Οποια μέρα κι αν έμπαινε κάποιος στη Βουλή την τελευταία εβδομάδα θα συναντούσε βουλευτές που «έβραζαν». Κι όχι βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά βουλευτές των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά δυσκολεύονται πια πολύ να υπερασπιστούν τις επιθυμίες της τρόικας. Η απαίτηση των εκπροσώπων των δανειστών μας να εξακολουθήσει να εισπράττεται το περίφημο χαράτσι για τα ακίνητα από τη ΔΕΗ, εξόργισε όχι μόνο τους βουλευτές του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, αλλά και τους βουλευτές της ΝΔ.«Δεν καταλαβαίνουν ότι δεν αντέχουμε άλλο; Δεν αντιλαμβάνονται ότι σε λίγο θα μας λιντσάρουν; Ή μήπως αυτός είναι ο στόχος τους;», ανέφεραν ορισμένα από τα στελέχη της ΝΔ που επικοινώνησαν την περασμένη εβδομάδα με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Ο κ. Σαμαράς προσπάθησε να τους καθησυχάσει, αλλά φαίνεται πως η ανοχή των κυβερνητικών βουλευτών απέναντι στη συμπεριφορά της τρόικας έχει πλέον εξαντληθεί.

Από την περασμένη εβδομάδα έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ένα κίνημα αμφισβήτησης και πολεμικής κατά της τρόικας, στο οποίο προσχωρούν όλο και περισσότεροι βουλευτές από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση. «Κάποτε είχαμε το αντιμνημονιακό μέτωπο. Τώρα αυτό έχει μετατραπεί σε μέτωπο κατά των τροϊκανών, καθώς πλέον δεν αμφισβητείται η ανάγκη εφαρμογής του μνημονίου, αλλά μόνο εκείνοι που πρότειναν τη λάθος συνταγή» τονίζει στο «Βήμα της Κυριακής» κορυφαίος κοινοβουλευτικός παράγοντας που έχει ήδη προειδοποιήσει και το Μέγαρο Μαξίμου να περιμένει εκπλήξεις σύντομα στις ψηφοφορίες και διαφοροποιήσεις βουλευτών, εφόσον η τρόικα επιμείνει στη σκληρή γραμμή.

Η αρχή έγινε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας που ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης ανακοίνωσε ότι η παράταξή του δεν συμφωνεί με την παράταση είσπραξης του τέλους ακινήτων από τη ΔΕΗ και για το 2013.
«Δηλώνει εκείνος ότι διαφωνεί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εμείς οι υπόλοιποι συμφωνούμε» παρατήρησαν την επομένη βουλευτές του ΠαΣοΚ αναγκάζοντας τον κ. Ευ. Βενιζέλο να δηλώσει ότι διαφωνεί κι εκείνος. «Γιατί, εμείς συμφωνούμε;» άρχισαν να μουρμουρίζουν και οι βουλευτές της ΝΔ, βάλλοντας κατά των κκ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ.
«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει και η στάση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκη στο ζήτημα των απολύσεων. «Δεν μπορεί να κάνει εκείνος αντίσταση στην τρόικα, η κυβέρνηση να δείχνει ότι τον στηρίζει κι εμείς να πληρώνουμε το κόστος» επισημαίνουν οι βουλευτές της ΝΔ.
Θα ήταν λάθος να υποθέσει κανείς ότι στο κίνημα κατά της τρόικας συμμετέχουν μόνο οι γνωστοί «φωνακλάδες» βουλευτές της ΝΔ. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε δημόσιες παρεμβάσεις κατά της τρόικας, εφόσον επιμείνει στην αδιάλλακτη στάση της και κατά τη δεύτερη φάση των διαβουλεύσεων, προετοιμάζονται να προχωρήσουν και «μεγάλα ονόματα» του κυβερνητικού μπλοκ, όπως η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και οι κκ. Α. Σπηλιωτόπουλος, Β. Πολύδωρας κ.ά. Θεωρείται επίσης βέβαιο ότι στον χορό θα μπουν και οι κορυφαίοι του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, δημιουργώντας μια ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή που δεν θα μπορεί πια να αγνοηθεί.
Ακόμη και αν πέσουν οι τόνοι πάντως κατά της τρόικας από τους βουλευτές, θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι το μέτωπο θα αναζωπυρωθεί τον Ιούνιο που η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να ψηφίσει το νέο φορολογικό της νομοσχέδιο. Στις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου οι βουλευτές της ΝΔ απαιτούν να μειωθεί τουλάχιστον ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής, να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση και να δοθεί ένα μήνυμα ότι η υπερφορολόγηση των Ελλήνων θα αρχίσει σταδιακά να αποκλιμακώνεται. Ολες αυτές τις προτάσεις όμως τις απορρίπτει εκ των προτέρων η τρόικα εκτιμώντας ότι θα δημιουργήσει περαιτέρω υστέρηση των εσόδων χωρίς να αλλάξει το κλίμα στην αγορά. Μια μεγάλη ομάδα βουλευτών της ΝΔ, αλλά και σχεδόν όλοι του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, διαμηνύουν στην κυβέρνηση ότι δεν προτίθενται να υπερψηφίσουν ένα τέτοιο φορολογικό νομοσχέδιο, επειδή θα δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ψηφίζονται νέα μέτρα, παρ’ ότι απλώς θα κωδικοποιηθεί η ισχύουσα νομοθεσία.

Ζητούν αλλαγές
Πόλεμος στη ΝΔ για το σχέδιο «Αθηνά»

Αναβρασμό στη ΝΔ και κυρίως στους βουλευτές που εκλέγονται στην περιφέρεια προκαλεί την τελευταία εβδομάδα και το σχέδιο «Αθηνά» που τροποποιεί το οργανόγραμμα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ της χώρας.
Βουλευτές της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Εύβοιας και άλλων περιοχών που θίγονται πολιόρκησαν την Πέμπτη τα γραφεία του Προέδρου της Βουλής και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της ΝΔ ζητώντας άμεσες τροποποιήσεις, μετά την παραίτηση ολόκληρων δημοτικών συμβουλίων στο Μεσολόγγι και στο Αίγιο.
Στο σχέδιο «Αθηνά» επιμένουν πάντως ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, που κατέθεσε την Παρασκευή στο ΣτΕ τα σχετικά διατάγματα, αλλά και ο Πρωθυπουργός που στηρίζει ολόψυχα τον υπουργό του. Στο πλευρό τους βρίσκεται και μια ομάδα βουλευτών της ΝΔ υπογραμμίζοντας πως «αλίμονο στην Παιδεία αν επικρατήσει και πάλι η λογική του ρουσφετιού». Ομως οι αντιδράσεις έχουν επεκταθεί και στους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και του ΠαΣοΚ, αντιπροσωπείες των οποίων επισκέφθηκαν διαδοχικά τον κ. Αρβανιτόπουλο απαιτώντας αλλαγές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ