Στο Μέγαρο Μαξίμου, για δεύτερη φορά τις τελευταίες δυο ημέρες, βρέθηκε, το πρωί της Τετάρτης (13.3.2013), ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης. Είχε μαζί του αναλυτικό σημείωμα για το πρόγραμμα κινητικότητας και το σχέδιο αναδιαρθρώσεων στο δημόσιο τομέα, στη βάση των προαπαιτούμενων που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και έχουν ενταχθεί στο Μνημόνιο ΙΙΙ.

Ο φάκελος, που έδωσε στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, περιείχε όλα τα στοιχεία που αφορούν τις δράσεις του υπουργείου στο κρίσιμο ζήτημα της μείωσης δαπανών και προσωπικού στο δημόσιο. Ενόψει της συνάντησής του με τους επικεφαλής της τρόικας, ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει συνοπτικά σημειώματα από την πολιτική ηγεσία των «καυτών» υπουργείων , ώστε να είναι «οπλισμένος» με επιχειρήματα, απέναντι στην τριμερή.
Ο κ. Σαμαράς ήθελε να έχει στα χέρια του στοιχεία από όλους τους υπουργούς, οι οποίοι έχουν «ανοιχτά μέτωπα» και συνδέονται με τις εν εξελίξει συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών. Η εντολή είχε δοθεί από τον πρωθυπουργό στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, το βράδυ της Τρίτης (12.3.2013).
Σε εκείνη τη σύσκεψη, υπό τον κ. Σαμαρά, εκτός του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης μετείχαν και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κώστας Χατζηδάκης, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, και ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Οπως επεσήμαιναν στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο πλαίσιο αυτό και ενόψει της συνάντησης του κ. Σαμαρά με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο κ. Μανιτάκης μετέβη εκ νέου το πρωί της Τετάρτης στο Μαξίμου.
Ο υπουργός παρέδωσε σημείωμα για την πορεία των αναδιαρθρώσεων και τα χρονοδιαγράμματα επίτευξης των στόχων του σχεδίου κινητικότητας σε συνδυασμό με τις αλλαγές στα οργανογράμματα των υπουργείων και τις αναδιοργανώσεις (καταργήσεις, συγχωνεύσεις, ή ενοποιήσεις φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και του ευρύτερου δημοσίου τομέα).
Σύμφωνα με πληροφορίες είχε ολιγόλεπτη συζήτηση με τον κ. Σαμαρά, στη βάση του ότι η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις-προαπαιτούμενα που έχει αναλάβει και συμφωνήσει για λιγότερο κράτος και μείωση του δημοσίου τομέα.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, κεντρικό σημείο στη συζήτηση Μανιτάκη-Σαμαρά ήταν η στάση της ελληνικής πλευράς απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας που δυσπιστεί για την επίτευξη των στόχων, μια και οι δανειστές ζητούν τη… χειροπιαστή αριθμητική και η κυβέρνηση παραθέτει -πέρα από τα στοιχεία όσων δράσεων έχουν γίνει μέχρι σήμερα- περισσότερο διαδικασίες και αριθμητικές εκτιμήσεις για μείωση, που προκύπτουν από αυτές.
Η κυβέρνηση, σε συμφωνία με τους κυβερνητικούς εταίρους, επιμένει στο «όχι απολύσεις» και προτάσσει ότι η συρρίκνωση του δημοσίου τομέα μπορεί να επιτευχθεί με το πρόγραμμα κινητικότητας – διαθεσιμότητα – μετατάξεις, τις συνταξιοδοτήσεις, την πάταξη της διαφθοράς και τις γρήγορες διαδικασίες για την έξοδο από το δημόσιο των επίορκων υπαλλήλων.
Μένει να φανεί αν ο Πρωθυπουργός θα φτάσει στο σημείο να πει δημοσίως, όπως η ΔΗΜΑΡ και ο πρόεδρός της, Φώτης Κουβέλης, ότι το λεγόμενο σχέδιο Μανιτάκη είναι ρεαλιστικό και κυρίως διαμορφώνει μια νέα εικόνα στο δημοσιοϋπαλληλικό χώρο, χωρίς απολύσεις.