Πρόταση – βόμβα για την συνταγματική αναθεώρηση, με στόχο την «ανάταξη της πραγματικής οικονομίας και την ουσιαστική ανάπτυξη» κατέθεσε σήμερα, Τετάρτη, το μεσημέρι, σε δημόσια παρέμβασή του, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Δίνοντας οικονομικό πρόσημο οφέλους για τη χώρα, ο υπουργός προέβαλε την ανάγκη αναθεώρησης του Άρθρου 16 του Συντάγματος και «το σπάσιμο του κρατικού μονοπωλίου» στην Ανώτατη Εκπαίδευση με τη δημιουργία «Ιδιωτικών ή Μεικτών Πανεπιστημίων».
Επίσης, διατύπωσε την πρόταση να υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη που να δίνει τη δυνατότητα «δικαστικής αμνηστίας σε φορολογικές δίκες» (επίλυση διαφορών κράτους – επιχειρήσεων με εφάπαξ ποσό που να μπορεί, αν το θέλει, να πληρώσει ο ιδιώτης).
Παράλληλα, προέταξε και αλλαγές που αφορούν στο πολιτικό σύστημα, όπως είναι, μεταξύ άλλων η δυνατότητα νομοθετικών πρωτοβουλιών από τους πολίτες, μέσω δημοψηφίσματος, η 5ετής κοινοβουλευτική θητεία, η ενίσχυση των ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, η θέσπιση νόμου για «την επιβολή της εσωκομματικής δημοκρατίας» στα κόμματα, κυρίως ως προς την κατάρτιση των ψηφοδελτίων και η θεσμοθέτηση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Είναι, επίσης, αξιοσημείωτο ότι ο κ. Στυλιανίδης ανέδειξε και την ανάγκη να «προστατέψουμε συνταγματικά τη γλώσσα μας και την πολιτιστική μας ταυτότητα».
Μιλώντας σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Αττικής, η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά και η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» με θέμα «Η πρόκληση της συνταγματικής αναθεώρησης» ο κ. Στυλιανίδης, υποστήριξε ότι η αναθεώρηση του άρθρου 16 και η δημιουργία ιδιωτικών ή μεικτών πανεπιστημίων μπορεί να δημιουργήσει μία νέα πηγή εσόδων για την Ελληνική Οικονομία.
Οπως είπε, η απελευθέρωση της Εκπαιδευτικής αγοράς μπορεί να δώσει έσοδα -μεταξύ άλλων, από πρωτογενή έρευνα για τη διεθνή βιομηχανία και από την προσέλκυση ξένων φοιτητών με δίδακτρα – και να δημιουργήσει συνθήκες για τον επαναπατρισμό 45.000 Ελλήνων φοιτητών του εξωτερικού.
Παράλληλα, με αιχμή παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να αποφέρουν έσοδα, ο υπουργός Εσωτερικών πρότεινε να υπάρξει συνταγματική πρόβλεψη της δυνατότητας δικαστικής αμνηστίας για φορολογικές δίκες. Δηλαδή να μπορεί, εφόσον το επιθυμεί ο αντίδικος του κράτους να καταβάλλει εφάπαξ ένα ποσοστό της διαφοράς με το δημόσιο.
Ετσι, σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, μπορεί να ελαφρύνεται η δικαιοσύνη από περιττά βάρη, να απελευθερώνονται οι επιχειρήσεις από πολυετείς και δαπανηρές δικανικές περιπέτειες και να δημιουργούνται γρήγορα έσοδα στο Κράτος τα οποία «πιθανότητα δε θα εισέπραττε ποτέ ακόμα κι αν μετά από χρόνια τελεσιδικούσαν οι υποθέσεις διότι δεν θα υπήρχαν οι περισσότερες εταιρείες –αντίδικοι όπως δείχνει η στατιστική».
Ως αναγκαία κρίνει ο υπουργός Εσωτερικών και τη θεσμοθέτηση της αρχής σταθερότητας του φορολογικού συστήματος, σημειώνοντας ότι κάθε ολοκληρωμένο φορολογικό σύστημα που ψηφίζεται θα μπορεί να αναθεωρείται μόνο μετά από δύο οικονομικά έτη ώστε να μην αιφνιδιάζει τους επενδυτές.
Επίσης, ο κ. Στυλιανίδης πρότεινε τη δημιουργία ειδικού τμήματος για επενδυτικές δίκες στο Συμβούλιο της Επικρατείας ώστε να επιταχυθεί η απονομή της δικαιοσύνης. Υπογράμμισε ότι ο προληπτικός έλεγχος μεγάλων επενδυτικών υποθέσεων συνδυασμένος με την πολιτική σημαντικών προαδειοδοτημένων έργων –επενδύσεων (projects) που στη συνέχεια θα προβάλλονται στη διεθνή αγορά ώστε να προσελκύσουν διεθνείς επενδυτές μπορεί να είναι «η θεσμική απάντηση στους φόβους της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς που συχνά αποθαρρύνουν την προσέλκυση ξένων επενδυτών στη χώρα μας».
Ως προς τις συνταγματικές αλλαγές που συνδέονται με το πολιτικό σύστημα μεταξύ άλλων πρότεινε:
– να είναι δυνατό να ξεκινήσει μια νομοθετική πρωτοβουλία από έναν συγκεκριμένο αριθμό πολιτών, μέσω δημοψηφίσματος.
– να είναι προνόμιο της αντιπολίτευσης η πρόταση εξεταστικής επιτροπής.
– να επανεξετασθεί από μηδενική βάση η βουλευτική ασυλία και ο Νόμος περί ευθύνης Υπουργών, ενώ παράλληλα να θεσπιστεί η υποχρεωτική άμεση εκδίκαση πολιτικών υποθέσεων.
– να γίνει 5ετής η κοινοβουλευτική θητεία και σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, η Κυβέρνηση που θα προκύψει θα έχει διάρκεια μόνο μέχρι το τέλος της 5ετίας.
– να ενισχυθούν οι ρυθμιστικές αρμοδιότήτες του Πρόεδρου της Δημοκρατίας.
– να θεσπιστεί νόμος για την επιβολή της εσωκομματικής δημοκρατίας στα κόμματα κυρίως ως προς την κατάρτιση των ψηφοδελτίων.
– να θεσμοθετηθεί Συνταγματικό Δικαστήριο.
Επίσης, ο κ. Στυλιανίδης έδωσε έμφαση στο ζήτημα της …εθνικής αυτογνωσίας – «σ’ έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς έχει σημασία να γνωρίζουμε ποιοι είμαστε», είπε χαρακτηριστικά. Όπως διευκρίνισε αυτό επιτυγχάνεται μόνο:
– Αν προστατέψουμε συνταγματικά τη γλώσσα μας και την πολιτιστική μας ταυτότητα.
– Αν επανασυνδέσουμε άμεσα με τη Μητρόπολη, τον οικουμενικό Ελληνισμό, απλουστεύοντας περαιτέρω τη δυνατότητα ψήφου αλλά και την εκπροσώπηση των ομογενών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.