Πίσω από τις συνεχείς επαφές τεχνικών κλιμακίων της Τρόικας και υπηρεσιακών παραγόντων στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεν κρύβεται τίποτα άλλο παρά η προσπάθεια να επενδυθεί με στοιχεία και χρονοδιαγράμματα μια πολιτική συμφωνία της κυβέρνησης και των δανειστών στη λογική του win-win (κερδίζω-κερδίζεις), ώστε να μην υπάρξουν τριγμοί με κοινωνικοπολιτικές διαστάσεις. Κι αυτό ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ με την κυβέρνηση Σαμαρά να πορεύεται, με «μπούσουλα» πίεσης ότι δεν μπορεί να απεμπολήσει το κοινό πλαίσιο δράσης των τριών εταίρων της τρικομματικής.
Με τις μνημονιακές δεσμεύσεις για μείωση δαπανών και προσωπικού στο δημόσιο τομέα να μην αφήνουν περιθώρια για «παρεκκλίσεις», ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης λειτουργεί, σε έναν βαθμό, σαν αλεξικέραυνο . Στην εμφανιζόμενη ως σύγκρουση μεγάλων διαστάσεων τρόικας και κυβέρνησης για απολύσεις, συγκεντρώνει και τη μήνιν για καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποσυμφόρησης του δημοσίου τομέα αλλά και λειτουργεί ως προστασία της κυβέρνησης από ευθείες αποφάσεις που θα οδηγούσαν στην άμεση έξοδο χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους με βάση τις απαιτήσεις ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ. Κι αυτό με δεδομένο ότι ο κ. Μανιτάκης που προέρχεται από ΔΗΜΑΡ αλλά και ο κ. Φώτης Κουβέλης που τον στηρίζει έχουν ξεκαθαρίσει στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά ότι επιμένουν στο «όχι απολύσεις».
Ετσι, ενώ ο κ. Μανιτάκης έχει αποδεχτεί, όπως και η κυβέρνηση, ότι θα πρέπει με βάση το μνημόνιο ΙΙΙ να έχουν απομακρυνθεί 150.000 δημόσιοι υπαλλήλοι μέχρι το 2015, επιχειρεί να πείσει ότι αυτό θα πειτευχθεί με το παραπάνω, μέσω του σχεδίου κινητικότητας (διαθεσιμότητα, μετατάξεις) σε συνδυασμό με τις συνταξιοδοτήσεις. Κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνται περίπου 30.000 δηµόσιοι υπάλληλοι ενώ, σύμφωνα και με το υπουργείο Οικονομικών, για κάθε 10 αποχωρήσεις, θα προσλαµβάνονται 3.000 τον χρόνο. Επομένως, ο αριθµός τους µειώνεται κατά 27.000 κατ’ έτος και δεν χρειάζονται απολύσεις. Μάλιστα, με πιστή τήρηση της δέσμευσης για μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, ενώ υπάρχει σε ορισμένους τομείς και πάγωμα των προσλήψεων, ο κ. Μανιτάκης εκτιμά ότι οι αποχωρήσεις από το δημόσιο μπορεί να φτάσουν και τις 180.000 μέχρι το 2015. Οι ανάγκες που θα δηµιουργούνται από τις συνταξιοδοτήσεις θα καλύπτονται µε µετατάξεις υπαλλήλων από τις υπηρεσίες που κλείνουν.
Το σχέδιο Μανιτάκη
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη Βουλή ο κ. Μανιτάκης –και τα επανέφερε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Realnews»–, το σύνολο του προσωπικού του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού , το τέλος του 2012, ανερχόταν σε 667.733 άτομα. Από αυτά, μόνιμοι υπάλληλοι του Δημοσίου, δικαστικοί λειτουργοί και δημόσιοι λειτουργοί είναι 571.123, ενώ 54.646 είναι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, 35.782 υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, 3.957 συμβασιούχοι μίσθωσης έργου, 1.171 ωρομίσθιοι και 1.054 μετακλητοί.
Ετσι, το σχέδιο Μανιτάκη που έχει δοθεί στην Τρόικα αφορά:
– στην ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης -μείωση υπηρεσιών και προσωπικού -σε όλα τα υπουργεία μέσα στον Μάρτιο
– σε αναδιαρθρώσεις στους φορείς κάτω από τη Γενική Κυβέρνηση (δήμοι, περιφέρειες, αποκεντρωμένες αυτοδιοικήσεις, οργανισμοί όπως ο ΕΟΦ κ.ά.) με αξιολόγηση των δομών τους και μειώσεις υπηρεσιών και προσωπικού
– σε αλλαγές στους φορείς της Γενικής κυβέρνησης και του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Εχει σχεδιαστεί ήδη η κατάργηση 73 από 700 φορείς , όπου υπηρετούν συνολικά 13.000 εργαζόμενοι ενώ προβλέπονται συγχωνεύσεις και ενοποιήσεις. Μέρος αυτών των υπαλλήλων, μετά την συγχώνευση ή και κατάργηση φορέων οι οποίοι θα κριθούν περιττοί, θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Μεγάλη είναι η λίστα των οργανισμών του δημοσίου που καταργούνται ή συγχωνεύονται στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που έχει ξεκινήσει, και θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών.
– στην ολοκλήρωση της καταγραφής των καταργούμενων θέσεων στους φορείς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, και με βάση την αξιολόγηση του προσωπικού για την κάλυψη κενών, θα ποοχωρήσει η εφαρμογή της κινητικότητας των υπαλλήλων (μετατάξεις των εργαζομένων που θα έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα).
Θρίλερ για τις απολύσεις
Τις τελευταίες ημέρες εκτυλίσσεται ένα «σίριαλ» με στοιχεία θρίλερ και επίκεντρο τις διαπραγματεύσεις όσον αφορά στις απολύσεις στο Δημόσιο.
Από τη μια το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκπέμπει ότι θετικές είναι οι εξελίξεις στη βάση του σχεδίου Μανιτάκη, με τον κ. Κουβέλη να παρεμβαίνει τηλεφωνικά στον πρωθυπουργό επαναλαμβάνοντας (πέραν των άλλων θεμάτων για το διαπραγματευτικό πλαίσιο της χώρας) το «όχι απολύσεις». Από την άλλη, οι διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών, που έχει κεντρικό ρόλο στις συνολικές διαπραγματεύσεις, δίνουν και παίρνουν για επίμονες απαιτήσεις της Τρόικας, για άμεσες αποχωρήσεις υπαλλήλων, για e-mail που στέλνουν επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου της για απολύσεις, αλλά κια για δυσμένεια κυβερνητικών παραγόντων και στελεχών γύρω από το Μαξίμου απέναντι στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Φούντωσαν οι «φωτιές» στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που έτσι κι αλλιώς κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, με επίκεντρο την κρίσιμη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (11.3.2013) -και διήρκησε ως τα ξημερώματα της επομένης- στο υπουργείο Οικονομικών. Συμμετχείχαν οι επεικεφαλής της Τρόικας και οι υπουργοί Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρα, Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης (έμεινε για περίπου 15 λεπτά, διατύπωσε τα σχετικά με το Παρατηρητήριο που ελέγχει πλέον τα οικονομικά των δήμων και αποχώρησε), Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης και Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης . Ο κ. Μανιτάκης έλειπε. Η απουσία του ερμηνεύθηκε ως ένδειξη ότι ο κ. Μανιτάκης βρίσκεται σε δυσμένεια. Από το Διοικητικής Μεταρρύθμισης έλεγαν ότι η σύσκεψη ήταν δημοσιονομικού χαρακτήρα και δεν ήταν εξαρχής προγραμματισμένη η συμμετοχή του υπουργού.
Εν τω μεταξύ, η ΑΔΕΔΥ καλεί σε συλλαλητήριο τους εργαζόμενους στο δημόσιο, την Τετάρτη (13.3.20130. Εχει προγραμματισθεί συγκέντρωση στις 3.30 το μεσημέρι, στην πλατεία Κλαυθμώνος, και θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή. Το συλλλαητήριο γίνεται «για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, της διάλυσης και της ιδιωτικοποίησης των δημοσίων υπηρεσιών και των απολύσεων».
Παράλληλα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις αναδιαρθρώσεις στα οργανογράμματα των υπουργείων. Χαρακτηριστική είναι περίπτωση των διαμαρτυριών για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στις υπηρεσίες του πρώην υπουργείου Πολιτισμού. Επίσης, συνεχίζονται οι αντιδράσεις για υπουργείο Τουρισμού- για ασκήσεις επί χάρτου κατηγορεί τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο τέως Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης, ο οποίος κατέθεσε υπόμνημα με αφορμή τις προτάσεις για κατάργηση των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού της Ρόδου, της Κέρκυρας, της Σύρου και άλλων περιοχών.