw pantws ekei gyrw plateia Amerikis kai Agio Panteleimona aisthanomouna asfalis, akoma kai tin nychta. Oute mia kelempia stous dromous.. Oute ena maxairwma, oute mia klemmeni tsanta... Kapoio thavma egine. Tha psifisw loipon SYRIZA dioti den pistevw sta thavmata...
  XAT
  απάντηση719
   
   
   
  ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ | 23/04/2013 14:24
  ΚΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΛΕΕΙ ΤΟ ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΦΑΓΩΘΗΚΑΝ ΤΑ 400 ΔΙΣ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΚΑΙ ΤΑ 200 ΔΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΑΠΟ ΤΟ 1978 Η ΕΟΚ ....ΠΟΤΕ ΘΑ ΒΓΕΙ;;;;;;;
  Ανώνυμος / η
  απάντηση4129
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  η ΧΑ | 23/04/2013 14:20
  Είναι ενα κλασικό ναζιστικό κόμμα, δημιούργημα των αφεντικών και του αστικού κράτους, προορισμένο να πνίξει στο αίμα το εργατικό κίνημα και όλους τους αγωνιστές. η εξολόθρευσή της είναι καθήκον του εργατικού κινήματος, το οποίο πρέπει , σε αυτό τουλάχιστον το πεδίο, να δράσει ΕΝΩΜΕΝΑ. Το ΚΚΕ πρέπει ταχύτατα, σε αυτό τουλάχιστον το πεδίο, να αλλάξει γραμμή
  enas palios
  απάντηση2635
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΣΥΡΙΖΑ=ΚΟΛΥΜΒΗΘΡΑ ΣΙΛΩΑΜ | 23/04/2013 14:16
  Ελάτε στον συριζα να συγχωρεθούν τα πεθαμένα σας! Ό,τι και να κάνατε στο παρελθόν, αν έρθετε στο συριζα σβήνονται όλα! Ανοίξαμε και σας περιμένουμε: πασόκοι λαμόγια, καραμανλικοί δεξιούρες, κκε που βαρεθήκατε στην απέξω. Όλοι οι ...κακοί χωράνε! Αρκεί να γίνουμε πολλοί!!!
  Ανώνυμος / η
  απάντηση3126
   
   
   
  Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΑ ΞΕΡΕΙ ΟΛΑ!!! | 23/04/2013 14:13
  40 ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ...40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΑΠΙΛΑ ΣΤΑ ΜΥΑΛΑ....ΓΙ ΑΥΤΟ ΦΤΑΣΑΜΕ ΕΔΩ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ.
  ....ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ!!!
  απάντηση3432
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Το παραμύθι... | 23/04/2013 14:11
  ...με τους 1.000.000 υποστηρικτές πρέπει μια και καλή να τελειώνει. Τελευταίες σφυγμομετρήσεις: ΧΑ πρόθεση ψήφου 7%. Τελευταίες εκλογές ψήφισαν: 6.215.000 Της αναλογούν δλδ 435.000 πολίτες Συνολικοί εγγεγραμμένοι: 9.950.000. 9.950.000 - 435.000 = 9.515.000 πολίτες ΔΕΝ τους υποστηρίζουν. ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ! πηγή: http://ekloges.ypes.gr/
  Ailianos
  απάντηση3320
   
   
  γνωστά πράγματα | 23/04/2013 12:33
  http://jungle-report.blogspot.gr/2012/03/blog-post.html εδώ τα λέει όλα. κι όποιος θέλει μετά ας πει εγώ δεν ήξερα......αλλά τι να κάνουμε.Η βλακεία είναι αήττητη.
  η βλακεία είναι αήττητη
  απάντηση199
   
   
   
  ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ, Η ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΡΥ ΠΟΤΕΡ | 23/04/2013 11:56
  Έφτασε το τρίτο στη σειρά διήγημα του ελληνικής κοπής Χάρυ Πότερ. Δράστης, ο πολύς Χασαπόπουλος. Η Χρυσή Αυγή πουλάει, οσμίστηκε παραδάκι ο Νικολάκης. Τι κρίμα που θα του στερήσω τις προσδοκίες.Ως συνιδρυτής της Χρυσής Αυγής, συγγραφέας της ιδεολογικής της διακήρυξης και του εσωτερικού κανονισμού και ανήκων στον σκληρό πυρήνα της ηγεσίας την δεκαετία του 80, βεβαιώνω κάθε υποψήφιο αναγνώστη, ότι το εν λόγω "πόνημα" δεν παρουσιάζει το παραμικρό ενδιαφέρον. Βρίθει ανακριβειών και ψευδών,αφού ο συγγραφέας δεν είχε την παραμικρή πρόσβαση στο εσωτερικό της οργάνωσης, εξαντλείται σε αφόρητες κοινοτοπίες και επαναλήψεις και εκτονώνεται με ύβρεις και λιβέλλους. Συνελόντι ειπείν,άνθρακες ο θησαυρός.
  ΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
  απάντηση2940
  Απαντήσεις  3 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Αριστερολαμόγια του Παπανδρεισμού | 23/04/2013 11:54
  Η αριστελοαερολόγοι της Μεταπολιτευτικής απατεωνιάς μας έφεραν εδώ. Οι αριστεροί ήταν πάντα Ανθέλληνες , πουλημένοι, κομπλεξικοί και αερολόγοι . Ανάθεμα στον Παπανδρέου που τους έκανε ήρωες από το 80 και μετά ενώ σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη δεν τους ήξερε ούτε η μάνα τους.... Διάβρωσαν τα σχολεία και την κοινωνία μας με τις αναρχοκομουνιστικές τους φιλοσοφίες, κλείσανε όλες τις βιομηχανίες με το συνδικαλισμό, έδιωξαν όποιον επενδυτή τόλμησε να έρθει σε αυτή τη χώρα, Βολεύτηκαν οι περισσότεροι στη σιγουριά του διεφθαρμένου δημοσίου και τώρα να τα αποτελέσματα.... μας χλευάζουν ακόμα και οι Βούλγαροι.....
  N.P.
  απάντηση3041
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  που είναι τα χρυσαύγουλα να σχολιάσουν? | 23/04/2013 10:37
  Αυτά είναι γνωστά σε όποιον ήθελε να μάθει τόσα χρόνια ποια ήταν η ναζιστική συμμορία.Βέβαια,τα κουτορνίθια,οι αμόρφωτοι νταήδες και οι ανασφαλείς-θρασύδειλοι που τους ψήφισαν δεν είχαν ούτε έχουν κανένα δικαιολογητικό αλλά δυστυχώς ούτε κι αυτοί δεν θα τους ψήφιζαν αν δεν προηγούνταν η σφοδρή κρίση του καπιταλισμού κι ότι την ακολούθησε.
  ελεύθερος πολιορκημένος
  απάντηση4928
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  EIMAΣTE ΚΟΜΜΑ 1,000,000 ΕΛΛΗΝΩΝ | 23/04/2013 08:16
  ΕΧΕΤΕ ΜΕΙΝΕΙ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ......... ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ........... ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ......... ΒΕΒΑΙΑ ΑΦΟΥ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟ ΤΑ ΛΕΕΙ Ο Λ Α ............ΤΟ ΣΑΠΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ..........ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ..............
  SERGIO LEONE
  απάντηση4176
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων