Θολό τοπίο (περισσότερο από ό,τι ήδη υπήρχε) διαμόρφωσε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρα στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» το βράδυ της Τρίτης.
Κατόπιν αυτού, διαφαίνεται πως η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς φαίνεται πως εκεί και εν όψει συνεδρίου, θα τεθούν χωρίς πολλές περιστροφές όλα τα ζητήματα που «χωρίζουν» σήμερα την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με την εξ αριστερών αμφισβήτηση των επιλογών της.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι έπειτα από την συνέντευξη του κ. Τσίπρα και τα όσα είπε για τα ζητήματα των συνεργασιών, όπου άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, αλλά και για το πώς θα θεωρεί υπαρκτό το ρίσκο εξόδου της χώρας από το ευρώ, δεν συνεδρίασε εκ νέου η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε προγραμματιστεί, έπειτα από τη διακοπή της συνεδρίασης το βράδυ της Τρίτης.
Μεταξύ των στελεχών της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σαφής η αμηχανία για τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας και το πώς τα διατύπωσε στην συνέντευξή του στον Σκάι.
Με ανοιχτή την εκκρεμότητα της συζήτησης για το κείμενο της εισήγησης προς την Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου για την έγκριση και λήψη πολιτικής απόφασης, ήταν ενδεικτικό ότι κορυφαία στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας άφηναν το απόγευμα της Τετάρτης ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατεβάσουν ακόμη και αντι-εισήγηση, προκειμένου να κατοχυρώσουν εν όψει και συνεδρίου τις θέσεις τους, ειδικώς στα δύο καυτά ζητήματα: της θέσης της χώρας στην ευρωζώνη και των συμμαχιών –ένα ερώτημα στο οποίο ο κ. Τσίπρας απάντησε την Τρίτη «στη ζωή ποτέ μην λες ποτέ», θολώνοντας ακόμη περισσότερο το τοπίο.
Στο ίδιο πεδίο, χαρακτηριστική ήταν και η προσπάθεια του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Π. Σκουρλέτη την Τετάρτη το μεσημέρι (αυτή τη φορά στην ραδιοφωνική συχνότητα του Σκάι), να μετριάσει τις εντυπώσεις. Στο σχόλιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον με άνεση υπονοεί πως θα μπορούσε να συνεργαστεί με κάποιο από τα κόμματα της σημερινής συγκυβέρνησης (ειδικότερα, το ΠαΣοΚ ή την ΔΗΜΑΡ), ο κ. Σκουρλέτης απάντησε: «Κατ’ αρχήν, από πού προκύπτει αυτή η άνεση που λέτε; Αν αναφέρεστε σε μια φράση που είπε ο Αλέξης Τσίπρας ότι, «στη ζωή μη λες ποτέ για οτιδήποτε», αυτό νομίζω ότι θέλει μεγάλη προσπάθεια για να μεταφραστεί ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με αυτούς που υλοποιούν την πιο βάρβαρη και την πιο ακραία πολιτική που εφαρμόζεται τουλάχιστον μετά την μεταπολίτευση στη χώρα μας».
Προσέθεσε δε στη συνέχεια ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: «Αυτό που βγαίνει ως αβίαστο συμπέρασμα είναι ότι εμείς διαμορφώνουμε μια πολιτική βάση για ενδεχόμενες συνεργασίες. Αυτή η πολιτική βάση έχει ως στοιχείο της την ακύρωση, την καταγγελία –πέστε το όπως θέλετε, την ουσία με ενδιαφέρει να καταλάβουμε –του μνημονίου. Είναι η βασική προϋπόθεση για να μπορέσεις να κάνεις και επαναδιαπραγμάτευση, να μπορείς να ακολουθήσεις μια διαφορετική πορεία».
Και κατέληξε, σε μία προσπάθεια να απευθυνθεί και στην Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με μη αριστερές δυνάμεις: «Ταυτόχρονα έχει (η πολιτική αυτή βάση) μια προοδευτική, ριζοσπαστική οπτική. Έχει ένα σύνολο προτάσεων, οι οποίες αποτυπώνονται σε ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της οικονομίας για την Ελλάδα αλλά και προτάσεων για αλλαγές μέσα στην ίδια την Ευρώπη.

Όποιος συμφωνεί σε αυτή την προγραμματική βάση, βεβαίως μπορεί να αποτελέσει συνομιλητή και αυτό να οδηγήσει σε μια ενδεχόμενη συνεργασία. Αλλά θα προϋπέθετε να αλλάξουν πλήρως τις σημερινές τους πολιτικές τοποθετήσεις, όσοι θα αποφασίσουν να συμπράξουν σε μια τέτοια προσπάθεια. Και κάτι άλλο ακόμα. Θα προϋπέθετε να είναι και φερέγγυοι πολιτικά. Γιατί οι άνθρωποι που πραγματικά ευθύνονται, μέσα από τις προσωπικές τους επιλογές, για τη σημερινή πολιτική, έχουν εξυπηρετήσει μέσα από κυβερνητικές θέσεις αυτή την πολιτική, νομίζω είναι πολιτικά αναξιόπιστοι
».