Ο κ. Στέλιος Σταυρίδης, νέος επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, δηλώνει πάνω απ’ όλα μάνατζερ και εξπέρ στις αποκρατικοποιήσεις. Αν και γεννήθηκε, όπως λέει, φτωχός, ωστόσο διαθέτει 11 ιδιόκτητες πισίνες στην Κεφαλλονιά, οικία στη Φιλοθέη, σύζυγο πλουσία, βίλες που ενοικιάζει στην Κεφαλλονιά και ένα πλούσιο βιογραφικό. Ξεκίνησε από υπάλληλος σε τσιμεντοβιομηχανία, συνέχισε σε εταιρεία με πλακάκια υγιεινής, σε φαρμακοβιομηχανία, σε κλωστοϋφαντουργία, ως μάνατζερ σε ξενοδοχεία, ως στέλεχος σε πετρελαϊκές εταιρείες, βρέθηκε στην ΑΓΕΤ «Ηρακλής» συναντώντας τότε τον περίφημο Τζ. Παντσαβόλτα της ιταλικής Καλτσεστρούτσι, δημιούργησε εταιρεία που κατασκευάζει πισίνες, η κυβέρνηση Σαμαρά τον διόρισε στην ΕΥΔΑΠ και τώρα τον τοποθέτησε επικεφαλής στις αποκρατικοποιήσεις.
Δηλώνει υπερήφανος για τα 42 χρόνια του εργασιακού βίου του και για το γεγονός ότι κατασκεύασε με την εταιρεία του Piscines Ideals μια πισίνα σε… θεατρικό σχήμα στην κορυφαία ηθοποιό κυρία Ειρήνη Παπά στην Ανδρο, καθώς επίσης επειδή «έχει από τη σύζυγό του Αγγελική Γασπαράτου προίκα αφάγωτη». Το να έχεις σήμερα χρήματα («αφάγωτα»), το να κατασκευάζεις πισίνες στους πάντες και να θεωρείσαι επιτυχημένος μάνατζερ ίσως να είναι τα προσόντα που εκτίμησε η κυβέρνηση και τον τοποθέτησε στο ΤΑΙΠΕΔ.

«Ελα εδώ, ρε μάγκα, θα πω στον επενδυτή, έχεις τα χρήματα; Ε, τότε, αγόρασε εδώ στην Ελλάδα και δημιούργησε θέσεις εργασίας, δώσε δουλειές στον κόσμο, σεβάσου το περιβάλλον και άρχισε να αναπτύσσεσαι στην Ελλάδα»
λέει για τους μελλοντικούς επενδυτές ο κ. Σταυρίδης. Οι επενδύσεις, αναφέρει, σημαίνουν θέσεις εργασίας και προοπτική για τους νέους και αυτοί που επιθυμούν να επενδύσουν θέλουν να βγάλουν όσο γίνεται περισσότερα χρήματα και αυτό το δεδομένο θα πρέπει να το διαχειριστεί κάποιος κοινωνικά ώστε να λειτουργήσει υπέρ του κοινωνικού συνόλου.
Κορυφαία στιγμή της επαγγελματικής ζωής του ήταν το φθινόπωρο του 1992, όταν ο κ. Στ. Σταυρίδης είχε «τρέξει» την ΑΓΕΤ «Ηρακλής» για λογαριασμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην πώλησή της στην ιταλική Καλτσεστρούτσι. Ο ίδιος τη θεωρεί την πιο επιτυχημένη ως τώρα αποκρατικοποίηση που έγινε, παρά το γεγονός ότι τότε γινόταν λόγος για σκάνδαλο και για μίζες, με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί ο τότε πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης στο Ειδικό Δικαστήριο. Τελικά, Ειδικό Δικαστήριο, όπως αποφάσισε ο μετέπειτα πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, δεν συστάθηκε ποτέ. Ο εκ των πρωταγωνιστών της πώλησης της ΑΓΕΤ στους Ιταλούς (διοικούσε τότε την εταιρεία) θεωρεί ότι δεν δόθηκαν μίζες και εξηγεί ότι, ενώ τα κέρδη της εταιρείας ήταν 6,5 δισ. δρχ. προ φόρων, το 70% της εταιρείας πουλήθηκε για 124 δισ. δρχ.: «Τι μίζες να δοθούν όταν ένας επενδυτής θα πρέπει να περιμένει 30 χρόνια κέρδη για να πάρει πίσω τα λεφτά που επένδυσε;» διερωτάται.
Παρά ταύτα, ενώ ο ίδιος και η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρούν ότι ήταν επιτυχημένη η πώληση της ΑΓΕΤ «Ηρακλής» στους Ιταλούς, οι τελευταίοι, όταν απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας, τον έδιωξαν. Ετσι ο κ. Σταυρίδης στράφηκε στις πισίνες…
Οπως άλλαζε συχνά δουλειές, έτσι άλλαζε και πολιτικές πεποιθήσεις. Σταθερός προς τη ΝΔ δεν υπήρξε ποτέ, αν και την ψήφισε και αυτήν. Ψήφιζε σχεδόν τους πάντες, από την κυρία Μαρία Δαμανάκη του (τότε) Συνασπισμού ως τον Αντώνη Τρίτση και τον «Γιωργάκη», όπως συνηθίζει να αποκαλεί τον κ. Γ. Παπανδρέου. Τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά τον γνωρίζει από χρόνια, ήταν φίλοι, είχαν κοινωνικές επαφές, συχνές συναντήσεις σε συνέδρια και εκδηλώσεις, αφού ο κ. Σταυρίδης είναι και πρόεδρος της Λέσχης Επιχειρηματικότητας, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΕ, επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Franchise και μέλος των διοικητικών συμβουλίων του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και του ΕΒΕΑ. Διετέλεσε επίσης μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ Ολυμπιακός και Α’ αντιπρόεδρος του Eρασιτέχνη Ολυμπιακού: «Είμαι ολυμπιακάρα αλλά ιδιόμορφος Ολυμπιακός, αφού συμπαθώ, αν είναι δυνατόν, και τον Παναθηναϊκό». Ηταν το 1999 υποψήφιος ευρωβουλευτής με τους «Ταύρους» του κ. Στ. Μάνου και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Δράσης στις εκλογές του Μαΐου. Ολο αυτό το διάστημα κατασκεύασε και πούλησε πισίνες σε πολλούς πολιτικούς, επιχειρηματίες και εφοπλιστές.
Αρνείται πεισματικά να πει σε ποιους πολιτικούς έφτιαξε πισίνες παρά μόνο στον βουλευτή Καρδίτσας της ΝΔ (και προσωπικό του φίλο) κ. Π. Σιούφα στο εξοχικό του στη Χαλκίδα και λέει ότι σήμερα, λόγω της κρίσης, η βιομηχανία της πισίνας αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα: «Εφτιαχναν πισίνες-τερατουργήματα, 150 τ.μ., που χρειάζονταν 400 κυβικά μέτρα νερό, ενώ μπορούσαν να φτιάξουν πισίνες οικονομικότερες». Πάντως, παρά την κρίση και παρά την τοποθέτησή του στο ΤΑΙΠΕΔ, οι Ελληνες εξακολουθούν, λέει, να φτιάχνουν πισίνες αλλά όχι με τους ρυθμούς που συνήθιζαν τη χρυσή περίοδο 1995-2007.
Οσον αφορά τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στο παρελθόν στις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Σταυρίδης είναι απόλυτος: «Δεν φταίει κανείς άλλος από το γεγονός ότι οι Ελληνες δεν θέλουν αποκρατικοποιήσεις. Δεν θέλει ο Ελληνας να δώσει τα λιμάνια του, τις μαρίνες του, τα αεροδρόμιά του, τις δημόσιες εκτάσεις του, παρ’ όλο που ο ίδιος δεν έχει τη δυνατότητα να τις αξιοποιήσει. Τα μικροσυμφεροντάκια που κουβαλάνε άπειρα ψηφαλάκια κρατάνε την Ελλάδα μικρή» λέει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ