«Ζούμε τις πιο τραγικές στιγμές από το 1974» δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Αναστασιάδης στο διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό, απευθύνοντας έκκληση σε δραματικούς τόνους για την κύρωση της συμφωνίας στην ψηφοφορία-θρίλερ της Καθαράς Δευτέρας. Ο Κύπριος πρόεδρος δεσμεύθηκε για κινήσεις -υπό τη μορφή της διάθεσης μετοχών και ομολόγων- με στόχο την ανακοπή πιθανής μαζικής εκροής καταθέσων και δήλωσε ότι αναμένει διαφοροποίηση της απόφασης του Eurogroup για τους μικροκαταθέτες.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκακτης ανάγκης. Παραλάβαμε κράτος υπό χρεοκοπία» είναι τα λόγια με τα οποία ξεκίνησε το διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό το βράδυ της Κυριακής ο Νίκος Αναστασιάδης, λέγοντας ότι μπροστά στο φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας, με τον επακόλουθο κίνδυνο της εξόδου από το ευρώ, επέλεξε τη λιγότερο οδυνηρή επιλογή.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε απευθυνόμενος στους Κυπρίους ότι με τη συμφωνία που προκρίθηκε στο Eurogroup διασφαλίζεται οριστικά και αμετάκλητα η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους -«και οι μελλοντικές γενιές απαλάσσονται από τα δικά μας λάθη».

Προς αποφυγή ενδεχόμενου κινδύνου μαζικής εκροής καταθέσεων από την Κύπρο, ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως θα παραχωρηθεί σε όσους διατηρήσουν τις καταθέσεις τους για περίοδο δύο ετών το ήμισυ της αξίας της συνεισφοράς τους σε ομόλογα συνδεδεμένα με μελλοντικά έσοδα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Παράλληλα, ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε ότι αναμένει διαφοροποίηση των αποφάσεων του Eurogroup όσον αφορά τους μικροκαταθέτες -καθώς η συμφωνία προβλέπει κούρεμα όλων ανεξαιρέτως των αποταμιεύσεων σε ποσοστό 6,75% μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ.