«Tο «όχι» των Κυπρίων θα κυνηγά για πάντα τον κ. Σαμαρά και τον κ. Στουρνάρα», τόνισε το απόγευμα της Πέμπτης ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στο 7ο συνέδριο της Νεολαίας του Συνασπισμού.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι το κυπριακό «όχι» θα κυνηγά για πάντα «τις θλιβερές φιγούρες που χτύπαγαν τα τραπέζια ουρλιάζοντας πως δεν υπάρχει όχι, δεν υπάρχουν όροι, δεν υπάρχει αντίσταση και πρέπει να δεχτούμε ό,τι και αν μας ζητήσουν» και προέβλεψε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες και με αυτές τις πολιτικές «μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση της Ευρώπης. Οσοι και όσες στην Ελλάδα συντάσσονται μαζί τους, συντάσσονται με αυτή τη βαρβαρότητα».
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι όσα συμβαίνουν κατά το πρόσφατο διάστημα σχεδόν με κινηματογραφική ταχύτητα «δεν θα μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι αποτελούν επιλογές κρατών ή ενώσεων κρατών σε καιρό ειρήνης, αλλά πολεμικές κινήσεις».

Μιλώντας για τις εξελίξεις στην Κύπρο είπε ότι «η απόπειρα αρπαγής των καταθέσεων, το κύμα εξώσεων στην Ισπανία, οι συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων στην Ελλάδα και στην Ιταλία προκαλούν πλέον σοβαρή κοινωνική κατακραυγή και ξεσηκωμό σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Επανέλαβε δε ότι η Κύπρος είπε ένα μεγάλο «όχι» στις αυθαίρετες πολιτικές λεηλασίας και τόνισε ότι «το όχι αυτό, ανεξάρτητα από την εξέλιξη των πραγμάτων, έχει μια ιστορική αξία και σημασία. Γιατί είναι το πρώτο όχι στους διαρκείς εκβιασμούς, το πρώτο όχι στη νεοφιλελεύθερη ηγεμονία της στρατηγικής της κυρίας Μέρκελ στην Ευρώπη».
Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η απόφαση της Κυπριακής Βουλής «ανοίγει τον δρόμο για την αντίσταση των κοινωνιών και των λαών» και ότι «το όχι της Κύπρου πρέπει να στηριχτεί, να ενωθεί με άλλες φωνές αντίστασης, να γίνει υπόθεση όλων των χωρών που βρίσκονται σήμερα δεσμευμένες στα μνημόνια λιτότητας».
«Δεν γνωρίζω ποια κατάληξη θα έχει αυτή η δύσκολη μάχη που δίνει ο κυπριακός λαός», είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Οποια πάντως και αν είναι, θα μείνει πίσω μια παρακαταθήκη. Είναι – σε πολιτικό και συμβολικό επίπεδο – η κατεδάφιση των υποστηρικτών του μνημονίου στην Ελλάδα. Είναι η αποκαθήλωση αυτής της θλιβερής τριάδας που κυβερνά ελέω Μέρκελ την Ελλάδα».
Στη συνέχεια ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «ήρθε η ώρα για μία νέα αριστερή κυβέρνηση» και «δεν θα είναι μια απλή αλλαγή, γιατί ως τέτοια δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτε», αλλά «ανατροπή ενός φαύλου καθεστώτος, ανατροπή του πελατειακού συστήματος. Θα είναι αποκαθήλωση της πρωτοκαθεδρίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος πάνω στον κόσμο της εργασίας».