από metereologos.gr
Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018
 
 

Λεπτό προς λεπτό οι δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο - Απόφαση σταθμός της Βουλής - Καταψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το κούρεμα

Τι αναφέρει το νομοσχέδιο για τις καταθέσεις - Ποιος ο ρόλος της Γκαζπρομ - Γιατί η Μέρκελ δεν θέλει να πάρει η Λευκωσία βοήθεια από την Ρωσία - Πρόταση Κύπρου για αγορά των δύο τραπεζών από τη Ρωσία έναντι ενός ευρώ - Τηλεφωνική συνομιλία Αναστασιάδη-Μέρκελ
 Λεπτό προς λεπτό οι δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο - Απόφαση σταθμός της Βουλής - Καταψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το κούρεμα
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Του απεσταλμένου μας στη Λευκωσία

Δραματικές οι εξελίξεις στην Κύπρο καθώς λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι πληροφορίες ανέφεραν ότι θα αρχίσει τελικά, όπως και έγινε, η συζήτηση στις 6 το απόγευμα στην κυπριακή Βουλή για το κούρεμα. Στις ομιλίες τους οι εκπρόσωποι των κυπριακών κομμάτων τάχτηκαν όλοι κατά του κουρέματος των καταθέσεων. Το νομοσχέδιο τελικά καταψηφίστηκε με 36 όχι και 19 αποχές, κανένας δεν ψήφισε υπέρ

Δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία και εκατοντάδες δημοσιογράφοι έχουν φτάσει στο νησί και μεταδίδουν τις εξελίξεις.

Λίγο πριν αναχωρήσει για τη Μόσχα παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μ. Σαρρής. Ο πρόεδρος δεν έκανε αποδεκτή την παραίτησή του. Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρουι δέψευσε μέσω του πρακτορείου Reuters, ότι υπέβαλε την παραίτησή του. Ο υπουργός πέταξε προς τη Μόσχα μεταφέροντας πρόταση για αγορά από τη Ρωσία έναντι 1 ευρώ των τραπεζών Λαϊκή και Τράπεζα Κύπρου. Μαζί του πήγαν και πολλοί επιχειρηματίες που έχουν επιχειρηματικές σχέσεις με τη Ρωσία.

Τα γεγονότα της Τρίτης

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική συνομιλία Αναστασιάδη-Μέρκελ στην οποία ο κύπριος πρόεδρος την ενημέρωσε για την πιθανή καταψήφιση της προτασης του κουρέματος από τη Βουλή. Η καγκελάριος ρώτησε που θα βρει η Κύπρος τα χρήματα και ο κ. Αναστασιάδης απα΄ντησε ότι έχει άλλα σχέδια τα οποία προσπαθεί να τα συντάξει και τα δουν στη Γερμανία. Επίσης της τόνισε ότι παρά τις προσπάθειές του οι βουλευτές δεν πείθονται να ψηφίσουν το κούρεμα

Καθώς η κυβέρνηση παραδέχεται ότι δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία αποφάσισε να απέχουν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ έτσι ώστε το νομοσχέδιο να καταψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία και να σταλεί μήνυμα στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Το CNN σε ανταποκρισή του από τη Λευκωσία δίνει συγχαρητήρια στην Κύπρο για το ηχηρό όχι στην τρόικα υποστηρίζοντας ότι η καυτή πατάτα βρίσκεται στα χέρια της.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα 36 από τους 56 βουλευτές δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν όχι, ενώ ακόμα και από τους 19 βουλευτές του ΔΗΣΥ υπήρχε αμφιβολία αν θα το ψήφιζαν όλοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μια βουλευτής του ΔΗΣΥ η κυρία Στέλλα Κυριακίδη απουσιάζει στην Αργεντινή, (έχει πάει να παντρέψει τον υιό της) δεν έχει επιστρέψει ακόμα.

Η κυβέρνηση φαίνεται να αποδέχεται τα ως τώρα δεδομένα, μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ειδοποίησε και τους εταίρους στην Ευρωζώνη ότι τέτοιου είδους νομοσχέδιο παρά τις χθεσινοβραδινές αποφάσεις βελτίωσης του έκτακτου Eurogroup δύσκολα θα ψηφιστεί.

Ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Ν. Αναστασιάδης δήλωσε ότι θα σεβαστεί οποιοδήποτε αποτέλεσμα αλλά διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Βουλή θα απορρίψει το νομοσχέδιο για κούρεμα καταθέσεων.  Μιλώντας στη σουηδική τηλεόραση, είπε ότι η Βουλή θα τοποθετηθεί αρνητικά διότι θεωρεί και πιστεύει ότι είναι άδικο και πλήττει τα συμφέροντα της Κύπρου γενικότερα.

Ερωτηθείς πως θα χειριστεί την κατάσταση, είπε ότι η κυβέρνηση έχει τα σχέδιά της, δηλαδή «σχέδιο β'» αλλά δεν το ανακοινώνει..

Σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει από τις 5 το απόγευμα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, ενώ έγινε γνωστό ότι η προεδρία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα γραφεία της Καγκελαρίου Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών της Γερμανία κ. Σόιμπλε με σκοπό να αυξηθεί το ποσό της βοήθειας προς την Κύπρο ώστε να μπορέσουν να μετριαστούν τα μέτρα.

Ακόμα και την τελευταία στιγμή υπήρχαν βουλευτές του ΔΗΣΥ που ζητούσαν την αναβολή της συζήτησης στη Βουλή.

Δραματική έκκληση από τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας για υπερψήφιση του νομοσχεδίου όπως συμφωνήθηκε από την τρόικα, λέγοντας ότι σε περίπτωση καταψήφισης θα υπάρξει κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος κάτι που υποστηρίξει και η ΕΚΤ.

Μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιείται αυτή την ώρα έξω από όλα τα κόμματα ακόμα και το ΔΗΣΥ. Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα όπως Μέρκελ έξω από τη χώρας μας, Είμαστε άνθρωποι όχι αριθμοί, Οχι στην τρόικα, Λέμε το πρώτο οχι για την Ευρώπη.

Η κατάσταση είναι όντως δραματική καθώς η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και μαζί με αυτό ολόκληρης της οικονομίας της Κύπρου δεν φαντάζει πλέον ένας μακρινός εφιάλτης αλλά ένα πραγματικό γεγονός.

Το ναι στο κούρεμα των καταθέσεων αποτελεί μία οδυνηρή λύση και μια μεγάλη μαχαιριά σε ένα μικρό κράτος και σε μία λιλιπούτεια οικονομίας που αναπνέω από τον τομέα των υπηρεσιών.

Και όλα αυτά μέσα σε μία διεθνή κατακραυγή κατά τις απόφασης που βάζει χέρι στις καταθέσεις όχι μόνο των μικρών αλλά και των ξένων, κυρίως Ρώσων αλλά και Βρετανών και Αμερικανών.

Η ζημιά είτε με την έγκριση είτε όχι της Βουλής έχει γίνει, και έχει κοστίσει ανυπολόγιστα στην οικονομία και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αφού δεν είναι λίγες οι πληροφορίες που έρχονται ότι όταν ανοίξουν οι Τράπεζες και τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα στην Κύπρο, οι κύπριοι καταθέτες (43 δισ. ευρώ, οι Ρώσοι (40 δισ. ευρώ) και οι άλλοι ξένοι θα σηκώσουν τα λεφτά τους από τις Τράπεζες.

Εάν υπάρξει απόρριψη του κουρέματος, κάτι που είναι και το πιο πιθανό, θα τερματιστεί αμέσως η ρευστότητα προς τη Λαϊκή Τράπεζα συμπαρασύροντας μαζί ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα, ενώ φόβοι υπάρχουν για ντόμινο σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης.

Το πιο ανησυχητικό εδώ στη Λευκωσία είναι ότι η Κύπρος νιώθει μόνη (πιο μόνη και από την εισβολή του Αττίλα το 1974) αφού η αδελφική της χώρα η Ελλάδα ζει εξίσου τραγικές στιγμές με την οικονομία της.

Από το πρωί της Τρίτης πραγματοποιείται ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή της τρόικας στο κυπριακό υπουργείο Οικονομικών για την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου για το ποσοστό του κουρέματος των καταθέσεων το οποίο θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Στη σύσκεψη μετέχει ο διοικητής και ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και βεβαίως η κυρία Ντέλια Βελκουρέσκου του ΔΝΤ πό το άγρυπνο βλέμμα της οποίας συντάσσεται το νομοσχέδιο. Πληροφρίες αναφέρουν ότι τελικά δεν θα υπάρχει κούρεμα στις καταθέσεις έως 20.000 ευρώ, από 20-100.000 θα είναι 6,75% και πάνω από 100.000 το κούρεμα θα είναι κλιμακωτό έως 9,9%.

Τα βλέμματα πάντως στην Κύπρο είναι στραμμένα προς τη Μόσχα καθώς σήμερα αναμένεται να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με των ρώσο πρόεδρο Πούτιν σε μια προσπάθεια να εξηγήσει ο κύπριος πρόεδρος στους οργισμένους Ρώσους την απόφαση για το κούρεμα των καταθέσεων και τη διάσωση της Κύπρου.

Η καγκελάριος της Γερμανίας επιχείρησε σήμερα Τρίτη να σταματήσει οποιαδήποτε προσπάθεια για βοήθεια της Κύπρου από τη Ρωσία. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι: «υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα το βράδυ μεταξύ της Καγκελαρίου και του προέδρου της Κύπρου στην οποία η κυρία Μέρκελ επέμεινε ότι οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο διάσωσης πρέπει να διεξαχθούν αποκλειστικά από την τρόικα».

Οι Ρώσοι και η Γκαζπρομ

Παρά τις διαψεύσεις τόσο από την Προεδρία της Κύπρου όσο και από την Γκαζπρομ περί εμπλοκής της Ρωσίας στη σωτηρία της κυπριακής οικονομίας μέσω της εταιρείας αυτής πηγές στη Λευκωσία επιμένουν.

Μάλιστα το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) πιστεύει ότι πρέπει να αποφευχθεί μέχρι την τελευταία ώρα το μνημόνιοδια της εμπλοκής της Ρωσίας είτε αυτό σημαίνει να δοθεί ο τερματικός σταθμός φυσικού αερίου στην Επισκοπή είτε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ είτε ακόμη και διευκολύνσεις για τον ρώσικο στόλο στη Μεσόγειο.

Από πλευράς Ρωσίας πάντως οι δηλώσεις ήταν εχθρικές εναντίον της ΕΕ και ειδικότερα εναντίον της Κύπρου.

Ο Ρώσος Πρόεδρος εξήγγειλε αλλαγή της στάσης της χώρας του έναντι της Κύπρου αφήνοντας τα πάντα ανοιχτά ενώ ο υπουργός Οικονομικών κ. Σιλουάνοφ δήλωσε ότι πλέον η Ρωσία δεν δεσμεύεται ότι θα παρατείνει την αποπληρωμή του κυπριακού δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που λήγει το 2016.

Ούτε βέβαια μπαίνει σε συζήτηση για περαιτέρω δανειοδότηση της κυπριακής οικονομίας.

Πηγές; μάλιστα από τη ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία δήλωναν σε κυπριακά ΜΜΕ ότι «το κλίμα στις σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας δεν είναι αυτό που επιθυμούμε», κάτι που φάνηκε μέσα και από τις μαζικές προσγειώσεις ιδιωτικών τζετ ρώσων μεγιστάνων στο αεροδρόμιο της Λάρνακα που ενδιαφέρονται να σώσουν τα «ριάλιά» τους.

Τι τελικά συμβαίνει με τη Ρωσία; Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ρώσοι δεν θέλουν να εμπλακούν αυτή την ώρα που παίρνονται οι αποφάσεις για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου. Βρίσκονται σε στάση αναμονής για την επόμενη ημέρα όπου οποιαδήποτε βοήθεια θα είναι καλοδεχούμενη ακόμα και με δυσμενέστερους όρους για την Κύπρο. Δηλαδή τα ανταλλάγματα για τη βοήθεια θα είναι πολύ μεγαλύτερα από οποιαδήποτε άλλη φορά.


Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κύπρος: Σε βαρύ κλίμα οι πολιτικές εξελίξεις - Νέα αναβολή της συνεδρίασης της Βουλής 
Διάγγελμα Αναστασιάδη: Η Κύπρος ζει τις πιο τραγικές στιγμές από το 1974 
Κύπρος-Σοκ και οργή: Δραματικές οι εξελίξεις 
Η Κύπρος, το «κατοχικό δάνειο» και ο «τύπου Σόιμπλε» κουμμουνισμός 
Β. Σόιμπλε: Η Κύπρος. οι Βρυξέλλες και η ΕΚΤ ευθύνονται για το κούρεμα κάτω από τις €100.000 
Σε κλοιό διαδηλωτών συνεδρίασε η Κυπριακή Βουλή  
Το εθνικό καθήκον της Ελλάδας: να παλέψει με πάθος για την Κύπρο!  
Μπόφινγκερ για Κύπρο: Οι Ευρωπαίοι να ανησυχούν για τα λεφτά τους 
Τηλεφωνική επικοινωνία Σαμαρά-Αναστασιάδη 
ΗΠΑ: Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στη Κύπρο 
Αγνωστος Χ η επόμενη μέρα για την Κύπρο 
Σφοδρή επίθεση Στάινμπρουκ κατά της Μέρκελ για την Κύπρο  
Φ. Κουβέλης: Λύση για την Κύπρο εντός του ευρώ 
 
 
σχόλια (138)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος | 25/03/2013 15:51
  Όσοι βιαστήκατε να πανηγυρίστε το ''επιτυχημένο και ηρωικό'' ΟΧΙ της Κύπρου τι λέτε τώρα που τελικά συμφώνησε σε χειρότερους όρους;
  Είστε αφελείς!!!!!!!!!!
  απάντηση10
   
   
   
  ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ! | 20/03/2013 10:44
  Μία μικρή χώρα. με πολιτικούς που σέβονται τους ψηφοφόρους τους και την ιστορία της πατρίδας τους, έδωσε γερό χαστούκι στην Ευρώπη της Μέρκελ και των ομοίων της! Μπορεί να μην έχει η Ελλάδα τις πλάτες των Ρώσων,αλλά έχει τόσο πλούτο ακόμα και γεωφυσικό, που θα θα μπορούσε να τώρα τους Ευρωπαίους! Η Κύπριοι όρθωσαν το ανάστημά τους για άλλη μία φορά και έδειξαν σε όλους τους λαούς της Ευρώπης ότι δε γίνεται να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατρακύλα που αφορά όλη την Ευρώπη! Καλά έκανε και ταρακούνησε όλους τους αξιωματούχους του eurogroup!! Η ελληνική συγκυβέρνηση αν είχε λίγη πάνω της θα έπρεπε μα είχε παραιτηθεί!! Οι Κύπριοι συνάδελφοί τους τους ξεφτίλισαν!!
  paros
  απάντηση1913
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Απορία | 20/03/2013 08:14
  Μήπως έλαβαν εντολή πέρα από τον Ατλαντικό να πετάξουν την Κύπρο έξω από την Ε.Ε. γιατί στο Κυπριακό "οικόπεδο" πρέπει εξάπαντως να μπουν και οι Τούρκοι (ήδη το Ισραήλ τα ξαναφτιάχνει με την Τουρκία) και ν' αποκλειστεί εντελώς η Ρωσία από την Ανατολική Μεσόγειο; (βλ. και περίπτωση Συρίας, όπου τώρα ανακάλυψαν πως ο Άσαντ είναι δικτάτορας, δολοφόνος κ.λ.π.)
  ΑΡΧΕΛΑΟΣ
  απάντηση159
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Elalisa | 20/03/2013 08:08
  Oi koumparoi eixan tin kaliteri oikonomia,alla zilepsan ton Simiti pou ebgale ta Eura apo to ATM,Anti na perimenoun na doun pos pai i katastasi.Nomizo oi angloi sas mathane monon na odigitai aristera tipote allo.
  y.c-uk
  απάντηση78
   
   
  Στρουθοκαμηλισμός | 20/03/2013 04:19
  Ποιά αξιοπρέπεια της χώρας όταν παρακαλάς τη Ρωσία να σε εξαγοράσει σε τιμή ευκαιρίας; Ποιά αξιοπρέπεια χώρας που το νέο deal αν γίνει από ΕΕ θα είναι εξευτελιστικό a la Grece; Πού ήταν η αξιοπρέπεια της χώρας μας όταν αφήναμε Ρώσους τυχοδιώκτες να ξεπλένουν χρήμα που λήστευαν από τον λαό της καταρέουσας Σοβιετικής ένωσης; Δεν λέω καλό, κακό ή μεσαίως ψημμένο! Λέω ότι η αξιοπρέπεια της χώρας μου έχει κάνει φτερά εδώ και δεκαετίες...δεν περίμενα τον Σόιμπλε να με "ξευτελίσει", το είχαν ήδη καταφέρει πολιτικές σε Κύπρο/Έλλάδα και ο παχουλός γείτονας!
  Ostrich Graveyard
  απάντηση2111
   
   
  Περιμένετε 24 ώρες και μετά μιλάτε... | 20/03/2013 02:17
  Έχω βαρεθεί να ακούω αριστερούς και ακροδεξιούς να αναμασσάνε τα ίδια λόγια. Η Κύπριοι απλοί πολίτες δεν φταίξανε σε τίποτε, και ομολογουμένώς οι Κύπριοι τραπεζίτες δεν έπρεπε να μετατρέψουν την χώρα σε Ρωσικό προτεκτοράτο. Ο Τσίπρας ας μιλήσει στους Κύπριους όταν ανοιξουν και κλείσουν ταυτόχρονα οι τράπεζες. Φαίνεται πώς οι αριστεροί μας "φωστήρες" μισούν την "αντιδημοκρατική" και βάρβαρη Μέρκελ αλλά αγαπάνε τον "φιλάνθρωπο" και δημοκρατικότατο Πούτιν! Μρός γκρεμός και πίσω ρέμμα. ¨οταν θα κατακρυμνιστεί το τραπζικό σύστημα ή πουληθεί η Κύπρος στους Ρώσους, με τον Πούτιν στην θέση της Μέρκελ, δεν φαντάζομαι τα πράγματα και τόσο καλύτερα.......Ο Τσίπρας, λέει Πούτιν οι άλλοι λένε Μέρκελ ...
  Greekmaster
  απάντηση215
   
   
  correct decision | 20/03/2013 01:29
  Cyprus decision is correct. The EU plan would have lasted two days. If they had agreed, the foreign and local depositors would have taken their money and the banks would have collapsed anyway. What is the point of adding extra debt? Leadership is mostly responsibility. The EU does not lead and certainly is not responsible. They cannot get the simple problem of Cyprus right! Let alone Italy's and Spain's. History does not tolerate fools!
  Giorgos
  απάντηση80
   
   
  στο ίδιο έργο θεατές | 20/03/2013 01:00
  τώρα θα δώσουν και θα πάρουν τα εθνικο-κεντρικά κείμενα στον τύπο...όπως τότε με το βέτο του Καραμανλή κατά των Σκοπίων...και μετά θα ακολουθήσει το χάος...πουθενά ανάλυση της προκοπής από τα ΜΜΕ...κανείς δεν ξέρει τι σημαίνει το ΌΧΙ σε βάθος χρόνου...
  θεατής
  απάντηση51
   
   
   
  Ήθελα να δω τι γίνεται στο "ΟΧΙ"... | 20/03/2013 00:55
  Πάντα ήθελα να δω κάποιον να τους πηγαίνει κόντρα για να δούμε επιτέλους τι θα γίνει. Ισχύουν όσα μας έλεγαν ότι ή ψηφίζουμε μέτρα ή χρεοκοπούμε; Ισχύουν οι ισχυρισμοί ΓΑΠ και λοιπών ότι δεν μπορούμε να κρίνουμε μια καταστροφή που δε ζήσαμε; Ιδού η Κύπρος, ιδού και το πήδημα!
  Stelios F.
  απάντηση180
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Τουρκικά γονίδια.... | 20/03/2013 00:20
  Το έχω ξαναπεί... Δεν είμαστε Έλληνες εμείς. Έχουμε τουρκικά γονίδια, με λίγο από Μέση Ανατολή και λίγο από Βαλκάνια. Δεν εξηγείται αλλιώς. Δεν μπορεί όλες οι χώρες του Νότου να λένε 'όχι' στις παράλογες επιταγές της τρόικα και μόνο εμείς να τα δεχόμαστε όλα. Δεν μπορεί όλος ο βιασμός της Ελλάδας να μην έχει επιφέρει αλλαγή. Οι Κύπριοι είναι 100% Έλληνες. Εμείς είμαστε Τούρκοι που κατοικούμε στην Ελλάδα (βάζω και τον εαυτό μου μέσα)...
  Γιώργης
  απάντηση818
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Einai ilithio na milame gia mavro xrima stin Kipro.. | 20/03/2013 00:15
  Den exei na kanei me to poso kourevontai oi katatheseis, exei na kanei me to gegonos ayto katheayto. I dikaiologia tou mavrou xrimatos einai geleia. Gia na ginei dekti i Kipros stin EE simainei oti ekplirose oles tis diapragmateyseis gia ta 33 kefalaia tou koinotikou kektimenou. Den mporei na erxontai simera oi germanoi kai na milane gia mavro xrima. Apo tin stigmi pou egine dekti stin EE, de facto kai de jure ola itan sosta kamomena. To provlima einai oti dimiourgitai proigoumeno: Meno stin Italia, avrio mporei i Merkel na pei oti oloi oi Italoi exoun sxesi me tin mafia kai i idioktisia tous einai paranomi, opote mporei na zitisei to 6.6% tou spitiou mou na katasxethei.....
  To telos tous Euro
  απάντηση83
   
   
  Μπράβο στην Κύπρο!!! Δεύτερο ΟΧΙ!!! | 20/03/2013 00:10
  Εθνική, ατομική, παγκόσμια υπερηφάνεια!!!! Απόγονος της γενιάς του ΟΧΙ!!
  απόγονος της γενιάς του ΟΧΙ
  απάντηση1313
   
   
  Δεν υπάρχει ενωμένη Ευρώπη ! | 20/03/2013 00:07
  Δεν υπάρχει ενωμένη Ευρώπη ! Υπάρχουν Βόρειοι και Νότιοι Ευρωπαίοι ..και οι Κύπριοι ( τα αδέλφια μας , έτσι ? ) είναι πολύ , μα πάρα πολύ Νότιοι για τη Μέρκελ . Ενα μεγάλο μπράβο στην Κυπριακή Βουλή και κρίμα και ντροπή στους δικούς μας ....σκισογάτηδες εδώ ! Κάποιος έπρεπε να πεί όχι ! Η Κύπρος θα ανακάμψει πολύ πιό γρήγορα από εμάς εδώ στο ....Ελλαδιστάν όπου έχει χαθεί κάθε ίχνος εθνικής περηφάνειας . Οι εξελίξεις θα είναι τουλάχιστον ....ενδιαφέρουσες και ραγδαίες !
  Bruce Lee
  απάντηση84
   
   
  Ή ΤΑΙΝΙΑ ...... | 19/03/2013 23:32
  Η περιπέτεια τελείωσε, ...... τώρα αρχίζει το θρίλερ!
  TL
  απάντηση111
   
   
  ΛΟΓΙΑ | 19/03/2013 23:25
  Οι Κύπριοι βουλευτές ήσαν άντρες και όχι κότες, όπως οι δικοί μας...
  Frixos
  απάντηση1210
   
   
  Η κύπρος κέρδισε τη μάχη σήμερα... | 19/03/2013 23:24
  Αλλά μη ξεχνάμε ότι οι τραπεζίτες δεν χάνουν ποτέ τον πόλεμο.
  Τοιχοδιώχτης
  απάντηση112
   
   
  και... | 19/03/2013 22:56
  μπράβο στην κύπρο μπράβο
  πάλι μπράβο
  απάντηση107
   
   
  afana | 19/03/2013 22:35
  Και αμα καπιος θελει να αφησει μακρια μαλια .... τι με το στανιο θα τον κουρεψετε ...Ε ΟΧΙ...
  afana
  απάντηση60
   
   
  Το φαινόμενο λαφαζάνης. | 19/03/2013 22:26
  Κάτι που ξέχασα. Με τον λαφαζάνη η επιστήμη σηκώνει τα χέρια. Αυτός δεν έλεγε ότι εάν γίνουν κυβέρνηση θα πάρουν τα χρήματα από τις τράπεζες όταν τον ρώτησαν που θα βρουν λεφτά να εφαρμόσουν το πρόγραμμα τους? Τώρα που όντως πήγαν να τα πάρουν κάποιοι (και μάλιστα από ποιους? προφανώς όχι από μικροκαταθέτες ) πανηγυρίζει που δεν ψηφίστηκε. Βέβαια τόσο του κόβει, τόσα λέει. Και δεν κόβει τόσο μόνο σε αυτόν. Το ίδιο μυαλό (μάλλον την έλειψη μυαλού) διαθέτουν πάρα πολοί ΔΥΣΤΥΧΩΣ συνέλληνες (το δυστυχώς είναι και για τους πολλούς και για το ότι φέρουν Ελληνική ταυτότητα).
  Αχιλλέας
  απάντηση151
   
-