«Το Δημόσιο παραμένει ακόμη ανοικτό», δήλωσε σήμερα Πέμπτη, λίγο πριν από τις 3 μετά τα μεσάνυχτα, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη νέα μαραθώνια σύσκεψη, διάρκειας περίπου 6 ωρών, με τους επικεφαλής της τρόικας.

Πάντως, ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι τις επόμενες ημέρες (και κατά πάσα πιθανότητα την προσεχή Τρίτη) θα υπάρξει πλήρης συμφωνία στις διαπραγματεύσεις και θα ανακοινωθεί το σύνολο του «πακέτου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χθεσινή διαπραγμάτευση άρχισε με το δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2013- 2014, ύψους 4 δισ.. ευρώ, που είχε εντοπίσει η τρόικα και το οποίο, κατά το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «έκλεισε».

Έτσι, όπως ανέφερε ο εν λόγω παράγοντας, «ο Γιάννης Στουρνάρας θα πάει στο Eurogroup με αρκετά θέματα κλεισμένα και δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα για τη διετία 2013-2014».

Χθες, οι διαπραγματεύσεις άρχισαν στις 12 το μεσημέρι, διακόπηκαν στις 6 το απόγευμα και επανάρχισαν στις 9.30 το βράδυ. Σήμερα, θα υπάρξει νέα συνάντηση στις 11.30 το πρωί, και αμέσως μετά ο υπουργός Οικονομικών θα αναχωρήσει για το Δουβλίνο και το άτυπο Eurogroup. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν με τα τεχνικά κλιμάκια και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της κυβέρνησης έως και την Κυριακή και, στη συνέχεια, με την παρουσία και του υπουργού Οικονομικών. Η κυβέρνηση ευελπιστεί να εξασφαλίσει το συντομότερο δυνατόν την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ.. ευρώ, δεδομένου ότι στις 20 Απριλίου λήγουν και τα «ακούρευτα» ομόλογα, ύψους 5,6 δις. ευρώ, που κατέχει η ΕΚΤ.

Την προσεχή Κυριακή επιστρέφει από την Ιρλανδία και το άτυπο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και όπως δήλωσε, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.

Ερωτηθείς δε τι θα αναφέρει στο Eurogroup για τις διαπραγματεύσεις, απάντησε ότι «μου αρκεί να πω ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις καιότι είμαστε σε καλό δρόμο».

Εξάλλου, από την πλευρά του ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμη ανοικτά πολλά θέματα, και πως είναι «μακρύς ο δρόμος» στο ζήτημα του Δημοσίου. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι ίσως χρειαστεί να μετάσχει εκ νέου στις συζητήσεις ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, εάν οι δύο πλευρές βρεθούν κοντά σε συμφωνία.

Λίγο μετά τις 21.30 το βράδυ της Τετάρτης άρχισε η νέα, δεύτερη εντός της ημέρας, σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών ανάμεσα στον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα και των εκπροσώπων της τρόικας. Η πρώτη συνάντηση ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι και διεκόπη στις 6 το απόγευμα, προκειμένου ο υπουργός Οικονομικών να ενημερώσει τον πρωθυπουργό.

Μεγάλο «αγκάθι» παραμένει το θέμα των αποχωρήσεων στο Δημόσιο. Λίγο πριν από τη νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωνε χαρακτηριστικά ότι ο δρόμος για τη συμφωνία στο ζήτημα του Δημοσίου «είναι μακρύς».

Η τρόικα φέρεται να πιέζει για άμεση απομάκρυνση 2.000 επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, ενώ φέρεται να ζητά και 5.500 επιπλέον αποχωρήσεις, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για τους επίορκους και τους υπαλλήλους που απουσιάζουν ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε «όχι».

Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε ότι υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, συμπληρώνοντας ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται «γιατί είναι πάρα πολλά τα θέματα». Υπογράμμισε πάντως ότι «με τη δόση δεν έχουμε πρόβλημα».

Στόχος είναι οι συζητήσεις να κλείσουν μέσα στον Απρίλιο και η συμφωνία να οριστικοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών, ώστε να εκταμιευτούν τα χρήματα των δόσεων που φτάνουν τα 8 δισ. ευρώ.