Την ώρα που ο κ. Αντ. Σαμαράς σε επίπεδο κορυφής τραβάει διαχωριστική γραμμή με τη Χρυσή Αυγή για να περιορίσει τις διαρροές προς την Ακροδεξιά και να επιτύχει τον επαναπατρισμό δεξιών ψηφοφόρων, ο γραμματέας του κόμματος κ. Εμμ. Κεφαλογιάννης με μια κίνηση γκρέμισε την πρωθυπουργική στρατηγική. Η πρωτοφανής κίνηση του κ. Κεφαλογιάννη (και των κκ. Ι. Ιωαννίδη και Ι. Καράμπελα) να καταψηφίσει την άρση της ασυλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής κ. Ηλ. Κασιδιάρη αποδυνάμωσε την κυβερνητική θεωρία των άκρων. Πλέον η κυβέρνηση –όπως εκτιμούν και κορυφαία στελέχη της –είναι αρκετά ευάλωτη στην κριτική της αντιπολίτευσης που την κατηγορεί για υιοθέτηση ακροδεξιάς ατζέντας και για μάχη χαρακωμάτων με τη Χρυσή Αυγή.
Τους τελευταίους μήνες η ΝΔ δέχεται ισχυρή πίεση από τη Χρυσή Αυγή και προσπαθεί με μια σειρά κινήσεων να καλύψει το χαμένο έδαφος, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο στην κυβερνητική επιχείρηση ανέλαβαν βουλευτές με επιρροή προς τα άκρα δεξιά, όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Μ. Βορίδης και ο κ. Αδ. Γεωργιάδης. Αναμενόμενες κινήσεις για πολλούς, καθώς ο πολιτικός λόγος αρκετών βουλευτών, στελεχών και παραγόντων της ΝΔ προσομοιάζει με αυτόν της Χρυσής Αυγής και δεν είναι λίγοι όσοι ακολουθούν την ακροδεξιά ατζέντα της.
Ο διαγκωνισμός ΝΔ – Χρυσής Αυγής προκαλεί πολλές συζητήσεις και εκτός χώρας, ενώ ακόμη και ο κ. Σαμαράς έχει γίνει κοινωνός αρκετών παραινέσεων από μέλη του ισραηλινού λόμπι να υπάρξει διαφορετική στάση.
Μάλιστα, όπως πληροφορείται «Το Βήμα» από έγκυρες πηγές, έχουν δοθεί επείγουσες εντολές στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον να κάνει το παν για να απαλειφθεί από το προοίμιο της αναμενόμενης έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφορά στην Ελλάδα. Ενδεικτικό της ανησυχίας για την εξάπλωση της βίας στη χώρα και της υιοθέτησης μιας σκληρής δεξιάς ατζέντας ήταν η προ ημερών μεγάλη συζήτηση στο Κογκρέσο, όπου γνωστός παράγοντας πανίσχυρης αμερικανοεβραϊκής οργάνωσης καταφέρθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά της Ελλάδας.
Η πίεση, όπως είναι λογικό, στους νεοδημοκράτες είναι πολύ μεγάλη από τη Χρυσή Αυγή που συνεχίζει με αμείωτη ένταση τον διεμβολισμό. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους τελευταίους μήνες φθάνουν στην ηγετική ομάδα της ΝΔ πληροφορίες ότι χάνεται κρίσιμος αριθμός ψηφοφόρων που λέγεται ότι γοητεύεται ή παρασύρεται από τον πολιτικό λόγο του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής κ. Ν. Μιχαλολιάκου.
Παράλληλα υπάρχουν αναφορές ότι πολλοί νεοδημοκράτες σε πολλούς νομούς φλερτάρουν ανοικτά με τη Χρυσή Αυγή, ενώ άλλοι απλά θέλουν να εκτονωθούν, καθώς θεωρούν ότι η οικονομική κρίση έχει συμβάλει στο να ξεθωριάσουν οι διαχωριστικές γραμμές. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν φθάσει πολλά αρνητικά μηνύματα για απώλειες συμμάχων και φίλα προσκείμενων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων, όπως π.χ. των στρατιωτικών (απόστρατων και εν ενεργεία), πολλοί εκ των οποίων έλκονται από τον λόγο της ΧΑ.
Για να μην πληγεί η πολιτική ηγεμονία της ΝΔ και να μην χάσουν ψηφοφόρους οι νεοδημοκράτες βουλευτές την τελευταία περίοδο διολισθαίνουν, και με τον λόγο τους αλλά και με τις κινήσεις τους, σε όλο και πιο δεξιά γραμμή, αφού διαπιστώνουν ότι τέμνονται κάθετα αντιλήψεις και πολιτικές συμπεριφορές. Η πιο χαρακτηριστική κίνηση 84 βουλευτών της ΝΔ ήταν η κατάθεση στη Βουλή τροπολογίας για τον ορισμό του γένους ως προϋπόθεση για την εισαγωγή στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.
Η τροπολογία, που θα κατατεθεί ξανά σύντομα, προκάλεσε την αντίδραση των κυβερνητικών εταίρων, του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, αλλά έτυχε της αποδοχής των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής. Επίσης η ΝΔ έκανε και άλλες κινήσεις για να θέσει αναχώματα προς την Ακροδεξιά, όπως η εντολή για να υπάρξει νέος νόμος για την ιθαγένεια, η καταψήφιση ρύθμισης για την αναψηλάφηση της δίκης όσων δικαιώνονται στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, κ.λπ.
Σε αυτό το κλίμα ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί και να αξιοποιήσει πολιτικά την όλο και πιο δεξιά, κατά την ηγεσία του, μετατόπιση της ΝΔ.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας κατηγορεί ακόμη και προσωπικά τον Πρωθυπουργό ότι ασκεί ακροδεξιά πολιτική έχοντας«διαμορφώσει γύρω του μια ακροδεξιά ομάδα που χτίζει ένα ντε φάκτο μέτωπο συνεργασίας με τους φασίστες της Χρυσής Αυγής αξιοποιώνταςτη δική τους ατζέντα».
Από την Κουμουνδούρου εξελίσσεται μια προσπάθεια αξιοποίησης δηλώσεων, κινήσεων, ενεργειών από το παρόν αλλά και από το παρελθόν.
Ενδεικτική η αντιπαράθεση για τον ιστορικό κ. Ι. Κωτούλα, σύμβουλο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ. Χ. Αθανασίου, τον οποίο κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ για υμνητή του εθνικοσοσιαλισμού, ενώ ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ τον επικρίνουν ότι εκθειάζει ακροδεξιές απόψεις. Ο κ. Κωτούλας απάντησε με εξώδικο στην εφημερίδα «Αυγή» με το οποίο αρνείται τους χαρακτηρισμούς αυτούς και λέει ότι του αποδίδονται απόψεις που ανήκουν σε άλλον συγγραφέα και τις οποίες ο ίδιος απλά παραθέτει, ενώ το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εξέφρασε την αγανάκτησή του και ζήτησε την άμεση απομάκρυνσή του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ