Η ιδέα του δημοψηφίσματος, αρχικά ως πρόταση για την Κύπρο, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες και ενδείξεις και για την περίπτωση άλλων χωρών -άγνωστο εάν σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα- συνιστά πλέον την κεντρική εναλλακτική πρόταση του κ. Αλ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ για την χάραξη πολιτικής γραμμής απέναντι στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.
Το ζήτημα ετέθη ευθέως (σε ό,τι αφορά την Κύπρο) κατά τη σύσκεψη της ηγεσίας του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), του οποίου ο κ. Τσίπρας είναι αντιπρόεδρος, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Τετάρτη.
Ακροθιγώς στο ζήτημα είχε αναφερθεί και την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Ι. Δραγασάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον κ. Τσίπρα. Όμως τότε ο κ. Δραγασάκης είχε κατ΄ ουσίαν μιλήσει συντασσόμενος με την πρόταση του ΑΚΕΛ και πάντως προτού ληφθεί η απόφαση του eurogroup.
Ο τρόπος με τον οποίο οι κκ. Τσίπρας και Πιερ Λοράν (Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας και πρεδρος του ΚΕΑ) αναφέρθηκαν την Τετάρτη εμφατικά στο θέμα του δημοψηφίσματος μέσω του οποίου οι Κύπριοι να αποφασίσουν για την τύχη τους, συνδυάζεται και συμπίπτει με πληροφορίες από το περιβάλλον του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για την γενικότερη εφαρμογή της μεθόδου των δημοψηφισμάτων προς άσκηση πολιτικής.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, σε δηλώσεις του και αφότου αποδοκίμασε εκ νέου την απόφαση για το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο και την αλλαγή στρατηγικής της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα «κανένας πολίτης σε καμιά χώρα της ευρωζώνης να μην αισθάνεται ασφάλεια», σημείωσε: «Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στον κυπριακό λαό, καθώς και την υποστήριξή μας στο αίτημα πολιτικών δυνάμεων της Κύπρου την τελική απόφαση να την πάρει ο ίδιος ο κυπριακός λαός με δημοψήφισμα», ενώ υπογράμμισε: «Ο κυπριακός λαός και οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να έχουν την τελική επιλογή για το ίδιο τους το μέλλον».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΚΕΑ, κ. Λοράν είπε: «Θα θέλαμε να επιβεβαιώσουμε την αλληλεγγύη μας στον κυπριακό λαό, την αντίθεσή μας σε αυτό το σχέδιο, την υποστήριξή μας στο αίτημα δημοκρατικών διαδικασιών στην Κύπρο, ώστε καμία απόφαση να μην ληφθεί χωρίς να συμβουλευτούν τους κύπριους μέσω ενός δημοψηφίσματος».
Χωρίς ο ίδιος ο κ. Τσίπρας να έχει αναφερθεί σε δημοψήφισμα για το θέμα του ευρώ ή της ευρωζώνης, γεγονός είναι ότι μιλά για τις δυνατότητες που παρέχουν τα δημοψηφίσματα προκειμένου να σχηματίζονται σαφή μέτωπα και να εξασφαλίζεται λαϊκή στήριξη και νομιμοποίηση για συγκεκριμένες πολιτικές.
Επανεξέταση πολιτικής και χρονοδιαγράμματος;
Κατόπιν αυτών αναμένεται το αν και κατά πόσον ο κ. Τσίπρας θα συγκεκριμενοποιήσει την πρότασή του για δημοψήφισμα και σε άλλες χώρες. Η εξέλιξη έρχεται πάντως σε μία συγκυρία κατά την οποία η συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάψει και ο κ. Τσίπρας πιθανώς θα κληθεί να επανατοποθετηθεί για τη θέση του ότι «εθνικό μας νόμισμα είναι το ευρώ».
Σχετικές προκλήσεις έχουν ήδη διατυπωθεί μέσω της αρθρογραφίας και των τοποθετήσεων στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας, ενώ μία πρώτη οργανωμένη συζήτηση και υπό το πρίσμα των δραματικών εξελίξεων στην Κύπρο, αναμένεται να διεξαχθεί στην σημερινή συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί μεταξύ των άλλων θα αποφασιστεί και το αν θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος στις 4 και 5 Απριλίου, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Στην συνεδρίαση αυτή, αναμένεται, πέραν της αναμενόμενης εσωτερικής αντιπαράθεσης, να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για τον χρόνο διεξαγωγής του ιδρυτικού συνεδρίου.
Ο κ. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα επιθυμούν την διεξαγωγή το συντομότερο δυνατόν και πάντως πριν το καλοκαίρι, ο κ. Π. Λαφαζάνης και η Αριστερή Πλατφόρμα επιδιώκουν μία μετάθεση σε μεταγενέστερο χρόνο. Είναι πάντως πιθανόν, οι καταιγιστικές εξελίξεις του τελευταίου 10ημέρου και τα όσα ακολουθήσουν να οδηγήσουν και την Κουμουνδούρου σε μία επανεξέταση του χρονοδιαγράμματος.