Σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον βουλευτής της ΝΔ κ. Ανδ. Ψυχάρη και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκη σημειώθηκε στην Βουλή με αφορμή το θέμα των επίορκων υπαλλήλων του Δημοσίου. Ο βουλευτής είπε ευθέως στον κ. Μανιτάκη: «Κινδυνεύετε να μείνετε στην ιστορία ως ο υπουργός προστάτης των τεμπέληδων, των επίορκων και των κοπανατζήδων δημοσίων υπαλλήλων», ενώ από την πλευρά του εκείνος απάντησε ότι «εγώ δεν κάνω πολιτικές, δεν απολύω υπαλλήλους». «Σε καμιά χώρα, οι υπουργοί δεν απολύουν. Ο υπουργός δεν είναι προϊστάμενος επιχείρησης. Όποιοι απολύονται, απολύονται από πειθαρχικά ή υπηρεσιακά συμβούλια και όχι απ’ τον υπουργό», πρόσθεσε.

«Σε καμία χώρα ο υπουργός δεν απολύει δημοσίους υπαλλήλους. Αυτή είναι η δουλειά των πειθαρχικών συμβουλίων. Όσα δεν έγιναν μέσα σε έξι χρόνια, τα κάναμε μέσα σε έξι μήνες», συμπλήρωσε. Ωστόσο ο κ. Ψυχάρης του επισήμανε ότι «όπως λειτουργούσε το Δημόσιο μέχρι σήμερα, δεν λειτουργούσε και μπήκαμε σε αυτήν την κατάσταση, κινδυνεύουμε να χρεοκοπήσουμε, έχουμε επώδυνα μέτρα για το λαό, γιατί ακριβώς δεν υπήρχε η τιμωρία στον απατεώνα και τον κοπανατζή». Σημείωσε δε ότι «οι πρώτοι που θέλουν να υπάρξει η απομάκρυνση των επιόρκων, είναι οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι».

«Πολλοί λένε «δεν με νοιάζει πόσα παίρνω, αλλά να υπάρχει δικαιοσύνη». Εγώ λέω πως είναι ευχάριστο να απολύσουμε τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους, γιατί αυτό δίνει αίσθημα δικαιοσύνης. Αν δεν λειτουργούν τα διοικητικά και πειθαρχικά συμβούλια να τα αλλάξουμε, να τους τιμωρήσουμε. Αν ήταν δική σας επιχείρηση, θα τους είχατε βρει άμεσα και θα τους είχατε διώξει», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ.

Όπως είπε, από το 2007 και εντεύθεν εκκρεμούν 1917 περιπτώσεις ποινικών αδικημάτων που επισύρουν σοβαρές ποινές: «Αναμένω το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών, μελετάμε και διασταυρώνουμε τα στοιχεία, για να δούμε ποια επισύρουν την οριστική παύση των υπαλλήλων σύμφωνα με τις προβλέψεις της νομοθεσίας». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε από τον περασμένο Δεκέμβριο συστάθηκαν 60 πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια και μέχρι το Μάρτιο είχαν συγκροτηθεί.

Στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια έχουν περιέλθει 1.530 διώξεις κατά υπαλλήλων «για όλες τις περιπτώσεις των παραπτωμάτων που προβλέπει ο ν.3528/2007», ενώ 320 υποθέσεις εξετάζονται με «γοργούς ρυθμούς» (κάθε εβδομάδα εξετάζονται 10-15 υποθέσεις). Στο δευτεροβάθμιο συμβούλιο έχουν εξεταστεί 250 υποθέσεις και έχει επιβληθεί το μέτρο της οριστικής παύσης σε 89 περιπτώσεις. Μόνον τον Μάρτιο που μας πέρασε, εκδικάστηκαν 26 υποθέσεις εκ των οποίων οι 8 οδήγησαν σε οριστική παύση.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μανιτάκης οι 5 αφορούσαν υπαλλήλους που απουσίαζαν επί μακρόν και αδικαιολόγητα απ’ την υπηρεσία τους. Επίσης, συγκροτήθηκε και συστάθηκε το τρίτο τμήμα του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου που αφορούσε τους δήμους και τις περιφέρειες, το οποίο εκδικάζει 129 εκκρεμείς υποθέσεις υπαλλήλων ΟΤΑ.

«Δεν είναι ευχάριστο για έναν υπουργό να έχει τέτοια στοιχεία, γιατί αυτό εκθέτει και τη χώρα, τόσο εσωτερικά, όσο και διεθνώς», είπε, μάλιστα, ο κ. Μανιτάκης συμπληρώνοντας ότι: «Δεν αισθάνεται κανείς χαρά, για λίγες χιλιάδες υπαλλήλων να απαξιώνεται το σύνολο των εκατοντάδων χιλιάδων, γι’ αυτό και δεν δημοσιοποίησα στον Τύπο τα στοιχεία αυτά. Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι υπάλληλοι του λαού, οφείλουν υποχρεώσεις- και η μονιμότητα δεν είναι προνόμιο ή δικαίωμά τους, αλλά υποχρέωση για να εξυπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον». Επίσης, είπε ότι πρέπει να δώσουμε και κάποια κίνητρα στους δημοσίους υπαλλήλους, μέσα στο κλίμα αυτό της υποβάθμισης των μισθών και της απαξίωσής τους. «Υπάρχει ανάγκη αξιολόγησης, μέσω στοχοθεσίας και απόδοσης, που έχει καθιερωθεί και θα προχωρήσει, ανά τρίμηνο, ανά έτος. Έτσι θα βελτιώσουμε την αποδοτικότητα και θα δώσουμε την δυνατότητα στο δημόσιο υπάλληλο να λειτουργεί με ευθύνη», σημείωσε χαρακτηριστικά.