Μείζον πολιτικό ζήτημα εγείρεται, σύμφωνα με βουλευτές, από το γεγονός ότι οι τρεις ψήφοι «κατά» της άρσης της ασυλίας του χρυσαυγίτη βουλευτή κ. Ηλ. Κασιδιάρη, που καταγράφηκαν στην πρωινή ψηφοφορία, ήταν του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ κ. Εμ. Κεφαλογιάννη, του υφυπουργού Αθλητισμού και βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ κ. Ι. Ιωαννίδη καθώς και του βουλευτή Βοιωτίας του κόμματος κ. Ι. Καράμπελα.

Ο κ. Κεφαλογιάννης σε δηλώσεις του προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες αιτιολόγησε τη στάση του λέγοντας ότι επέλεξε την αρνητική ψήφο ώστε να δώσει στον κ. Κασιδιάρη «την ευκαιρία να ζητήσει συγγνώμη μέσα στη Βουλή κάτι που δεν έκανε εδώ και μήνες», ενώ πρόσθεσε ότι «αν η ψήφος του παρεξηγείται ως άφεση αμαρτιών, τότε ασφαλώς και δεν είναι». Επίσης, ερωτηθείς αν ήταν συνειδητή η στάση του απάντησε ότι «συνειδητή είναι η πράξη καταδίκης, συνειδητή δεν είναι η πράξη της ψήφου». Τέλος, σχολιάστηκε και το «παρών» που επέλεξε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Δ. Κρεμαστινός, ο οποίος ερωτηθείς δήλωσε ότι προσήλθε στο τέλος της ψηφοφορίας για τις άρσεις των ασυλιών του κ. Κασιδιάρη και του βουλευτή της ΝΔ κ. Μ. Ταμήλου και «δεν γνώριζε το θέμα».

Σημειώνεται ότι η ΝΔ στην Επιτροπή Δεοντολογίας είχε ταχθεί υπέρ της άρσης της βουλευτικής ασυλίας του βουλευτή της Χρυσής Αυγής αναφορικά με την επίθεση με γροθιές κατά της βουλευτού του ΚΚΕ κυρίας Λιάνας Κανέλλη σε τηλεοπτική εκπομπή. «Ο γραμματέας του κόμματος εκφράζεται και ως βουλευτής», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κεφαλογιάννης. Πάντως, κύκλοι της ΝΔ «άδειαζαν» τον κ. Κεφαλογιάννη υπογραμμίζοντας ότι η στάση του κόμματος ήταν κατηγορηματικά αντίθετη και ξεκάθαρη κατά της πράξης του βουλευτή της Χρυσής Αυγής.

Επίσης, σημειώνεται ότι η ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας των βουλευτών είναι φανερή, ονομαστική ψηφοφορία, και στο κάθε ψηφοδέλτιο εκείνος που ψηφίζει αναγράφει το όνομά του.

Καράμπελας: «Έκανα φάουλ κομματικό, το παίρνω πάνω μου…».

Όσον αφορά τον κ. Καράμπελα με δηλώσεις του αιτιολόγησε την ψήφο του ως εξής: «Έκανα λάθος, ήθελα να περάσω άλλα μηνύματα. Αν ψήφιζα αυτή τη στιγμή θα ψήφιζα υπέρ της άρσης ασυλίας του Ηλ. Κασιδιάρη. Ήθελα να περάσω το μήνυμα στην κοινωνία ότι δεν αρκεί μια καταδίκη από ένα ακροατήριο για να καταδικάσουμε τη βία, αλλά συνολική καταδίκη από όλη την κοινωνία. Έκανα φάουλ κομματικό, το παίρνω επάνω μου».

Ι. Ιωαννίδης: «Εκ παραδρομής ψήφισα ΄΄όχι΄΄ ενώ η πρόθεσή μου ήταν ΄΄ναι΄΄»

Όσον αφορά τον υφυπουργό Αθλητισμού με δήλωσή του προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την στάση που τήρησε στην ψηφοφορία υποστηρίζοντας ότι «εκ παραδρομής στην ονομαστική ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας του βουλευτή Ηλίας Κασιδιάρη ψήφισα ΄΄όχι΄΄ ενώ έχοντας ιδία γνώμη του επεισοδίου σαφέστατα η πρόθεσή μου ήταν να ψηφίσω ΄΄ναι΄΄».