Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος, γνωστοποίησε ότι προτίθεται να αποχωρήσει από το αξίωμά του, την 1η Οκτωβρίου 2013, συμπληρώνοντας ήδη μία δεκαετία σ’ αυτήν τη θέση.

Ο κ. Διαμαντούρος προσκάλεσε, με την επιστολή του, τον πρόεδρο να κινήσει τη διαδικασία εκλογής του νέου Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή από το Κοινοβούλιο.

Σε δήλωσή του αναφέρει ότι: «Ήρθε η στιγμή να κλείσω τον κύκλο της ενασχόλησής μου με την εξυπηρέτηση των πολιτών στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επανέλθω στον πρότερο ρόλο μου του ακαδημαϊκού μελετητή της δημόσιας ζωής, καθώς και του ενεργού μέλους της κοινωνίας πολιτών».

Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής ευχαρίστησε τον πρόεδρο Σούλτς, καθώς και όλους τους προκατόχους του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την εμπιστοσύνη με την οποία τον περιέβαλαν. Εξήρε τη στάση του Κοινοβουλίου και, ιδιαίτερα, της Επιτροπής Αναφορών για τη στήριξη που του προσέφεραν στο έργο του ως θεματοφύλακα της χρηστής διοίκησης, καθώς και στην προσπάθειά του να προωθήσει τη λογοδοσία, τη διαφάνεια και τη νοοτροπία εξυπηρέτησης του πολίτη στους κόλπους της ευρωπαϊκής διοίκησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Διαμαντούρος γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου 1942 στην Αθήνα και μετά από μια μακρά καριέρα ως καθηγητής πολιτικών επιστημών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα, έγινε ο πρώτος Συνήγορος του Πολίτη στην Ελλάδα το 1998.

Τον Ιανουάριο του 2003, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον εξέλεξε στη θέση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή και ανανέωσε την εντολή του, το 2005 και το 2010.