«Μνημόνιο και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι δύο έννοιες ασύμβατες», τόνισε νωρίτερα την Πέμπτη ο κ. Αλ. Τσίπρας, κατηγορώντας παράλληλα για επικοιωνιακές προσπάθειες διαστρέβλωσης των θέσεών του και παιχνίδια με τις λέξεις, τους πολιτικούς του αντιπάλους, που τις προηγούμενες ημέρες εξαπέλυσαν επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την αναφορά του κ. Τσίπρα περί αναστολής του Μνημονίου.

«Παρά τη διαρκή προσπάθεια των πολιτικών μας αντιπάλων, παίζοντας με τις λέξεις, να διαμορφώσουν αμφιβολίες για τις προθέσεις μας, είναι νομίζω άδικος κόπος», είπε ο κ. Τσίπρας μιλώντας στην ετήσια διάσκεψη της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών και συμπλήρωσε: «Όλοι σε αυτόν το τόπο γνωρίζουν και καταλαβαίνουν ότι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μνημόνιο είναι δυο έννοιες ασύμβατες. Άλλωστε το μνημόνιο θα τελειώσει το ίδιο το βράδυ των εκλογών που ο λαός μας θα δώσει μια μεγάλη πλειοψηφία και μια καθαρή εντολή σε μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας».

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε επίσης τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ για «ανακεφαλαιοποιημένο και υγιές τραπεζικό σύστημα υπο κοινωνικό και δημόσιο έλεγχο», το οποίο θα είναι «χρηματοδοτικό εργαλείο της ανασυγκρότησης της χώρας».
Πρότεινε επίσης, την μείωση του ΦΠΑ όχι μόνο στην εστίαση, αλλά στον τουρισμό εν γένει στο 13%.

«Ισχυρές δεσμεύσεις μας είναι: Να βγάλουμε το λαό από την περιπέτεια του Μνημονίου»μ υπογράμισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε για δημιουργική αξιοποίηση της συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.

Περιέγραψε το μεταμνημονιακό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για πέντε άμεσες πρωτοβουλίες, με στόχο την αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας.

Ειδικότερα:

1. Αντικατάσταση, με νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή, του καταστροφικού Μνημόνιο με ένα Εθνικό Σχέδιο για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση του τόπου.

2. Δημοσιονομική σταθεροποίηση με κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο τρόπο.
Αύξηση των δημόσιων εσόδων τα οποία, ως ποσοστό του ΑΕΠ, υστερούν έναντι του μέσου όρου της Ευρωζώνης κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, στο 45% του ΑΕΠ.

3. Διαμόρφωση ενός σταθερού εργασιακού και φορολογικού πλαισίου και επαναφορά του κατώτατου μισθού στο επίπεδο της 31ης Δεκεμβρίου 2011, στα ?751 μεικτά

4. Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη καταπολέμηση της ανεργίας.

5. Αποκατάσταση και διεύρυνση των θεσμών κοινωνικής προστασίας.

Για την επαναφορά στην ανάπτυξη, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τρεις άξονες

Ι) Τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

ΙΙ) Τον αναπροσανατολισμό των διαθέσιμων εργαλείων δημόσιας πολιτικής και η ένταξη στον περιφερειακό σχεδιασμό νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων.
«Οι νέες αναπτυξιακές δυνατότητες θα προκύψουν από συντεταγμένες παρεμβάσεις στους παραγωγικούς τομείς.
Στη γεωργία και τη μεταποίηση, όπου υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες παραγωγικής αναβάθμισης τους», είπε, και τέλος

ΙΙΙ) Την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής.

ΟΜΙΛΙΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ