Κεντρική θέση προσλαμβάνει το θέμα του νομίσματος στη ρητορική και την επιχειρηματολογία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρα, τόσο όταν απευθύνεται στο εσωτερικό της χώρας όσο και προς διεθνή ακροατήρια. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει πλέον σχεδόν κατηγορηματικά την προοπτική εξόδου από το ευρώ και στην παρούσα συγκυρία καθιστά με τις αναφορές του την παραμονή της χώρας στην ΟΝΕ μία από τις βασικές προϋποθέσεις της πολιτικής του.
Με στόχο να παρουσιάσει τις επικαιροποιημένες θέσεις του και ενδεχομένως να καθησυχάσει το διεθνές ακροατήριό του αναμένεται κατόπιν αυτών να προσέλθει στο συνέδριο του «Economist» ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη το μεσημέρι.
Σε μια περίοδο κατά την οποία οι ραγδαίες εξελίξεις στην ευρωζώνη διαμορφώνουν ένα θολό τοπίο και ενισχύουν πολλές φωνές που τάσσονται υπέρ της εξόδου από το κοινό νόμισμα, ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο των συνεργατών του έχουν καταλήξει σε μια νέα επιχειρηματολογία, την οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε αρχικώς τη Δευτέρα, μιλώντας στο ΤΕΙ της Λάρισας. Κατά πολλούς, η επιλογή του χρόνου δεν ήταν τυχαία, λίγες μόλις ώρες πριν από την παρουσία του στο συνέδριο του «Economist».
Στη Λάρισα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε εκ νέου ότι στόχος του είναι να προωθήσει την ιδέα της δημιουργίας μιας συμμαχίας του Νότου, η οποία όμως μπορεί να υλοποιηθεί μόνο σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και αλληλεγγύης των λαών και όχι σε μια ατμόσφαιρα ανταγωνισμού και νομισματικού πολέμου.
«Αυτό που θα ζήσουμε στον ευρωπαϊκό Νότο το επόμενο διάστημα, αν συνεχιστεί η αδιάλλακτη και καταστροφική πολιτική της Μέρκελ και των μερκελιστών, θα είναι μια νέα Μεσογειακή Ανοιξη. Aνοιξη των κινημάτων, άνοιξη των αγώνων, άνοιξη των λαών και της δημοκρατίας. Να γιατί δεν είναι η πολιτική μας η απομόνωση, η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα και ο ανταγωνισμός των λαών. Γιατί την ελπίδα θα την ξαναφέρουν στην Ευρώπη οι κοινοί αγώνες των λαών και όχι ο ανταγωνισμός στην υποτίμηση των νομισμάτων» τόνισε ο κ. Τσίπρας, μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη ομιλία του στο συνέδριο του «Economist».
Την ίδια στιγμή, στενοί συνεργάτες του απορρίπτουν κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο διάλυσης του ευρώ και υπό αυτή την έννοια επιμένουν ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μια αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη θα είναι αργά ή γρήγορα αναπόφευκτη, αν και είναι δυσδιάκριτο προς ποια ακριβώς κατεύθυνση.
Παρά ταύτα, το ζήτημα εξακολουθεί να αποτελεί εστία εσωκομματικών τριβών στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς το συνέδριό του, αν και κάποιοι σημειώνουν ότι επίσημη τέτοια παρότρυνση δεν έχει αποτυπωθεί σε κάποιο κείμενο, ακόμη και των εξ αριστερών επικριτών του κ. Τσίπρα.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 15/4/2013

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ