«Παραπάνω από μισογεμάτο» βλέπει το ποτήρι για την πορεία της εφαρμογής του μνημονίου στην Ελλάδα ο επικεφαλής των ελεγκτών του ΔΝΤ στην Ελλάδα κ. Πόουλ Τόμσεν. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον ζήτησε να πληρώσουν περισσότερους φόρους «οι πλούσιοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες», και έκανε επίσης λόγο για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

«Η κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη στην τήρηση του προγράμματος και το έχουν εφαρμόσει με τον τρόπο που περιμέναμε»
είπε ο κ. Τόμσεν στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

«Η εφαρμογή του προγράμματος είναι καλή»
σχολίασε. «Αυτή τη φορά το ποτήρι είναι κάτι παραπάνω από μισογεμάτο». Ο κ. Τόμσεν ανέφερε επίσης ότι δεν συζητούνται νέα μέτρα καθώς η εφαρμογή του προγράμματος σε δημοσιονομικό επίπεδο είναι εντός τροχιάς για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Σημείωσε ότι το ΔΣ του ΔΝΤ θα αποφασίσει για την Ελλάδα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου .
Αντιθέτως σχολίασε ότι «η φορολογική διοίκηση δεν είναι ικανοποιητική», για να προσθέσει αμέσως μετά: «Οι πλούσιοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες χρειάζεται πολύ απλά να πληρώσουν περισσότερους φόρους». Ο κ. Τόμσεν επανέλαβε ότι το πρόγραμμα έχει στηριχθεί σε υπερβολικό βαθμό σε μειώσεις μισθών και συντάξεων. Είπε επίσης ότι υπάρχει γενικευμένο αίσθημα αδικίας για το πρόγραμμα εν μέρει διότι η ανεργία έπληξε κυρίως τον ιδιωτικό τομέα και όχι τον δημόσιο.
Για το Δημόσιο είπε ότι δεν έγιναν υποχρεωτικές αποχωρήσεις και μίλησε για «απόλυση υπαλλήλων που δεν πληρούν τα κριτήρια απόδοσης ή παρέχουν υπηρεσίες που δεν είναι πλέον αναγκαίες από το κράτος» και την αντικατάστασή τους από νέους με προσόντα.
Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα έριξε το μπαλάκι στην κυβέρνηση για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης λέγοντας ότι δεν είναι γενικά κατά της μείωσης των φόρων αν αυτό δεν διαταράσσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του «Βήματος» για την ανάγκη στήριξης του τουρισμού και τη στήριξη των νοικοικυριών που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης ο κ. Τόμσεν απάντησε: «Υπήρχε μια σαφής και πολύ ισχυρή και ξεκάθαρη συμφωνία ότι πρέπει να τηρήσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτό εγείρει το ερώτημα πόσο μεγάλα δημοσιονομικά περιθώρια υπάρχουν για μείωση φόρων και αύξηση δαπανών». Στην επισήμανση ότι είναι «ζήτημα ουσίας για τους πολίτες και για την πορεία του τουρισμού» ο κ. Τόμσεν είπε: «Βεβαίως όλα συνδέονται μεταξύ τους, πρέπει να έχεις προτεραιότητες και στο τέλος η κυβέρνηση έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα σε διαφορετικές προτεραιότητες, τη μείωση του φόρου ακινήτων κατά 15%. Επομένως είναι τελικά απόφαση της κυβέρνησης. Δεν είμαστε γενικά κατά της μείωσης των φόρων».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ