Τηλεφωνική επικοινωνία με τον επίτροπο Όλι Ρεν και τον στενό συνεργάτη της Άνγκελα Μέρκελ, ευρωβουλευτή Έλμαρ Μπροκ, είχε -μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη θύελλα που προκάλεσε η απόφαση για «κούρεμα» στις καταθέσεις.

Το μήνυμα Αναστασιάδη προς τους δύο ευρωπαίους αξιωματούχους ήταν κοινό και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όταν σας προειδοποιούσα ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή για να εγκρίνει την συμφωνία δεν ακούγατε και επιμένατε. Να δώσετε χαιρετίσματα στην κ. Μέρκελ».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διέψευσε επίσης κατηγορηματικά πληροφορίες που τον ήθελαν να έχει απορρίψει πρόταση για εξαίρεση των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ από το τέλος επί των καταθέσεων.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης ανέφερε ότι «αντίθετα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε τη μάχη για να αποτρέψει αυτή την πρωτοφανή εξέλιξη», η οποία, όπως προσθέτει, «τελικά επιβλήθηκε με τρόπο εκβιαστικό από αυτούς που σήμερα προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις δικές τους αποφάσεις».

Μιλώντας στο ενημερωτικό μαγκαζίνο του ARD ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να κατέστησε υπεύθυνους την κυπριακή κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ για την απόφαση του Eurogroup που θέλει και τους μικροκαταθέτες να συμμετάσχουν στο κόστος της διάσωσης της Κύπρου.

«Τόσο η γερμανική κυβέρνηση όσο και το ΔΝΤ, σεβάστηκαν την ρύθμιση για τη διασφάλιση των καταθέσεων», είπε ο Σόιμπλε. «Εκείνοι προέκριναν τη λύση αυτή και θα πρέπει τώρα να την εξηγήσουν στον κυπριακό λαό», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός, όπως μετέδωσε η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle.