Η περίοδος που διανύουμε είναι γεμάτη από αγώνες, κρίσεις και καταρρεύσεις σε όλα τα επίπεδα όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου και θεωρούν ότι έχουν να διαχειριστούν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που προβληματίζει τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά στον μέγιστο βαθμό.

«Έχουμε να λύσουμε ένα δύσκολο σταυρόλεξο, στο οποίο βλέπουμε να μετακινούνται τα μαύρα κουτάκι, εξέλιξη που μας δυσκολεύει ακόμα περισσότερο» έλεγε προς «Το Βήμα» στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, θέλοντας να δείξει πόσο φοβίζει την κυβέρνηση το απρόβλεπτο.

Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται σε όλους τους συνομιλητές τους, ιδιαίτερα προβληματισμένος για την επόμενη μέρα, αδυνατώντας, τόσο αυτός, όσο και οι συνεργάτες του να προβλέψουν τις εξελίξεις και το πόσο θα επηρεάσει η κρίση στην Κύπρο την ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, κανείς δεν ξέρει εάν και πως μπορεί να απειληθεί, ανά πάσα στιγμή και με οποιαδήποτε αφορμή, η πολιτική, οικονομική και κοινωνική σταθερότητα στη χώρα, ενώ με προβληματισμό και σκεπτικισμό παρακολουθούν στο πρωθυπουργικό επιτελείο και την αντίδραση της ελληνικής οικονομίας, αφού «καμπανάκι» κτύπησε η πτώση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Αυτό που φοβάται η κυβέρνηση, παρά την προσπάθεια να διαχωριστεί η περίπτωση της Ελλάδας με αυτή της Κύπρου, είναι να μην αναζωπυρωθεί το λεγόμενο «country risk», δηλ. το ρίσκο χώρας, ενώ υπάρχουν ακόμα μεγάλες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

«Κλείστε εκκρεμότητες»

Σε αυτό το ρευστό τοπίο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υποδεχθεί την τρόικα και ήδη η εντολή του Πρωθυπουργού είναι σαφής και προς κάθε εμπλεκόμενο υπουργό: «τρέξτε και κλείστε όλες τις εκκρεμότητες».

Η επιστροφή της τρόικας την επόμενη εβδομάδα έχει σημάνει συναγερμό στον τρικομματικό συνασπισμό με τον Πρωθυπουργό να διαμηνύει σε όλους ότι πρέπει πάση θυσία να εμφανιστεί πανέτοιμη η κυβέρνηση.

Ο κ. Σαμαράς δεν θέλει να δώσει δικαιώματα για νέες παρατηρήσεις και καθυστερήσεις που θα δημιουργήσουν εμπλοκή στην αποδέσμευση των 2,8 δισ. ευρώ που είναι η δόση του Μαρτίου, ενώ θέλει να δημιουργηθούν και οι κατάλληλες συνθήκες, για να μην υπάρξει πρόβλημα και με την επόμενη δόση των 6 δισ. ευρώ.

Το Eurogroup στις 12 Απριλίου για τα 4,2 δισ. ευρώ, ενώ στις αρχές Μαïου θα δώσει το «πράσινο φως» και το ΔΝΤ για το μερίδιό του που είναι 1,8 δισ. ευρώ.

Ο εφιάλτης της ρήτρας

Στόχος της κυβέρνησης είναι να είναι πανέτοιμη για τις συζητήσεις με την τρόικα και να μην επαναληφθούν τα προβλήματα που υπήρξαν στην πρόφαση επίσκεψή της, η οποία οδηγήθηκε σε ναυάγιο.

Το μεγάλο όμως πρόβλημα που θα κληθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση είναι το δημοσιονομικό «κενό» που έχει προκύψει για το διάστημα 2013-2014 και ανέρχεται περίπου σε 2,4 δισ. ευρώ.

Από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδουν ότι δεν υπάρχει ζήτημα να ληφθούν νέα μέτρα, αν και υπάρχει ο «εφιάλτης» της ενεργοποίησης των ρητρών αυτόματης διόρθωσης του προϋπολογισμού εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου.

Τα ανοικτά μέτωπα

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν πιστεύουν ότι θα υπάρξει πρόβλημα με το πρόγραμμα κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και εκτιμούν ότι η τρόικα θα δεχθεί την πρόταση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκη για οριστική αποχώρηση 5.000 υπαλλήλων έως το τέλος του 2014.

Εκκρεμότητα υπάρχει ακόμα με το ειδικό τέλος επί των ακινήτων που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αφού παρά την άποψη του Μεγάρου Μαξίμου για παράταση της υφιστάμενης διαδικασίας, αντιδρούν το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ.

Αγκάθι είναι και η αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού, καθώς η τρόικα θέτει θέμα αρμοδιοτήτων της νέας γενικής γραμματείας εσόδων και κυρίως επιθυμεί να μην είναι υπό τον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών.

Για τις ρυθμίσεις χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες, θεωρούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι η χρυσή τομή θα βρεθεί και οι δόσεις θα είναι είτε 36 ή 48 και λένε ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι μείζον.

Στο πλαίσιο κλεισίματος των εκκρεμοτήτων, υπερψηφίστηκε με ψήφους 165 υπέρ, 93 κατά και 4 «παρών» το άρθρο 32 με τις ρυθμίσεις για θέματααποκρατικοποιήσεων, από το νομοσχέδιο τουυπουργείου Οικονομικώνγια τα νέα επενδυτικά εργαλεία.