Θετικά εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου την πρόταση που συζητήθηκε στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχαν τις τελευταίες ημέρες οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, για να συζητηθεί σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή η κυπριακή κρίση.

Το πεδίο της Βουλής θεωρείται προνομιακό για τους κυβερνητικούς εταίρους, ώστε να αναδείξουν τη μικροκομματική και εθνικά ανεύθυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, τις ανακολουθίες των στελεχών του και την ανευθυνότητα της ηγεσίας του.

Η εκτίμηση που υπάρχει, τόσο στη ΝΔ, όσο στο ΠαΣοΚ και στη ΔΗΜΑΡ, είναι ότι η αντιμνημονιακή δημαγωγία ηττήθηκε, καθώς έγινε φανερό πως λύσεις εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχουν.

Παρότι και τα τρία κόμματα αναγνωρίζουν ότι η Κύπρος δεν αντιμετωπίστηκε με αλληλεγγύη από τους εταίρους, αλλά αντιθέτως αντιτάχθηκε απέναντί της ένα συντηρητικό μπλοκ δυνάμεων, εκτιμούν ότι στο εσωτερικό της Ελλάδας η συζήτηση παρέκκλινε σε μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Στο στόχαστρο βρίσκεται η αταίριαστη σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων και κεντρικός στόχος είναι να αποδυναμωθεί πλήρως το αντιμνημονιακό μέτωπο, το οποίο όπως λένε ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ, έχει υποστεί στρατηγική ήττα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι η κρίση στην Κύπρο και τα όσα εξελίχθηκαν ανέδειξαν την ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ και όπως λένε «φωτίστηκε σε όλο της το μεγαλείο η τυχοδιωκτική στάση» του προέδρου του κ. Αλ. Τσίπρα.

Μάλιστα, συνεργάτες του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επενδύσει στην Κυπριακή κρίση και προσπάθησε να εκμεταλλευθεί τον πόνο του Κυπριακού λαού, σε μια δύσκολη συγκυρία, έχοντας ως αποκλειστικό στόχο να εξασφαλίσει μικροκομματικά οφέλη.

Δεν είναι τυχαίο, ότι η ΝΔ με προσωπική εντολή του κ. Σαμαρά, έχει επιλέξει τη μετωπική σύγκρουση με το ΣΥΡΙΖΑ και καθημερινά αναδεικνύονται οι αντιφατικές δηλώσεις των στελεχών του, σε μια προσπάθεια να ακυρωθεί ο πολιτικός λόγος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ενδεικτική ήταν και οι δυο χθεσινές ανακοινώσεις του γραφείου τύπου της ΝΔ για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ: «Αντί να ζητήσουν συγγνώμη, επιμένουν να κάνουν υποδείξεις στον Κυπριακό λαό. Το θράσος τους δεν έχει όρια» και «Το νέο πιο σύντομο ανέκδοτο: “σύνθετες, ολοκληρωμένες πολιτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ”».

Στην Ιπποκράτους επισημαίνουν ότι, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιμείνει με ένταση για έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής την ώρα που εξελισσόταν η διαπραγμάτευση της Κύπρου με τη Ρωσία και την Ε.Ε., τώρα τηρεί σιγή.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας την Τετάρτη στο Πολιτικό Συμβούλιο, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ότι επενδύουν στο καταστροφικό σενάριο για την Ελλάδα.

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος κατηγορεί τα δυο κόμματα για πατριδοκαπηλεία και εξυπηρέτηση πολύ συγκεκριμένων συμφερόντων και κάλυψη ανθρώπων που οφείλουν να απολογηθούν για την κατάσταση στην Κύπρο.

Η ΔΗΜΑΡ καταγγέλλει ότι δεν μπορεί ο δημαγωγικός λόγος που προσπαθεί να εμφανίσει το ναυάγιο της πολιτικής της μονομερούς καταγγελίας, να εμφανίζεται ως αδιάλλακτη, αγωνιστική δράση.

Την Τετάρτη το μεσημέρι, οι πρόεδροι του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, οι κκ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν στη Βουλή, έπειτα από πολύ καιρό, και συζήτησαν διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων οι εξελίξεις στην Κύπρο και στην ευρωζώνη, αλλά και η λειτουργία του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης.