Ευρωζώνη και Κύπρος φαίνεται ότι βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για τη δανειακή σύμβαση όπως εκτιμούν αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, ενόψει του έκτακτου, κρίσιμου, Eurogroup ειδικά για την Κύπρο την Παρασκευή το απόγευμα. Στη Σύνοδο αυτή θα συμμετάσχει η Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Δεν θα αφήσουμε την Κύπρο να πέσει, δηλαδή να οδηγηθεί σε χρεοκοπία» διαβεβαίωσε τα μεσάνυχτα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρωί το ΡΙΚ η δήλωση αυτή μεταδόθηκε κυρίως από τον γερμανικό Τύπο με τίτλους όπως «Δεδομένη η αλληλεγγύη των ευρωπαίων στην Κύπρο»

Την επικείμενη συμφωνία προαναγγέλει και ο Economist που κάνει λόγο ότι άλλαξε το κλίμα και αυτό οφείλεται στην εκλογή του νέου Προέδρου στην Κύπρο κ. Ν. Αναστασιάδη τον οποίο οι ευρωπαίοι ηγετες θεωρούν ως κάποιον που μπορεί να διαπραγματεύεται με τον προκάτοχό του «κομμουνιστή».

Φαίνεται ότι το πακέτο διασωσης για την Κύπρο θα είναι μικρότερο κάτι που επιβεβαιώνει και ο Economist που ενώ υπολογιζόταν στα 17 δις. ευρώ καταβλήθηκαν προσπάθειες για συρρίκωση του πακέτου διάσωσης κατά 7 δις. από άλλες πηγές όπως τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, αύξηση εταιρικών φορολογικών συντελεστών ή ακόμη και ειδικούς φόρους ανασφάλιστων τραπεζικών καταθέσεων,

Ενδεικτικό του γεγονότος ότι η Κύπρος βρίσκεται κοντά σε συμφωνία είναι και η επισήμανση του πρακτορείου Bloomberg ότι οι ευρωπαίοι πολιτικοί αρχηγοί άνοιξαν ήδη τον δρόμο στους υπουργούς οικονομικών για να συζητήσουν το θέμα της διάσωσης της Κύπρου.

Αντιθέτως το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι αν ακόμη οι ευρωπαίοι υπουργοί της Ευρωζώνης συμφωνήσουν σε ένα ακόμη σχέδιο αυτό δεν θα είναι οριστικό.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι το πακέτο διάσωσης αναμένεται να περιέχει ένα μείγμα φορολογικών αυξήσεων, εφάπαξ μέτρα αύξησης των εσόδων, σχέδια για ιδιωτικοποιήσεις και αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η χρηματοδότηση για το σχέδιο διάσωσης είναι βιώσιμη.

Για το ίδιο θένα η καγκέλαριος της Γερμανίας κυρία Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε: «Δεν μπορώ να δώσω μια πρόγνωση για το πόσο μακριά θα πάνε οι υπουργοί Οικονομικών, τα πράγματα παίρνουν τόσο χρόνο μέχρι να λυθούν ποιοτικά γιατί χρειαζόμαστε μια βιώσιμη λύση. Οι ταχείες διαπραγματεύσεις είναι επιθυμητές».

Ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Ν. Αναστασιάδης είχε σημαντικές επαφές στις Βρυξέλλες για να επιτευχθεί συμφωνία για τη διάσωση της Κύπρου ενώ νεότερο τηλεγράφημα του Reuters από τις Βρυξέλλες ανέφερε ότι την Πέμπτη το βράδυ αξιωματούχοι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ εργάστηκαν όλο το βράδυ με στόχο να παρουσιάσουν ένα περίγραμμα του πακέτου διάσωσης στους ειδικούς της Ευρωζώνης την Παρασκευή το πρωί.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Ουίλιαμ Μέρεϋ αφού επβεβαίωσε ότι η κυρία Λαγκάρντ θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup που θα ασχοληθεί με την Κύπρο δήλωσε ότι: «Επικείμενος στόχος παραμένει μία διαρκής επίλυση των προβλημάτων του κυπριακού τραπεζικού τομέα με χαμηλό κόστος για τους φορολογούμενους, συμβατή με τη βιωσιμότητα του χρέους». Απέφυγε ωστόσο να αναφερθεί στο ύψος που χρειάζεται για το πακέτο διάσωσης λέγοντας απλώς «χωρίς αμφιβολία χρειάζεται λύση στο θέμα της βιωσιμότητας».