Στο Ισραήλ στρέφει τώρα τις ελπίδες της για ανάπτυξη της οικονομίας της η Κύπρος αποστέλλοντας στο Τελ Αβίβ πολυμελής αντιπροσωπεία με συγκεκριμένες προτάσεις σε θέματα φυσικού αερίου και με βασική προϋπόθεση την προώθηση της κυπροισραηλινής συνεργασίας.

Οι συχνές παροτρύνσεις των Αμερικανών προς τους Ισραηλινούς να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία, έχουν ανησυχήσει τους Κυπρίους, οι οποίοι έσπευσαν να πληροφορούν εάν αλλάζει κάτι μετά την ισραηλινή συγγνώμη προς την Τουρκία, στις σχέσεις Κύπρου- Ισραήλ. Οι διαβεβαιώσεις που πήραν οι Κύπριοι (σε ανώτατο επίπεδο) είναι ότι δεν αλλάζει κάτι και έτσι σήμερα Δευτέρα η Λευκωσία αποστέλλει δύο υπουργούς (Εξωτερικών κ. Ι. Κασουλίδη και Ενέργειας κ. Γ. Λακκοτρύπη) για να συζητήσουν αποκλειστικά ενεργειακά θέματα. Τις προσεχείς ημέρες θα επισκεφθούν το Ισραήλ και ο υπουργός Αμυνας κ. Φ. Φωτίου αλλά και ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Ν. Αναστασιάδης στις 6 Μαΐου. Στο Ισραήλ θα βρεθούν και παράγοντες του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού για προώθηση της τουριστικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Βασική επιδίωξη των Κυπρίων είναι (σύμφωνα με το «Sigma Live») να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα στους Ισραηλινούς, ενόψει και των εξελίξεων με την Τουρκία, ότι τα οφέλη μιας συνεργασίας με την Κύπρο θα είναι μεγαλύτερα απ΄ότι μια συμφωνία με την Αγκυρα. Οι δύο υπουργοί θα επιχειρήσουν να υπογράψουν συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας, ζήτημα αλληλένδετο, όπως υποστηρίζουν στη Λευκωσία, με τα θέματα ενέργειας. Επιπλέον στη Λευκωσία πιστεύουν ότι τώρα έφθασε η ώρα για να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για την κατασκευή τερματικού φυσικού αερίου.
Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι στην Κύπρο άνοιξε γραφείο και η ιταλική ενεργειακή εταιρία ΕΝΙ, η οποία μάλιστα έδειξε ενδιαφέρον και για άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, πέραν των τριών (2,3,9) για τα οποία τις έχουν ήδη χορηγηθεί άδειες εξερεύνησης υδρογονανθράκων. Στην Κύπρο αναμένεται και ο πρόεδρος της αμερικανικής Noble, ο οποίος και θα συναντηθεί με τον κύπριο πρόεδρο κ. Ν. Αναστασιάδη